Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Pepperkaketest: Årets kaker har en god ting felles

Alle produsentene har i år sløyfet palmeolje.

SUKKER OG FETT: Skulle du komme til å legge på deg i jula, kanskje du heller skal skylde på småkaker og søtsaker framfor den fete julematen. Pepperkakene er dog ørlite sunnere i år. Mens det i fjor fremdeles var palmeolje i noen, er pepperkakene i år uten palmeolje. Foto: ERIK HELGENESET
SUKKER OG FETT: Skulle du komme til å legge på deg i jula, kanskje du heller skal skylde på småkaker og søtsaker framfor den fete julematen. Pepperkakene er dog ørlite sunnere i år. Mens det i fjor fremdeles var palmeolje i noen, er pepperkakene i år uten palmeolje. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Hvert år tester Bramat.no industrifremstilte pepperkaker, og hvert år skjer det en liten forbedring mht næringsinnhold.

Mens det tidligere var flere typer som inneholdt palmeolje, er det denne gangen ingen.

Mye sukker og kalorier Selv om pepperkakene ikke lenger inneholder palmeolje, så er de likevel fulle av sukker, fett og kalorier.

En pepperkake metter ingenting, men spiser du flere pepperkaker av gangen ganske ofte, kan det fort bli de ekstra kaloriene som legger seg på sidebeina i løpet av juletiden.

Men selvfølgelig skal vi spise pepperkaker nå som det er jul!

Det gjelder bare å begrense inntaket...

Les også: Bramat tester kokosboller

Tykk av pepperkaker? Mange har en tendens til å gå litt opp i løpet av julen, og mange skylder på den feite julematen.

Men kanskje det ikke er maten, men julekakene og julegodteriet vi egentlig legger på oss av. Litt ekstra kaker og godteri hver dag, kombinert med mindre trening og kanskje også mer sukker- og alkoholholdig drikke?

En industrifremstilt pepperkake gir deg rundt 20 kcal, altså ikke så veldig mye.

Men er du en av dem som hiver innpå med pepperkaker hele julen, så kan det selvfølgelig bli for mye av det gode.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, sukker, salt og mettet fett. Mye protein har trukket opp, mens innholdet av energi, mettet fett, salt og sukker har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den «sunneste» får terningkast 4 og den minst sunne får terningkast 2.

Vi har valgt å ikke bruke høyere terningkast enn 4 i denne testen ettersom pepperkaker ikke kan sies å være sunt.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Berthas pepperkakefigurer Mindre sukker og salt enn de andre typene. Karakter: Produsent: Baxt AS Bertil pepperkaker Mindre sukker og salt enn de andre typene. Karakter: Produsent: Baxt AS Bjørken pepperkaker Mindre mettet fett enn taperne, men en del salt og sukker. Karakter: Produsent: Baxt AS Berthas pepperkaker Mindre mettet fett enn taperne, men en del salt og sukker. Karakter: Produsent: Baxt AS Berthas pepperkakehjerter Mindre sukker og mettet fett enn taperne, men mye salt. Karakter: Produsent: Baxt AS Sætre Figurbakte pepperkaker Mer sukker og mettet fett enn de andre typene. Karakter: Produsent: Orkla Sætres beste peppekaker Mer sukker, salt og mettet fett enn de andre typene. Karakter: Produsent: Orkla Les mer på Bramat.no:
Like bra med fete som magre meieriprodukter?
Er vegankost sunt?
Stress ned, lag appelsinkalender!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media