Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Perfekt for vårens venninnetur

Billig shopping, spa, og vin.

BILLIG BY: Hver dag er det nye konserter, utstillinger og kulturarrangementer. Det koster ikke så mye her, forteller de to latviske studentene Linda og Sandra, som nyter vårsola på Rådhusplassen i Riga. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
BILLIG BY: Hver dag er det nye konserter, utstillinger og kulturarrangementer. Det koster ikke så mye her, forteller de to latviske studentene Linda og Sandra, som nyter vårsola på Rådhusplassen i Riga. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

RIGA (Dagbladet): - Det skjer alltid noe her i Riga. Det er massevis av kulturarrangementer. Nye utstillinger. Konserter. Hver eneste dag er det noe nytt.

Ordene er fra Linda og Sandra. De to nittenårige latviske jentene studerer miljøteknologi i Riga. Og de elsker denne byen.

- Den beste tiden her er vår og høst. Om sommeren blir det for varmt. Da drar vi heller ut til stranda ved Jurmala, sier de to til Dagbladet.

SKOKUPP: - Mange norske turister finner fram hit,  sier Margarita, og viser fram  sko til 200 kroner i  skobutikken Vigo i Kaleju Gata. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SKOKUPP: - Mange norske turister finner fram hit, sier Margarita, og viser fram sko til 200 kroner i skobutikken Vigo i Kaleju Gata. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Latvias hovedstad er Europas fjerde rimeligste storby. Billige flybilletter og hotell gjør Riga til et populært storbyreisemål i vår.

Historie og uteliv Vi står foran Svarthodenes hus på Rådhusplassen i Rigas gamleby. Flotte bygninger, kultur, og historie er stikkord for storbyen, som også er kjent for spennende uteliv.

- Her stenger ikke nattklubbene før klokken 10 eller 11. Om morgenen.

Det får vi vite av bartender Arnold og gjest Karina, som sitter på Rigas eldste bar: Hansa Bar i Kaleju Gaten. Det er Smedgata, fra den tida brannfarlig håndverk måtte ligge utenfor bymuren.

Romantiske Riga - Dette er den mest romantiske baren vi har vært på, sier det norske paret Linda Ommedal og Roger Haugerød fra Tønsberg. Servicen er upåklagelig og prisene lave. Her koster halvliteren bare 22 kroner.

image: Perfekt for vårens venninnetur

Vi kommer gjerne tilbake hit.

Vi treffer dem på Candle Bar. Det reiseglade paret forteller at de har besøkt minst ti storbyer, og liker å se et nytt sted hver gang.

Candle Bar er bare åpen i vintersesongen. Om sommeren er det utelivet på Livu Laukumsplassen som trekker folk ut fra barkjellerne i gamlebyen.

En annen plass Det er i gamlebyen førstegangsbesøkende Riga-turister bor. For å vandre i de smale brusteinskledde gatene, trenger du ingen guidebok. Det er bare å se opp.

Riga har Europas største samling bygninger i Art Noveau-stil - hele 750 av dem. Mange ligger i gamlebyen, andre i de nyere bydelene.

Spesielt rundt diplomatstrøket i Albertgaten ligger mange kjente Art Noveau-bygninger dekorert med vakre, nakne damer, mytologiske monstre, snirklete blomster og påfugler.

I gamlebyen er en byvandring med guide å anbefale. Som Smiley-Tour, hvor guide Vladimir forteller historiene bak Rigas dramatiske historie.

Kjøpelyst Storbyen Riga vrimler av store og supermoderne kjøpesentre. Prisene er litt lavere og utvalget litt større enn hjemme i Norge. Her er alle kjente merker, i alle prisklasser.

Vi står i en av byens mer rimelige kjedebutikker, Vigo. Et italiensk par krangler høylytt om et par lekre støvletter med skyhøye stiletthæler. Prisen er det ikke noe å si på, nedsatt til fem lats - litt over 55 kroner.

- Det hjelper ikke at de er billige, hvis vi må betale Ryanair 600 ekstra for bagasjen, avslutter han samtalen.

Vi snapper kjapt støvlene så snart paret er ute av døra.

Reis nå - Mange nordmenn kommer hit på jakt etter det helt spesielle som de ikke finner hjemme i Norge, sier butikkansatt Margarita.

ROMANTISK: Candle bar er Rigas mest romantiske sted, mener Roger Haugerød og Linda Ommedal fra Tønsberg. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
ROMANTISK: Candle bar er Rigas mest romantiske sted, mener Roger Haugerød og Linda Ommedal fra Tønsberg. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

De setter stor pris på de lave prisene, forteller hun.
 
De som vil gjøre reisekupp til Riga, bør reise nå.

EU-landet sysler med planer om å gå over til euro om et par år, og mange reisende vet av erfaring at det - i så fall - kan føre til høyere priser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media