EN RISIKO: Det er strengt forbudt å fly droner i nørheten av flyplasser. Likevel er det noen som prøver seg, og før helgen kolliderte et passasjerfly med ei drone 440 meter over bakken i Canada. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
EN RISIKO: Det er strengt forbudt å fly droner i nørheten av flyplasser. Likevel er det noen som prøver seg, og før helgen kolliderte et passasjerfly med ei drone 440 meter over bakken i Canada. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Flysikkerhet

Passasjerfly krasjet med drone i Canada. Har vært problemer også i Norge

- Kunne endt i katastrofe.

Sist torsdag skjedde det flere har fryktet - et passasjerfly og ei drone kolliderte i lufta over Quebec i Canada. Flyet, som tilhører selskapet Skyjet og hadde åtte passasjerer ombord, var i ferd med å lande på Jean Lesage-flyplassen da det smalt.

Heldigvis ble det bare mindre skader på flyet, som landet trygt uten problemer. Det er første gang ei drone og et fly kolliderer i Canada, men det har lenge vært advart mot at det kunne skje, da det tidligere har vært flere episoder som har blitt vurdert som en sikkehretsrisiko mot flytrafikken.

Kunne gått galt

STRENGE REGLER: Alle flyplasser i Norge har en sikkerhetssone på fem kilometer hvor det ikke er lov til å fly droner. Foto: NTB Scanpix
STRENGE REGLER: Alle flyplasser i Norge har en sikkerhetssone på fem kilometer hvor det ikke er lov til å fly droner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Transportminister Marc Garneau sier i en uttalelse at han er lettet over at episoden ikke fikk en mer alvorlig utgang.

Han sier han ser meget alvorlig på hendelsen, og hevder det var flaks at det gikk så bra som det gjorde.

- Dette skulle ikke skjedd. Dronen skulle ikke vært der. Hadde den truffet cockpiten eller en motor kunne dette vært langt mer alvorlig, også katastrofalt, sier ministeren til CBC News.

Illegal flyvning

Så langt i 2017 er det innrapportert 1596 forskjellige episoder om uforsvarlig og ulovlig droneflyvning i Canada. 131 av disse er karakterisert som brudd på sikkerheten rundt sivil luftfart.

Alle flyplasser i Canada er selvsagt definert som forbudssoner for droner, og all flyvning nærmere enn 5,5 kilometer fra flyplassene er strengt forbudt.

Dronen som traff Skyjet-flyet antas å ha befunnet seg 450 meter over bakken, og altså midt i flyets innflyvningsbane.

- Selv om det store flertallet flyr dronene sine lovlig og følger forskriftene reflekterer denne episoden vår bekymring rundt sikkerheten og viktigheten av å følge forskrifter og lover. Jeg minner om at ulovlig flyvnng med droner kan gi fengsel og store bøter, sier Garneau.

Blir droneflygeren tatt, kan han vente seg ei bot opp mot 25 000 canadiske dollar, omlag 165 000 norske kroner.

Gardermoen stengt

Også i Norge er de stadig flere dronene et potensielt sikkerhetsproblem rundt flyplassene. Selv om alle flyplassene er omgitt av et flyforbudsområde på fem kilometer, hender det at noen sender dronene sine opp på ulovlig område likevel.

Senest 9. oktober i år ble en av rullebanene på Gardermoen stengt en periode etter rapporter om at en drone ble operert i forbudssonen. Saken ble anmeldt, og politioverbetjent ved Gardermoen politistasjon, Kristian Krohn forsikrer at slike saker tas på ytterste alvor.

- I ytterste konsekvens kan en kollisjon mellom et fly og en drone bli svært farlig og alvorlig. Og å måtte stenge en rullebane har jo også forstyrrende effekt på flytrafikken, sier Krohn.