BULKE-HØYTID Førjulsdagene er høysesong for småbulking. Men enkle forholdsregler får både deg og bilen helskinnet fram til jul.
BULKE-HØYTID Førjulsdagene er høysesong for småbulking. Men enkle forholdsregler får både deg og bilen helskinnet fram til jul.Vis mer

Pass deg for bulkedagen

Lille julaften bulker vi dobbelt så mye som vanlig.

(Dagbladet): I følge statistikk fra Codan Forsikring er lille julaften den dagen det bulkes aller mest her i landet.

- Vi har sett denne tendensen over flere år, og 23. desember var den enkeltdatoen i 2011 med flest rapporterte bulker — nesten dobbelt så mange som gjennomsnittet, sier skadesjef Arild Lund i Codan.

Blir fort dyrt - Det er heldigvis ikke alvorlige uhell, men mange små sammenstøt og småbulking, som fort kan bli dyrt, sier Lund.

At nettopp lille julaften er den dagen i året det bulkes mest, har trolig sammenheng med at mange er ute og kjører — og et visst nivå med julestress.
Stress, kombinert med overfylte trange parkeringsplasser på fullstappede kjøpesentre er nødvendigvis heller ingen god kombinasjon.
Middeladrende verst Mens Codan Forsikring har lille julaften som sin verstingdag, opererer FNO (Finansnærningens Hoveorganisasjon) med 21. desember som den store bulkedagen. I fjor ble det innrappotert 536 ryggeskader og småkollisjoner med parkerte biler denne dagen.

Det er aldersgruppen mellom 35 og 49 år som bulker mest, og de gjør det oftest i Oslo, Akershus og Hordaland.
 
Stress, kombinert med mørke og gjerne snø i tillegg, kan fort skape uoversiktlige situasjoner. Alle skal hjem til jul, men ved å ta seg litt mer tid, puste rolig og være oppmerksom, kan man unngå unødvendige skader og en ekstra dyr jul.

- Stress ned -Vår oppfordring i juleforberedelsene er stress ned, vær tålmodig og hyggelig mot dine medtrafikanter — det er jul, sier Lund.

Her er hans tips for å få bilen hel og bulkfri gjennom lille julaften:

•Stress ned.
•Pass på å ha god sikt gjennom alle ruter i bilen — ikke bare frontruten.
•Ikke fyll opp bilen for full — mister du utsikten bakover er det fort gjort å bulke under rygging.
•Ikke bruk mobiltelefonen mens du kjører - det tar oppmerksomhet vekk fra veien, og er dessuten forbudt.
•Ikke stol på ryggesensoren i disse tider. Søle og salt kan dekke til sensoren slik at den enten piper hele tiden, eller ikke piper i det hele tatt.