Pass på så disse vanlige reisetabbene ikke ødelegger ferien din

Slik unngår du feilene og sparer mange tusenlapper 

MOBILE FORNØYELSER: Du kan bruke mobilen din som om du var hjemme dersom du besøker Gran Canaria. Men i land utenfor EØS blir det kostbart.Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector 
MOBILE FORNØYELSER: Du kan bruke mobilen din som om du var hjemme dersom du besøker Gran Canaria. Men i land utenfor EØS blir det kostbart.
Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er de små tingene som kan skape de store problemene på reisen. Men, det er også lett å unngå dem. I alle fall hvis du vet om dem på forhånd og er klar over hvordan du skal unngå dem.

Utgått pass

Har du sjekket utløpsdatoen på passet ditt? Vær klar over at passet kan være ugyldig for den aktuelle reisen selv om det er lenge igjen til utløpsdatoen. Sjekk Utenriksdepartementets reiseside, skriv inn landet du skal reise til og sjekk hvilke passregler som gjelder der.

Bankkortet virker ikke

SPERRET: Husk å ta med minst to kort, og oppbevare dem atskilt på reisen.             Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector
SPERRET: Husk å ta med minst to kort, og oppbevare dem atskilt på reisen.             
Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector Vis mer

Visste du at mange bank- og kredittkort har regionsperrer? Disse gjør at kortet ikke virker i de deler av verden hvor det ikke er åpnet for bruk. Dersom du ikke har brukt kortet ditt utenfor Norden før, kan det være smart å sjekke i nettbanken din om kortet er åpen for bruk dit du skal. Du kan også ringe banken for å sjekke eller for å fjerne regionsperren. Husk å sjekke dette før du havner i betalingsproblemer på reisemålet.

Hotellrommet er opptatt

Husk å sjekke om hotellbestillingen din trenger å bekreftes. Dette er blitt uvanlig i Norge, men er fortsatt vanlige mange andre steder. Sjekk dette på bestillingsbekreftelsen. Husk å si i fra til hotellet dersom du vet at du kommer sent frem om kvelden, slik at de ikke frigir rommet ditt til andre. Dersom du har kjøpt rommet via en ekstern bookingside er det dette bookingfirmaet du har en avtale med, men en sen ankomst avtales direkte med hotellet.

Slik bestemmer hotellet hvem som får det beste rommet.

Bagasje på avveie

Dersom du reiser med to flyselskap som ikke samarbeider med hverandre så må du huske å hente bagasjen ved mellomlandingen og sjekke den inn på nytt frem til bestemmelsesstedet. Sjekk bagasjetagen når du sjekker den inn, for å se hva som er angitt som bestemmelsessted.

Feil pakking av håndbagasjen

Ta med et klesskift - inklusiv ekstra undertøy, viktige medisiner, alle reisedokumenter og alle verdisaker i håndbagasjen. Dersom bagasjen din blir forsinket er det deilig å slippe å bruke det første døgnet til å kjøpe inn nye klær. Husk reiseforsikring som dekker innkjøp til nødvendige artikler dersom bagasjen din er blitt borte eller forsinket. Hold deg innenfor flyselskapets vektgrense, ellers blir det kostbart. Så mye kan du ta med deg på reisen.

Her får du ikke hjelp av reiseforsikringen din.

Dyre drosjer

Ikke sett deg inn i en taxi i utlandet uten å ha avtalt prisen på forhånd, eventuelt har avtalt at det skal brukes taksameter. Det kan bli en rådyr fornøyelse.

La gjerne hotellet eller restauranten bestille taxi for deg fremfor å praie en på gata. Dersom du føler deg utrygg så kan du ringe en venn underveis og gjenta gjerne gateadresser som dere passerer. Dette hører også sjåføren.

Svimlende mobilregning

Trodde du at du kunne bruke mobilen til å ringe og surfe på nettet uansett hvor du er? Vær klar over at dette er et tilbud som kun gjelder i EØS-land, og dermed kan du ende med en rekordstor regning dersom du reiser til et land som ikke er med i denne avtalen. Er du i tvil så må du sjekke med telefonselskapet ditt før du reiser.

Dette hotellet lover deg pengene tilbake dersom du blir skilt etter besøket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer