Perfekt billigvin til biffen

Sjekk ukens beste vintips.

TANNAT: Uruguay er kjent for sine viner av tannat-druen, men den dyrkes også i Argentina. Foto: Arnie Stalheim
TANNAT: Uruguay er kjent for sine viner av tannat-druen, men den dyrkes også i Argentina. Foto: Arnie StalheimVis mer

Hva med en biff med chilismør og hvitløkmos til helga? Eller kanskje en god og varmende gryterett? En afrikansk lammegryte inneholder masse spennende kryddersmaker.

Det bodde inkaer i Argentina også Til slik mat trenger du en rødvin med litt trøkk i, og det finner du i viner laget på den noe obskure druen tannat. Den har sitt opphav i det sørvestlige Frankrike, nærmere bestemt i Madiran - men har de siste årene også hatt suksess i Uruguay. Denne vinen kommer imidlertid fra nabolandet Argentina. På etiketten står det "inca", men det folket forbinder vi da vanligvis med dagens Peru? Etter å ha konsultert etiketten på baksiden av flasken, finner vi ut at inkaene også holdt til i Salta-regionen i det nordlige Argentina. Så vet vi det.

Vinmarkene i Salta ligger høyt, noe som gjør at det ikke blir for varmt. Dermed beholdes friskheten i druene. Inca er produsert av Felix Lavaque, og er laget på 100 prosent tannat med lagring på eikefat i seks måneder.

Inca Tannat 2009, vnr 8060501, kr 102,50, 84 poeng. Dyp og tett rubinrød farve. Sursøte bringebær og mørke skogsbær i duften med innslag av urter. God fylde med rik frukt, frisk syre og en lang ettersmak med tydelige tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men det går også an å lagre den to til tre år. Som vi allerede har vært inne på, er dette en typisk kjøttvin, og den går spesielt godt til okse og lam.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Biff med bacon, kremat spinat og stekte tomater
Lammegryte med sopp og bacon
Biff med hjemmelaget pommes frites og bearnaisesaus

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:
Perfekt til wok
Rimelig spanjol til lam og vilt
Som laget for kraftige kjøttgryter
Rødvin som fikser biffen
Rimelig kosevin

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.