PÅSKEEGG: Klar for nybakte påskeharer. FOTO: Marit Aaby Vebenstad
PÅSKEEGG: Klar for nybakte påskeharer. FOTO: Marit Aaby VebenstadVis mer

Påskegodt alle tåler

Påskegodis uten melk og gluten.

Overfølsomhet for melkeprodukter - og melkeallergi er en av våre vanligste allergiformer, særlig hos må barn, noe som kan ha sammenheng med bruk av kumelk svært tidlig i livet.

Høytider som jul og påske kan være en utfordring for barn med allergier og intoleranser. Dette er jo høytider for kaker, søte snacks og marsipan.

Ønsker du å lage noe sunt og godt hele familien kan spise i påsken, er det bare å sjekke ut de allergivennlige oppskriftene under.

Bounty 1dl sukrin og 50 g kokosolje (f.eks Cocosa Ekstra Virgin) smeltes i en kjele.

Tilsett og rør godt:
1 dl kokosmelk
1 dl fløte (f.eks Rice Dream risfløte)
200 g kokos

Sett røren i kjøleskapet ca. 1 time. Form biter ca. 14 stk og sett de i fryseren. Bruk gjerne muffinspapirformer og klem de litt sammen.

Oppskrift: Soma Nordic

Falsk marsipan Så godt som alle oppskriftene i Voksentoppens Allergikokebok er uten gluten, melk og egg. Det er heller ikke brukt soya og nøtter. Det er en fantastisk bok for enhver som har behov for å lage mat til en med allergi eller intoleranse.

SØTT OG GODT: Barn elsker å hjelpe til på kjøkkenet. FOTO: Marit Aaby Vebenstad
SØTT OG GODT: Barn elsker å hjelpe til på kjøkkenet. FOTO: Marit Aaby Vebenstad Vis mer

Dette trenger du:
4 ss glutenfritt mel
1 dl fløte (f.eks Odense Erlet)
1 ts tragant*
2-3 mandeldråper
300 g melis eller SukrinMelis

Slik gjør du:
1.Mel og fløte kokes sammen under omrøring og avkjøles.

2.Bland i de øvrige ingrediensene og elt til en smidig deig.

3.Form til små figurer. Oppbevares i tett boks.

Konditorfarge
Tilsettes konditorfarge, må du tilsette litt mer melis til en fin og smidig deig du kan lage figurer av.

Mintkuler Bytt ut mandeldråpene i oppskriften over, med peppermyntedråper. Følg de to første punktene i fremgangsmåten. Lag små kuler eller stenger av massen. Smelt melkefri sjokolade i vannbad. Dypp kulene/stengene i sjokoladen og vend dem deretter i kokos. Det er enklest dersom en legger en bit på en gaffel og senker gaffelen ned i sjokoladen. Da slipper du en del søl.

* Tragant brukes som fortykningsmiddel i bla. bakverk og søtsaker. Pulveret lages av et gummilignende stoff som kommer ut gjennom sprekker og sår på greinene hos busker av slekten Astragalus i Vest-Asia. Tragant kjøpes på apoteket.

ALLERGISK: Det er ikke noe problem å lage gode kaker og annen snacks til barn med matintoleranser og allergier. FOTO: Soma Nordic
ALLERGISK: Det er ikke noe problem å lage gode kaker og annen snacks til barn med matintoleranser og allergier. FOTO: Soma Nordic Vis mer

Oppskrift: Voksentoppens Allergikokebok/ Cappelen Damm

Fine påskeharer Påskeaften er en god anledning å nyte påskeharer i alle varianter.

Dette trenger du:
150 g Soft Spesial-smør (uten melk og soya)
6 dl rismelk
1 pk gjær
250 mg safran eller 1 ts gurkemeie
1 kg glutenfritt mel
1 ½ dl sukker (ønsker du å unngå hvitt sukker, kan det være lurt å erstatte med kokosblomstsukker (gjerne Aman Prana Gula Java) eller BjørkeSøt
1 ts salt
2 ts malt kardemomme
egg til pensling (hvis det tåles)

Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Ha safran (gurkemeie) i melkeblandingen og bland til krydderet er løst opp. Elt i mel blandet med sukker, kardemomme og salt. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Del deigen i ca 40 like store deler. Til hver hare trenger du to deler. Lag to dråpeformede stykker. Skjær et snitt i hvert stykke, fra den spisse til den butte. Fest stykkene mot hverandre, slik at de butte endene blir henholdsvis kropp og hode, mens spissene blir ben og ører. Sett harene til etterheving (20-30 minutter).

Pensle harene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 min. Avkjøl dem på rist.

Tid: over 60 min

FALSK MARSIPAN: Kos deg i påsken med deilig marsipan. FOTO: Voksentoppen Allergikokebok/Cappelen Damm
FALSK MARSIPAN: Kos deg i påsken med deilig marsipan. FOTO: Voksentoppen Allergikokebok/Cappelen Damm Vis mer

Oppskrift: Allergikokken.no

Les mer:
- Hell ut melka
Dette bør du vite om barn og allergi
Foreldre & Barns beste mattips

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

PÅSKEHARE: Nybakte påskeharer uten melk og gluten FOTO: Opplysningskontoret for brød og korn
PÅSKEHARE: Nybakte påskeharer uten melk og gluten FOTO: Opplysningskontoret for brød og korn Vis mer