<strong>DITT ANSVAR:</strong> Er passet ditt egentlig gyldig selv om det er lenge til utløpsdatoen? Sjekk bildet og se om du har forandret deg mye. &nbsp; Foto: Odd Roar Lange / Thetravelinspector
DITT ANSVAR: Er passet ditt egentlig gyldig selv om det er lenge til utløpsdatoen? Sjekk bildet og se om du har forandret deg mye.   Foto: Odd Roar Lange / Thetravelinspector Vis mer

Utenlandsreiser:

Passet ditt kan være ugyldig lenge før utløpsdatoen

Derfor bør du sjekke passet ditt i god tid før du reiser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mange fristes til å bruke passet sitt helt frem til utløpsdatoen - som vanligvis er 10 år fra de fikk passet utlevert.
Men, det kan være smart å be en kollega eller venn å sjekke at passet ditt faktisk er gyldig.

Ja, nå vil vi på charter-weekend-ferier.

Er dette deg?

- Passinnehaveren er selv ansvarlig for at bildet i passet ligner på deg selv. Har du forandret deg eller har utseendet ditt endret seg mye i løpet av noen år så kan det bli utfordringer ved en eventuell passkontroll. Vi anbefaler da å kjøpe/fornye passet, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

<strong>GODKJENT:</strong> Passet ditt kan være ugyldig. Sjekk bildet ditt før du reiser. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
GODKJENT: Passet ditt kan være ugyldig. Sjekk bildet ditt før du reiser. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

Noen har endret hårfarge, mistet hår eller forandret seg såpass mye at de ikke lenger ligner på bildet på passet. Dette kan være vanskelig å avgjøre selv, så be gjerne noen andre om litt hjelp - i god tid før reisen starter.

- Det samme gjelder dersom passet ditt er slitt eller har en tilstand som kan være utfordrende i en eventuell passkontroll. Da anbefaler vi å fornye passet, sier Hessenschmidt til Dagbladet.

Dette må du huske hvis du skal reise til USA.

Når bør du bytte passet?

- Skal du oppholde deg lenge i et land hvor det er langt til norsk ambassade eller et norsk konsulat vi anbefaler å kjøpe/fornye passet dersom det ikke er så lenge før passets utløpsdato. Da sparer du deg for mange bekymringer og problemer.
Vårt tips er å fornye passet i god tid før det er 10 år gammelt - eksempelvis når det er 1 år igjen av gyldighetstiden. Dette fordi mange land krever at passet er gyldig en viss tid etter at du kommer hjem fra reise.

- Vi anbefaler alle å lese reiseinformasjon om det aktuelle landet du skal til på Landsider.no før bestilling av reise.
- Her er det mye bra informasjon til reisende når det gjelder krav til innreise som gyldighetstid på pass og visum, sier Gitte Hessenschmidt.

Tre måter du bør sikre passet ditt på.

Så lenge er passet gyldig

Et pass er bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet og så lenge passet er uforandret og uskadet.

Pass til personer over 16 år er gyldig i 10 år.
Pass til barn har kortere gyldighetstid.

Gyldighetstid pass til personer under 16 år

0-5 år: To år

5-10 år: Tre år

10-16 år: Fem år

(Kilde: Politi.no)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer