Pass på de «sunne» kalorifellene

Det kommer stadig flere alternativer for folk i farta. Vi har sett på næringsinnholdet i et utvalg energibarer, nøtteposer og slankebarer.

IKKE ALLTID BEST: Salget av energibarer er økende, og markedet for mat i farta vokser. Ernæringsfysiologer mener man oftest kan velge vanlig mat i stedet for slike produkter. Andrea Hovstein Kruken (21) nyter en energibar på treningssenteret Oxigeno i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE ALLTID BEST: Salget av energibarer er økende, og markedet for mat i farta vokser. Ernæringsfysiologer mener man oftest kan velge vanlig mat i stedet for slike produkter. Andrea Hovstein Kruken (21) nyter en energibar på treningssenteret Oxigeno i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): Produkter som det stadig blir flere av, er ulike slanke- og energibarer. Butikkene i Norgesgruppen har doblet salget av barer fra sommeren i fjor til i år. Mesteparten av barene er ment som måltidserstattere.

FlapJack med yoghurtsmak

Næringsinnhold per bar:

319 kcal

15.8 g fett

4 g protein

40 g karbohydrater

Kommentar: Her skal man passe seg litt. Den er liten og søt men bidrar med ganske mange kalorier. Mest i form av karbohydrater, og denne inneholder også sukker, men det er ikke oppgitt hvor mye. Det er ikke spesielt mye proteiner, og ikke oppgitt fiberinnhold, så særlig mett blir du sannsynligvis ikke av denne.
FlapJack med yoghurtsmak Næringsinnhold per bar: 319 kcal 15.8 g fett 4 g protein 40 g karbohydrater Kommentar: Her skal man passe seg litt. Den er liten og søt men bidrar med ganske mange kalorier. Mest i form av karbohydrater, og denne inneholder også sukker, men det er ikke oppgitt hvor mye. Det er ikke spesielt mye proteiner, og ikke oppgitt fiberinnhold, så særlig mett blir du sannsynligvis ikke av denne. Vis mer

—Vi tror barene har et bredere bruksfelt enn slanking, som at de kan være en snack når man har dårlig tid. Det kan være noe av forklaringen på den store økningen, sier informasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Mye sukker Også stadig flere produkter knyttet til trening kommer på markedet. Treningsernæringsprodusenten Maxim opplyser at det totale salget øker, og ulike barer er blant det som øker mest.

Bixit fullkornbar med blåbær

Næringsinnhold per bar:

132 kcal

2.3 g protein

6.3 g fett

17 g karbohydrat

5.4 g sukker

Kommentar: Fin å ha med på tur når du trenger rask påfyll av energi, men bidrar med lite proteiner og gir liten metthet.
Bixit fullkornbar med blåbær Næringsinnhold per bar: 132 kcal 2.3 g protein 6.3 g fett 17 g karbohydrat 5.4 g sukker Kommentar: Fin å ha med på tur når du trenger rask påfyll av energi, men bidrar med lite proteiner og gir liten metthet. Vis mer

Men disse produktene bør ikke spises helt ukritisk, mener ernæringsfysiologer og eksperter Dagbladet har snakket med.

Atkins advantage chocolate hazelnut crunch

Næringsinnhold per bar:

219 kcal

10.2 g fett

18.6 g protein

18 g karbohydrater

5.4 g fiber

Kommentar: Her får du proteiner og fiber med på kjøpet. Lav på karbohydrater og kaloriinnholdet er også passe. Fettet er stort sett sunt. Et bra valg å ha med i veska når det kniper.
Atkins advantage chocolate hazelnut crunch Næringsinnhold per bar: 219 kcal 10.2 g fett 18.6 g protein 18 g karbohydrater 5.4 g fiber Kommentar: Her får du proteiner og fiber med på kjøpet. Lav på karbohydrater og kaloriinnholdet er også passe. Fettet er stort sett sunt. Et bra valg å ha med i veska når det kniper. Vis mer

—Det kan være lurt å ha en bar i veska i stedet for å gå ut og kjøpe en sjokolade eller en trepakning med boller. Men noen av dem er det mye sukker i, og dem ville jeg holdt meg unna i hverdagen, sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog i Somebody.

Nutrilett bar mørk sjokolade

Næringsinnhold per bar:

207.6 kcal

7 g fett

13.3 g protein

22 g karbohydrater

14.5 g sukker

Kommentar: Dette er en måltidserstatter for vektreduksjon. Bra med proteiner, men mye sukker. Inneholder også 1/3 av de vitaminer og mineraler du trenger på en dag. Bra fiberinnhold.
Nutrilett bar mørk sjokolade Næringsinnhold per bar: 207.6 kcal 7 g fett 13.3 g protein 22 g karbohydrater 14.5 g sukker Kommentar: Dette er en måltidserstatter for vektreduksjon. Bra med proteiner, men mye sukker. Inneholder også 1/3 av de vitaminer og mineraler du trenger på en dag. Bra fiberinnhold. Vis mer

Hun har sett på næringsinnholdet i en rekke produkter for folk i farta (se nederst i saken). Andersen mener baren «Taste of nature» er det beste valget av dem vi har sett på. «Flapjack», som har et høyt innhold av sukker og kalorier, er det dårligste valget.

Samvittighetssjokolade —Jeg tror ikke alle er klar over hvor mye kalorier og sukker det er i slike barer. Man regner med at de er bra for deg, men man skal likevel tenke om man har behov for disse kaloriene, sier hun.

Fedon Lindberg bar med tranebær

Næringsinnhold per bar:

177 kcal

12.7 g protein

6 g fett

18.5 g karbohydrat

3.5 g fiber

Kommentar: Denne baren holder deg mett lenger på grunn av høyt innhold av protein og også noe fiber. Lavere innhold av karbohydrater enn mange andre barer, og sunt fett. Passer bra som mellommåltid.
Fedon Lindberg bar med tranebær Næringsinnhold per bar: 177 kcal 12.7 g protein 6 g fett 18.5 g karbohydrat 3.5 g fiber Kommentar: Denne baren holder deg mett lenger på grunn av høyt innhold av protein og også noe fiber. Lavere innhold av karbohydrater enn mange andre barer, og sunt fett. Passer bra som mellommåltid. Vis mer

Nutrilett-barer markedsføres som måltidserstattere, men Andersen kjenner til at de også brukes som «sjokolade med god samvittighet».

Taste of nature «California almond valley»

Næringsinnhold per bar:

190 kcal

11 g fett, hvorav 1 g mettet

4 g protein

19 g karbohydrater

10 g sukkerarter

3 g fiber

Søtet med agavesirup, som, i motsetning til sukker, ikke gjør at blodsukkeret skyter i været.

Kommentar: Bra valg. Passe kaloriinnhold for et mellommåltid. Kunne vært mer protein og fiber for å mette litt mer.
Taste of nature «California almond valley» Næringsinnhold per bar: 190 kcal 11 g fett, hvorav 1 g mettet 4 g protein 19 g karbohydrater 10 g sukkerarter 3 g fiber Søtet med agavesirup, som, i motsetning til sukker, ikke gjør at blodsukkeret skyter i været. Kommentar: Bra valg. Passe kaloriinnhold for et mellommåltid. Kunne vært mer protein og fiber for å mette litt mer. Vis mer

—Folk har spurt meg om de kan gi slike barer til ungene, og selv om det ikke er farlig, synes jeg ikke man bør gjøre det. Det er mye karbohydrater i denne varianten, og en del av det er sukker, sier hun.

—Vanlig mat bedre Mange av barene markedsføres for trening. Christine Helle, fagansvarlig for ernæring ved Olympiatoppen, mener effekten av treningsbarer for vanlige folk er overdrevet.

Polly «Småsulten»

Frukt-og nøtteblanding

Næringsinnhold per pose:

330 kcal

12 g protein

21.7 g fett

22.4 g karbohydrater

14.7 g sukker

Kommentar: På posen står det at 1 porsjon er 30 g og gir 142 kcal, men når posen er ganske liten og på 70 g, blir det jo til at man spiser den opp. Innholdet er fornuftig, bortsett fra en del sukker. Men det er bra med proteiner og sunt fett. Vær obs i forhold til kaloriene.
Polly «Småsulten» Frukt-og nøtteblanding Næringsinnhold per pose: 330 kcal 12 g protein 21.7 g fett 22.4 g karbohydrater 14.7 g sukker Kommentar: På posen står det at 1 porsjon er 30 g og gir 142 kcal, men når posen er ganske liten og på 70 g, blir det jo til at man spiser den opp. Innholdet er fornuftig, bortsett fra en del sukker. Men det er bra med proteiner og sunt fett. Vær obs i forhold til kaloriene. Vis mer

—Det er litt sunnere enn en sjokolade, men ikke mye, og det gir mye energi. For vanlige mosjonister er vanlig mat ofte et bedre alternativ, sier hun.

Multipower «energate» energibar

Næringsinnhold per bar:

148 kcal

5.5 g fett

4.3 g protein

20 g karbohydrater

Kommentar: Dette er en sjokoladebar med karbohydrater for rask energi. Produsenten kaller det en sportssjokolade og det passer den nok best til.
Multipower «energate» energibar Næringsinnhold per bar: 148 kcal 5.5 g fett 4.3 g protein 20 g karbohydrater Kommentar: Dette er en sjokoladebar med karbohydrater for rask energi. Produsenten kaller det en sportssjokolade og det passer den nok best til. Vis mer

Hun anbefaler til tider slike produkter til toppidrettsutøvere som trenger rask restitusjon og praktisk og hygienisk mat å ha med seg på reise. Men det spiller ingen rolle om karbohydratene som trengs for restitusjon kommer fra energibarer, påpeker hun.

Snack a Jack rissnacks cheese

Næringsinnhold per pose (30g):

123 kcal

2.4 g protein

2.6 g fett

22.5 g karbohydrater

1,8 g tilsatt sukker

Kommentar: Ikke spesielt skremmende kaloriinnhold, men heller ikke noe særlig spennende næringsinnhold. Mest karbohydrater som bare gjør deg mer sulten.
Snack a Jack rissnacks cheese Næringsinnhold per pose (30g): 123 kcal 2.4 g protein 2.6 g fett 22.5 g karbohydrater 1,8 g tilsatt sukker Kommentar: Ikke spesielt skremmende kaloriinnhold, men heller ikke noe særlig spennende næringsinnhold. Mest karbohydrater som bare gjør deg mer sulten. Vis mer

—Pris er også et tema. Det er idiotisk å bruke så mye penger på det samme man kan få fra vanlig mat, mener hun.

Obs ved vektreduksjon Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet vurderer produktene med mest protein som best hvis man skal spise dem i forbindelse med trening.

Alpen bar fruit and nut med karamell

Næringsinnhold per bar:

125 kcal

3.9 g fett

2.1 g protein

20.2 g karbohydrater

11 g sukker

0.5 g fiber

Kommentar: Få kalorier, men mange karbohydrater og en del sukker. Lite proteiner og fiber gir liten metthet.
Alpen bar fruit and nut med karamell Næringsinnhold per bar: 125 kcal 3.9 g fett 2.1 g protein 20.2 g karbohydrater 11 g sukker 0.5 g fiber Kommentar: Få kalorier, men mange karbohydrater og en del sukker. Lite proteiner og fiber gir liten metthet. Vis mer

—Hvis målet med treningen er å gå ned i vekt, er det imidlertid viktig å være klar over at vinningen fort går opp i spinningen med sportsbarer etter trening. Da kan det være et bedre alternativ å ta et eple eller lignende på vei hjem fra trening, og spise et sammensatt måltid innen to timer etter treningen, sier hun.

Energi bar karamell/sjokolade Maxim

Næringsinnhold per bar:

200 kcal

2.9 g protein

3.3 g fett

39.6 g karbohydrat

Kommentar: Her er kalorier mest i form av karbohydrater for rask energi som passer i forbindelse med trening og konkurranse. Fin å ha med på lengre treningsøkt.
Energi bar karamell/sjokolade Maxim Næringsinnhold per bar: 200 kcal 2.9 g protein 3.3 g fett 39.6 g karbohydrat Kommentar: Her er kalorier mest i form av karbohydrater for rask energi som passer i forbindelse med trening og konkurranse. Fin å ha med på lengre treningsøkt. Vis mer

Nøtteblandingen Småsulten, som er blant produktene med høyest proteininnhold, inneholder også mest av vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer.

GO fra Den Lille Nøttefabrikken

Frukt- og nøtteblanding

Næringsinnhold per pose (60 g):

294 kcal

5.4 g protein

16.2 g fett

31.8 g karbohydrat

Kommentar: Frukt og nøtteblanding er bra, men vær obs på mengden i forhold til at nøtter er kaloririkt. Bra at den er laget med rapsolje.
GO fra Den Lille Nøttefabrikken Frukt- og nøtteblanding Næringsinnhold per pose (60 g): 294 kcal 5.4 g protein 16.2 g fett 31.8 g karbohydrat Kommentar: Frukt og nøtteblanding er bra, men vær obs på mengden i forhold til at nøtter er kaloririkt. Bra at den er laget med rapsolje. Vis mer

—Blandinger med nøtter og tørket frukt er energirike, så personer som ønsker å gå ned i vekt bør være forsiktige med mengden. For andre kan dette være et veldig bra alternativ og mye bedre enn sjokolade som gir mye sukker og mettet fett, og ingenting av verdifulle næringsstoffer, sier Øien.

Samme som to brødskiver
- Det er ingen som bør velge energibarer, hvis alternativet er at sunt måltid basert på mat. Hvis alternative er boller, snop eller snacks, kan en energibarer være et alternativ hvis den inneholder umettet fett, lite sukker og mye fiber, sier Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog, seksjon for preventiv kardiologi ved Oslo Universitetssykehus.

- Er energiinnholdet i baren på 300-400 kcal tilsvarer dette energiinnholdet i et måltid med to grove brødskiver og magert pålegg, sier Svendsen.

Birger Svihus, professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, mener overvektige bør holde seg borte fra energibarer.

—Hvis du må spise noe raskt, velg grønnsaker som gulrot, agurk eller kålrot, eller frukt som eple, appelsin eller pære, er hans råd.