Perfekt vin til wok

Tre deilige wok-retter og en herlig vin som passer til.

WACHAU: Et av de beste distriktene for riesling i Østerrike er Wachau, like vest for Wien. Foto: Arnie Stalheim
WACHAU: Et av de beste distriktene for riesling i Østerrike er Wachau, like vest for Wien. Foto: Arnie StalheimVis mer

Etter alle utskeielsene ved jul og nyttår, er det vel mange som er på slanker'n. Skal du spise både sunt og lett, er salater selvsagt et godt valg, og vi har da også oppskrifter på deilige klassikere som caesarsalat og salade niçoise. Men er ikke salater sommermat? Går det ikke an å spise sunt, og samtidig bli både mett og få litt varme i kroppen?

Prøv en wok Joda. Da skal du lage deg en skikkelig spicy, asiatisk wok-rett. Disse består for en stor del av grønnsaker, og proteinene er gjerne av det magre slaget, som f.eks. scampi, kyllingbryst eller svinefilet. Med ingredienser som chili, ingefær og lime, er disse rettene som klippet og skåret for en frisk og fruktig riesling. Oppskrifter finner du under.

De som følger med i denne spalten vet at vi er veldig begeistret for tysk riesling, men det lages også gode viner av denne druen andre steder, bl.a. i Østerrike, og det er derfra vår vinanbefaling kommer denne uken. Distriktet heter Wachau, og ligger bare en times biltur vest for Wien. Produsenten har da også tatt navnet sitt fra distriktet: Domäne Wachau.

Weissenkirchen Riesling Smaragd 2009, vnr 8008301, kr 153,90, 87 poeng. Strågul med et ørlite grønnskjær. Frisk og fruktig duft av epler og sitron med hint av fersken og blomster. God fylde med rik frukt, frisk syre og en lang ettersmak med et svakt, steinete mineralsk preg. Også et pikant hint av bitterhet i avslutningen.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også å lagres en tre års tid. Som vi allerede har vært inne på, er den glimrende til asiatisk-inspirerte wok-retter, men den er også en god allrounder til det aller meste av fisk og skalldyr. Den er også en fin aperitiff.

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:
Rimelig spanjol til lam og vilt
Som laget for kraftige kjøttgryter
Rødvin som fikser biffen
Rimelig kosevin
Billig og god spansk hvitvin

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.