«Perfekte» mødre er mer deprimerte

Disse kvinnene er mer sårbare for depresjon.

PÅVIRKET AV BLOGGING? Virkeligheten kan være alt annet enn bildet av det «perfekte» livet. Illustrasjonsbilde - Colurbox ©
PÅVIRKET AV BLOGGING? Virkeligheten kan være alt annet enn bildet av det «perfekte» livet. Illustrasjonsbilde - Colurbox ©Vis mer

Mammanett.no: En ny studie fra Universitetet i Michigan viser at mødre som er svært opptatt av hva andre mener om dem, har større sjanse for å bli deprimerte.

Hvordan babyen oppførte seg i forhold til søvn, gråt og mat, var også avgjørende for hvordan de oppfattet seg selv.

- Funnene samsvarer med det en kan se i behandling av pasienter med depresjon, enten de er mødre eller ikke, at det er bra å være litt mer «raus» med seg selv, sier overlege og psykiater Signe Karen Dørheim ved Sandnes DPS Poliklinikk.

Studien fra Michigan viser at kvinner som er mest opptatt av ytrestyrte faktorer er mer sårbare for depresjon. Det vil si kvinner som er svært opptatt av hva andre mener og tenker om dem som mødre, forteller psykiateren.

Mammanett har tidligere formidlet mange historier om kvinner som forteller at livet som nybakt mamma ble alt annet enn forventet.

Forrige uke delte Helena Brodtkorb (28) sin historie på Mammanett.no og fortalte at hun opplevde det å få sitt første barn som et enormt sjokk.

Dømmer seg selv hardt
Dørheim forteller videre at man i kognitiv psykoterapi forsøker å få disse pasientene til å se på seg selv «utenifra». Dette fordi man ofte dømmer andre mildere enn man dømmer seg selv.

I slike tilfeller blir kvinnene bedt om å stille seg selv spørsmål som «Hva ville jeg tenke om jeg møtte en kvinne på bussen med en baby som skriker eller ikke får sove?».

BLOGGET OM DET GODE LIVET:  Så kom smellen, sier Karen. Foto: Privat
BLOGGET OM DET GODE LIVET: Så kom smellen, sier Karen. Foto: Privat Vis mer

- Det virker som at de som tenker mye svart/hvitt kan være mer utsatt for depresjon. Det kan noen ganger oppfattes som perfeksjonisme. «Hvis jeg ikke er en god mor, er jeg en dårlig mor», sier hun.

Påvirket av blogging

En av dem som har kjent på hvordan det er å ikke leve opp til bildet av det «perfekte» livet, er tobarnsmamma Karen Wilhelmsen. Hun forteller at det hele egentlig begynte før hun fikk barn, da hun og samboeren flyttet til et gammelt småbruk.

- På denne tiden begynte jeg å blogge om «det gode livet», og ble forhekset av den «perfekte» blogg boblen. Da jeg i 2010 ble gravid, var dette prikken over i?en. Nå kunne jeg endelig kombinere det late livet på landet, men babyidyll, sosialt kaféliv og små søte klær på små søte knagger, forteller hun.

Datteren gråt konstant
Etter at datteren ble født, opplevde Karen at hverdagen absolutt ikke ble som hun hadde forventet. Datteren hadde kolikk og gråt stort sett hele tiden og mannen hennes jobbet mye.

- «Det gode livet» ble straks forvandlet til et ensomt helvete, sier hun.

Karen gikk inn i en dyp fødselsdepresjon, med manglende morsfølelse og mye dårlig samvittighet. I tillegg strevde hun med amming og syntes det var svært lite hjelp å få fra den lokale Helsestasjonen.

Følte at hun ble gal
Hun husker spesielt en episode fra denne tiden godt. Datteren hadde skreket i ti timer, ikke ville hun ha pupp og ikke klarte hun å sove. Karen gikk fremdeles rundt i nattøy, hun hadde ikke spist og følte at hun var i ferd med å bli gal.

- Jeg var så sliten, på alle måter, og jeg klarte ikke mer. Jeg ble redd for å ta i henne, redd jeg skulle skade henne. Jeg lot henna ligge i vogna, og så gikk jeg på badet. Jeg slo i veggen, ropte og gråt høyt, og så ble jeg bare sittende på gulvet, med hodet mellom knærne og vugge, mens jeg holdt meg for ørene og nynnet, så jeg ikke skulle høre skrikingen.

Nederlag å kjøpe morsmelkerstatning
Etter dette gikk mannen hennes ut og kjøpte morsmelkerstatning. Dette opplevde Karen som et stort nederlag.

BØR VÆRE MER RAUS MED SEG SELV: - Enkelte kvinner dømmer seg selv for hardt, sier Signe Karen Dørheim. Foto: UiB
BØR VÆRE MER RAUS MED SEG SELV: - Enkelte kvinner dømmer seg selv for hardt, sier Signe Karen Dørheim. Foto: UiB Vis mer

- Så mye som jeg hadde kjempet, og så skulle han liksom komme å redde verden med en pakke morsmelkerstatning! Datteren min satte til livs en full flaske, sovnet med et smil, og sov for første gang, natten igjennom, forteller hun.

Viktig å se nyanser
Psykiater Signe Karen Dørheim forklarer at det både i barneoppdragelse og i psykoterapi er viktig å komme vekk fra en slik enten-eller tenkning, og heller se på nyanser.

Man bør fokusere på å være en «god nok» forelder, selv om ikke alt alltid går som en ønsker og en ikke klarer alt.

- Babyens vanskelige oppførsel kan ha andre årsaker enn at mor ikke er god nok. Det kan jo være babyen har en dårlig dag, er syk/sulten/overtrøtt, eller bare har et mer urolig medfødt temperament enn andre barn, legger hun til.

Glansbilde av morsrollen
Det skulle imidlertid vise seg at depresjonen satt dypere enn som så for Karen. Selv om datteren nå var en mett og glad baby, følte hun seg selv stadig tristere.

Hun ble sint for alt, kjeftet høyt på den lille, kastet ting rundt seg. Hun gråt ofte, både i anger og fortvilelse.

- Jeg hadde forkastet det morsidealet jeg var kjent med, og erstattet det med glansbildefortellinger fra bloggene jeg livnærte meg på som gravid. Jeg visste rett og slett ikke hvordan jeg skulle være mor, sier hun.

Opptatt av hva andre syntes
I ettertid ser hun at hun var i overkant opptatt av hva andre syntes om henne som mor og at det blant annet var årsaken til at hun ikke deltok på barselaktiviteter.

- Unnskyldningen var alltid at jeg var sliten, eller at «lille engelen» sov, men sannheten er nok at jeg var redd for å bli vurdert! Jeg kunne ikke drive å styre med den ammingen i offentlighet, og den skrikingen syntes jeg var forferdelig. Jeg var flau, for jeg hadde en så håpløs unge.

Vanskelig å be om hjelp
I likhet med mange andre i samme situasjon tok det lang tid før hun ba om hjelp. Dette fordi hun syntes datteren var håpløs og «hennes problem».

- En gang jeg delte frustrasjonen om dette på bloggen min, fikk jeg en kommentar fra en av mammabloggerne, med tilsynelatende perfekt unge.

BEDRE MED NR TO: Karen fikk hjelp til å komme seg gjennom depresjonen og er i dag lykkelig tobarnsmamma. Foto: Privat
BEDRE MED NR TO: Karen fikk hjelp til å komme seg gjennom depresjonen og er i dag lykkelig tobarnsmamma. Foto: Privat Vis mer

- Hun skrev at når hun leste innlegget mitt, sluttet hun å ha lyst på flere barn. I frykt for å få en slik unge som jeg hadde, sier hun.

Til slutt valgte Karen allikevel å kontakte fastlegen sin og fikk etter hvert behandling gjennom kurset «Circle of Security».

- Litt etter litt ble jeg tryggere på meg selv. Jeg begynte å gjøre teorien på kurset om til praksis, og mestringsfølelsen vekket morsfølelsen. Jeg skapte meg et nytt morsideal. Med nummer to hadde jeg ingen forventninger eller forestillinger om hvordan det ville bli, og hadde derfor en mye bedre opplevelse, avslutter hun.

Denne saken har tidligere blitt publisert på mammanett.no

LES OGSÅ: Barseltårer eller fødselsdepresjon?
Hvordan fortelle barn om psykiske lidelser
Barsel: Dette skjer med kroppen til mamma
Blir man lykkelig av å få barn?