Pasjonsfrukt: Slik ser du om den er moden

Si det med pasjonsfrukt: Det er skuddår og dagen for lidenskap.

Det er dagen for frierier, «damenes frierier» for å være helt nøyaktig, men i likestillingens navn tar vi det ikke så nøye.

Selvfølgelig kan du si det med blomster.

Vil du gjøre maks ut av dagen, kan det være lurt å anstrenge seg litt mer.

Et romantisk måltid kan fort skape stemning for både det ene og det andre.

Lidenskapelig dessert Yndlingsretten først, for å slå an tonen, deretter en eksotisk dessert, burde være en passende kombinasjon.

La oss slå et slag for pasjonsfrukten. Den lille, rare frukten som bare blir bedre og bedre jo mer skrukkete den er på utsida.

Går du inn for et langt liv med din kjære, er lidenskapens frukt dessuten et passende symbol. Jo mer rynkete pasjonsfrukten er på utsida, jo bedre er den inni.

SMAKSBOMBE: Den er ikke særlig spennende å se på, men pasjonsfrukt smaker fantastisk. Velg en frukt som gir lett etter for trykk og føles tung for størrelsen. Foto: BAARD NÆSS / NN / SAMFOTO
SMAKSBOMBE: Den er ikke særlig spennende å se på, men pasjonsfrukt smaker fantastisk. Velg en frukt som gir lett etter for trykk og føles tung for størrelsen. Foto: BAARD NÆSS / NN / SAMFOTO Vis mer

Det er innsida som teller. Bestandig. 

Kjedelig ytre Det gjelder å ikke la seg skremme at det læraktige, tjukke skallet.

For innenfor skallet finne du godsakene. Saftig, friskt og syrlig fruktkjøtt, en liten tropisk reise i seg selv.

En teskje og to halve deler pasjonsfrukt på en tallerken. Mer trenger du ikke.

Les også: Nei, mangostan er ikke et land, men selve sydfrukt-dronninga

I hvert fall ikke på en dag som denne. Er din utkårede vill etter pannekaker, kan du eventuelt slå til med Lise Finckenhagens crêpe med pasjonsfrukt.

Oppskriften finner du nedenfor.

Setter smak Andre dager, når du har tid, kan du prøve pasjonsfrukt i sauser, kaker, salater, smoothies, desserter og iskrem.

Noen sverger også til crème brûlée med pasjonsfrukt, som del av en meny med ett eneste formål; å forføre.

Kjernene kan du spise eller sile av.

Den lilla varianten er vanligst i Norge, men du får pasjonsfrukt som er gul, rødgul og purpurrød også. 

Skulle du ha uflaks og ikke finne pasjonsfrukt, prøv litchi, også kalt kjærlighetsfrukt.

Les også: Hva smaker kiwano?

Litchi er nesten like stygg som pasjonsfrukten på utsida, og nesten like eksotisk på innsida. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig, smaken mild og aromatisk.

Frukten skal øke elskovslysten og stimulere mannens potens.

Går det ikke helt etter boka i dag, er det bare å vente til neste skuddår. Fire år går fort.

KJÆRLIG HILSEN: Pasjonsfrukt er en liten eksotisk reise i seg selv. Har du først kommet på innsiden av det tjukke skallet, skjuler det seg fantastiske smaker. Spis den naturell eller bruk den i maten. Her saus av pasjonsfrukt. Foto: JENS SØLVBERG / SAMFOTO
KJÆRLIG HILSEN: Pasjonsfrukt er en liten eksotisk reise i seg selv. Har du først kommet på innsiden av det tjukke skallet, skjuler det seg fantastiske smaker. Spis den naturell eller bruk den i maten. Her saus av pasjonsfrukt. Foto: JENS SØLVBERG / SAMFOTO Vis mer