PENGER TELLER: Samboere med høyere utdanning og inntekt planlegger oftere å gifte seg med partneren sin enn samboere med lavere sosioøkonomisk status. Dette er tydeligst blant menn. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PENGER TELLER: Samboere med høyere utdanning og inntekt planlegger oftere å gifte seg med partneren sin enn samboere med lavere sosioøkonomisk status. Dette er tydeligst blant menn. Arkivfoto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Penger teller mest når menn vurderer ekteskap

Når en kvinne vurderer ekteskap spør hun seg om hun elsker partneren sin. Når menn tenker på giftermål lurer de på om det duger økonomisk.

|||

Dette er et av hovedfunnene i doktoravhandlingen til sosiolog Kenneth Aarskaug Wiik. Han har blant annet studert om, når og med hvem samboere planlegger å gifte seg.

- Samboere med høyere utdanning og inntekt planlegger oftere å gifte seg med partneren sin enn samboere med lavere sosioøkonomisk status. Dette er tydeligst blant menn. Kvinners ekteskapsplaner er i større grad påvirket av hvordan de vurderer forholdet, sier Wiik til NTB.

Undersøkelsen omfatter samboere i alderen 25 til 35 år i Norge og Sverige og er skrevet i samarbeid med Turid Noack og Eva Bernhardt. De er blant annet bedt om å vurdere graden av forpliktelse og samlivskvalitet, litt forenklet sagt graden av kjærlighet, i forholdet de er i.

- Jeg ble litt overrasket over at menn vektlegger partnerens inntekt såpass mye og at det samme ikke ser ut til å gjelde kvinner. For menn er det også mer sannsynlig at han planlegger å gifte seg jo mer partneren tjener, sier Wiik.

Fem år etter at de ble spurt, sjekket Wiik, Lyngstad og Noack om samboerne faktisk hadde giftet seg eller ikke.

-60 prosent av dem som sa de ville gifte seg innen to år hadde gjort det. Vi har ikke sjekket om kvinner eller menns planer om ekteskap oftere ble realitet eller ikke.

(NTB)