LEGENDARISKE PARTIES: Ibiza har i en årrekke hatt rykte på seg for å være partyøya over alle partyøyer i Middelhavet. Paris Hilton er bare en av utallige kjendiser som har vært med på moroa. Nå ser det ut som den litt eldre garde er i ferd med å overta denne vakre øya i Balearene. Foto: NTB Scapix
LEGENDARISKE PARTIES: Ibiza har i en årrekke hatt rykte på seg for å være partyøya over alle partyøyer i Middelhavet. Paris Hilton er bare en av utallige kjendiser som har vært med på moroa. Nå ser det ut som den litt eldre garde er i ferd med å overta denne vakre øya i Balearene. Foto: NTB ScapixVis mer

Spania

Party-ungdommen forlater Ibiza

Er festen over?

I flere tiår har Ibiza hatt - fortjent nok - ry på seg for å være den aller hotteste partyøya i Middelhavet.

Men nå ser det ut som om festen, i alle fall slik vi kjenner den, kan være på hell.

Den store turoperatøren Thomas Cook registrerer en markant endring i booking-mønsteret. I løpet av de siste fire-fem åra har kundene som vil feriere på øya blitt vesentlig eldre.

PARTY, PARTY, PARTY: En typisk scene fra en klubb på Ibiza på slutten av 90-tallet. Foto: NTB Scanpix
PARTY, PARTY, PARTY: En typisk scene fra en klubb på Ibiza på slutten av 90-tallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For fem år siden ble en av seks bestillinger gjort av folk under 30 år. Nå gjøres de av kunder mellom 30 og 39, opplyser Thomas Cooks produktansvarlige for Storbritannia, Tony Hopkins til Sky News.

Naturlig nok har mange av dem som «vokste opp» med de superheite klubbene på Ibiza på 1990 og 2000-tallet blitt eldre, etablert seg og har fått seg andre ferievaner.

Familier og spa

Men det ser ikke ut til at dagens unge fyller opp plassene etter forrige tiårs festglade sommerferieturister.

Det skyldes i stor grad at Ibiza har skiftet karakter. Stadig flere boutique-hotel har sett dagens lys de siste årene. Det samme med eksklusive hoteller med spa-avdelinger. Og - prisnivået har økt.

Statistikken viser at Ibiza blir stadig mer populær blant familier.

- Mange hoteller har investert klokt for å holde på kundene sine også når deres prioriteringer endrer seg, sier Hopkins.

Men for all del, Ibiza er fortsatt et populært reisemål, og det festes fortsatt. Men der festene for noen år siden var mest for skoleungdom og studenter på ferie, har de mer pengesterke - og mer voksne - nå overtatt. Festene er blitt mer eksklusive, mer VIP-pregede, og langt dyrere.

Hellas overtar

Så hvor reiser da dagens party-ungdom når Ibiza mer og mer blir overtatt av den eldre garde?

Jo, mange velger Hellas. På øyene Zakynthos og Kos har antall bookinger gjort av ungdommer under 25 år doblet seg de siste åra.

- Kos og Zakynthos partyfaktor har vist seg svært attraktiv for ungdom som vil feste litt og ser etter rimeligere alternativer enn Ibiza, sier Tony Hopkins.