GLUTENFRI PAVLOVA: Ballettdanserinnen Anna Pavlova skal ha gitt navnet til denne florlette og sprø marengsbunnen. FOTO: Svein Brimi
GLUTENFRI PAVLOVA: Ballettdanserinnen Anna Pavlova skal ha gitt navnet til denne florlette og sprø marengsbunnen. FOTO: Svein BrimiVis mer

Pavlova-drømmen er uten mel

Bak en glutenfri Pavlova uten mel eller en krydderkake uten egg. Her er oppskriftene til helgekosen.

Hvis du har matintoleranse og ikke tåler hvetemel, bør du smake glutenfri Pavlova som stekes i langpanne. Se oppskrift lenger ned i artikkelen.

Husk at eggene bør være romtempererte før du baker, eggedosis av tempererte egg blir luftigere enn om du tar eggene rett fra kjøleskapet.

En gammel regel sier at eggedosisen er stiv nok når du kan skrive «Ole» med vispene. Ikke la eggedosisen (eller kakerøren) blir stående for lenge før du setter den i ovnen, da går luften ut. Har du brukt vispene til pisking av smør og sukker eller til krem, vær nøye med å vaske vispene med såpevann før du pisker eggedosis, ellers ødelegges eggets evne til å la seg stivpiske.

Hvis du ikke tåler egg, kan du prøve krydderkaken uten egg. Den myke og saftige langpannekaken er svært holdbar og smaker deilig til helgekaffen.

Lykke til med bakingen!

Langpannekake med krydder, uten egg (Ca. 20-24 kakestykker)

Ingredienser:
150 g smør
8 dl kulturmelk
5 dl sukker
3 ts kanel
3 ts malt nellik
1 ts allehånde
1 ss natron
10 dl hvetemel
Pynt: Melis og sjokoladehjerter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremgangsmåte:
Smelt smøret og bland i melken.
Tilsett resten av ingrediensene og bland det godt sammen.

KRYDDER: Denne kaken får en deilig, krydret smak av kanel, nellik og allehånde. FOTO: Svein Brimi
KRYDDER: Denne kaken får en deilig, krydret smak av kanel, nellik og allehånde. FOTO: Svein Brimi Vis mer

Smør langpannen, 30 x 40 cm og dekk bunnen med bakepapir og hell i røren.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200º i ca. 30 min. Avkjøl kaken.

Dryss over melis og pynt med sjokoladehjerter.

Glutenfri Pavlova i langpanne, uten mel (Se bilde øverst i artikkelen, ca 18 kakestykker)

Ingredienser:

KAKEBUNN:
6 eggehviter
1 ts eddik
7 dl sukker
3 ts maisstivelse (maisenna)
1 ts vaniljeessens
8 ss kokende vann

FYLL:
3 dl kremfløte
15 jordbær
15 bringebær
20 blåbær

Fremgangsmåte:
Stivpisk eggehvitene sammen med eddik. Tilsett sukker litt og litt sammen med maisenna, vaniljeessens og kokende vann. Pisk marengsen glatt, stiv og skinnende, ca. 12 min.

Kle en langpanne, 30 x 40 cm med bakepapir. Fordel marengsmassen i en sprøytepose og sprøyt det i formen. Stekes i ovnen på midterste rille ved 180°.

La kaken stå 10 min. før temperaturen reduseres til 150°. Stekes videre i ca. 45 min. Avkjøl kaken i ovnen med døren på gløtt. Pisk kremfløten stiv og fordel det på toppen av kaken og pynt med friske bær på toppen.

(Oppskriftene er tilrettelagt av Kristin Jøtun for Hjemmet. Rekvisitter utlånt av Hadeland glassverk.)


LES MER: Slik lager du glutenfri cupcakes
Fem oppskrifter på kaker uten sukker og mel
Alt om lavkarbo
Lavkarbo-dietten alle klarer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.