MAMMAPERM: Christine Dickens (til venstre) og Siren Ellensen er hjemme i mammaperm med barna Celia (i venstre barnevogn) og Olav, som begge er tre og en halv måned. De har ikke noe lyst til å jobbe deltid mens barna er små, slik mange norske mødre gjør. 
Foto: Erling Hægeland
MAMMAPERM: Christine Dickens (til venstre) og Siren Ellensen er hjemme i mammaperm med barna Celia (i venstre barnevogn) og Olav, som begge er tre og en halv måned. De har ikke noe lyst til å jobbe deltid mens barna er små, slik mange norske mødre gjør. Foto: Erling HægelandVis mer

Pass deg for kvinnefellene

Kvinner blir økonomiske tapere ved samlivsbrudd.

(Dagbladet): Flere enn én av tre kvinner (35 prosent) sier at de ville ha klart seg dårlig økonomisk ved et samlivsbrudd, viser en fersk undersøkelse DNB har gjennomført blant et representativt utvalg nordmenn.

- Det er en kjensgjerning at 50 prosent av forholdene ryker. Det er derfor viktig å vite hvilke feller man kan falle i som samboer og gift. Dette kan ha store økonomiske konsekvenser — og kvinner kan lett gå ut som de økonomiske taperne hvis de ikke er bevisste på dette, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Ikke særeie Hun advarer kvinner mot å tenke seg godt om før de lar mannen ha særeie på huset hvis hun har flyttet inn til ham og paret skal gifte seg.

- Noen menn kan foreslå at han skal ha særeie på huset hvis du skal flytte inn. Det betyr at du heller ikke får en krone av verdistigningen. Og selv om det som oftest er kvinner som står for oppussing og interiør, får du ingenting igjen for arbeidet og pengene du har lagt igjen i boligen dersom forholdet går i oppløsning, sier hun.

Taper pensjon Kvinner jobber i mye større grad deltid enn menn, og det koster dem mange tusen kroner i året i pensjon fra folketrygden. Tar du også tjenestepensjon i betraktning, blir summen enda høyere.

Velger du som omfattes av ny opptjeningsmodell i folketrygden (født etter 1963), å jobbe redusert i fem år uten at det er relatert til omsorg for små barn, må du — litt forenklet — jobbe fem år til for å få samme pensjon.

- Ofte er valget om å være helt eller delvis hjemmearbeidende en konsekvens av arbeidsfordelingen ektefellene imellom, påpeker pensjonsekspert Alexandra Plahte.

Tilbake i jobb Siren Ellensen (34) og Christine Dickens (32) har ingen planer om å jobbe deltid selv om de er blitt mødre.
Begge fikk barn for tre og en halv måned siden, og har mammaperm fra juristjobbene sine. Men de gleder seg til å komme tilbake i arbeid.

- Selv om jeg har fått barn, er det ikke noe alternativ å jobbe redusert. Jeg skjønner dem som sliter med tidsklemma når de har to eller flere barn, men det er mulig å få ting til å gå rundt på en annen måte enn å jobbe mindre. Jeg har lyst til å jobbe 100 prosent, og tror ikke deltid ville gagnet meg, sier Ellensen.

Venninnene synes heller ikke det frister å miste pensjonskroner ved å være hjemme med barn utover permisjonstida.

- Jobber du deltid, vil du tape pensjon. Det gjelder å være bevisst på hvilke valg man tar og sikre seg økonomisk, legger Dickens til. Begge lever i samboerskap, men Ellensen er forlovet og skal gifte seg til sommeren. Mens Siren Ellensen og forloveden har skrevet samboerkontrakt, har ikke Dickens og kjæresten gjort det samme.

- Vi kan jo sette oss ned og lage en betegnelse over hvem som har lagt ut for hvilke eiendeler, men det vil ikke ha så stor betydning ettersom vi har gått inn i samboerskapet med like mye hver. Vi vil uansett måtte bli enige ved en eventuell deling av eiendelene, sier Dickens.
Ingen fellespott Selv om det man skaper felles under ekteskapet i utgangspunktet skal deles, fungerer det ikke tilsvarende med pensjon. Arbeidsfordeling i hjemmet kan også påvirke den enkeltes rettigheter ved uførhet.

- Pensjon er noe den enkelte opparbeider seg og kan ikke «deles» på samme måte som andre ting. Ved skilsmisse går derfor ikke pensjonsopptjening inn i fellespotten som skal deles, sier hun og legger til:

- Man skriver jo ektepakt om alt mulig annet, så hvorfor ikke ta inn en passus som sier at ulik verdi av pensjonsopptjening opparbeidet gjennom ekteskapet også skal tas hensyn til?

Også samboerskap kan være risikosport. Bare ett av fem norske par har utarbeidet en samboeravtale. Mange kvinner kommer økonomisk svært dårlig ut etter mange års samboerskap når bruddet først er et faktum.

Blir uglesett - Manglende lovgivning rundt samboerskap rammer kvinner hardere enn menn. Ofte er det mannen som eier huset, bilen og hytta, mens kvinnen i hovedsak bruker sine midler på forbruksvarer og husholdning. Mange kvinner tenker at det ikke spiller noen rolle hvem som betaler hva fordi de tror forholdet skal vare. De er ikke bevisste på hvilken økonomisk felle et samboerskap kan være, sier Gunhild Vehusheia, daglig leder i Juridisk Rådgivning for kvinner (Jurk).

Veiledningstjenesten er i kontakt med mange kvinner som opplever at de ikke har så mange rettigheter som de trodde når samboerskapet tar slutt ved brudd eller dødsfall.

- I Norge er det ikke kultur for å være «kynisk» når det gjelder økonomiske prioriteringer i de nære forholdene. Du blir litt uglesett hvis du tar opp spørsmålet om hvem som eier hva og hvordan midlene skal fordeles i tilfelle brudd. Selv høyt utdannede kvinner vegrer seg mot å be mannen sette av penger til pensjonssparing hvis de selv jobber deltid og dermed taper pensjon, sier Vehusleia.