SEKSERE MED SYRAH: Flere av vinene i dagens test av Syrah-viner får terningkast seks, hvorav to til under 130 kroner.
SEKSERE MED SYRAH: Flere av vinene i dagens test av Syrah-viner får terningkast seks, hvorav to til under 130 kroner.Vis mer

Perfekte viner til kjøtt og vilt

Dagbladets vinanmeldere har testet Syrah-viner og funnet flere seksere, hvorav to like over hundrelappen.

||| Rødt og smaksrikt for de flesteSYRAH/SHIRAZ
(Alle vinene i testen er på minimum 75 prosent Syrah/Shiraz.)


Domaine du Colombier Hermitage 2007, Nord-Rhône, Frankrike

Varenr: 40391 (BU) Poeng: 94 Pris: 483,80 Tannin: 6

Aroma: Kraftig intens og rik fruktg med bjørnebær med mynte, tjære, blekk og krydder.

Smak: Mektig inngang og meget fint balansert. Intens rik avslutning, men den herlige syrah toppkvalitet. Bare- deilig-følelsen.

Konklusjon: Har fulgt huset noen år, og Mr Florent Viale lager min type-vin. Selv om 2006-årgangen viste visse problemer, er de nå tilbake i toppdivisjonen.

Passer til: Lagrer fint i 10 år. Drikker best om fem til elgkjøtt med sopp.


Cuvée Louis Belle Crozes Hermitage 2006, Domaine Belle, Nord-Rhône, Frankrike

Varenr: 45639 (B) Poeng: 87 Pris: 199,90 Tannin: 5

Aroma: Lavendel, svart frukt og moden plomme, urter og litt viltpreg.

Smak: Mektig med noe enklere kjerne enn normalt. Behagelig avslutning.

Konklusjon: De beste druene fra Les Pierelles vinmark utgjør denne vinen. Domiane Belle ligger flott til rett ved Hermitage-fjellet, og er en favoritt i Crozes Hermitage.

Passer til: Fugl, svin og kjøtt braisert i jerngryte.


Allesverloren Shiraz 2008, Swartland, Coastel region, Sør-Afrika

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varenr: 47653 (B) Poeng: 84 Pris: 129,90 Tannin: 5

Aroma: Modne bær knust i morter med urter, litt vanilje og krydder.

Smak: Mykt og behagelig med saftig frisk medium fyldig avslutning.

Konklusjon: Danie Malan - Mr Brandy & Coke - lager strålende viner til fornuftige priser. Alle vinene er sikre kjøp.

Passer til: Kjøtt, kjøtt, kjøtt eller hverdagsglasset.


Peter Lehmann Barossa Shiraz 2007, Barossa, Australia

Varenr: 31755 (B) Poeng: 82 Pris: 119,90 Tannin: 4

Aroma: Massevis av bærfrukt med sjokolade og frisk mynte.

Smak: Delikat, enkel å like, smaker lenge. Rett og slett en bra vin.

Konklusjon: Vinene larger godt, smaker bra og er ypperlige til mat. Dette er hverdagsvinen, og Stonewell Shiraz er toppen.

Passer til: God hverdagsmat og kjøtt i alle varianter.


Cote Rotie 2006 Jean Paul Brun, Nord-Rhône, Frankrike

Varenr: 56995 (BU) Poeng: 91 Pris: 344,90 Tannin: 6

Aroma: Så stilrent og klar. Eucalytus, mynte, lavendel, rødkittost og steingrunn. Aromatisk frisk, lunefull og delikat.

Smak: Rent, klart, tydelig og likefram vin med flott og rik avslutning.

Konklusjon: JP Brun holde til i Beaujolais hvor han lager meget bra viner, men dette er også bevis på at han mestrer Syrah.

Passer til: Drikker best om tre-fire år. Viltkjøtt er strålende.


Pic St Loup Coeur de Gravette 2008, Corconne, Languedoc, Frankrike

Varenr: 80262 (B) Poeng: 85 Pris: 144,90 Tannin: 4

Aroma: Solbær og bjørnebær, mørke kirsebær, urter og lavendel.

Smak: Flott inngang med rikt preg av svart frukt og syrlig ryggrad.

Konklusjon: Et strålende sør-fransk Syrah-alternativ.

Passer til: Andebryst med kafferosin-saus, vilt med fløtesaus.


Domaine la Bastide Syrah 2007, Hauterive, Languedoc, Frankrike

Varenr: 33332 (BU) Poeng: 83 Pris: 99,90 Tannin: 4

Aroma: Svarte kirsebær, røyk, sjokolade og skogsbær med urter og kvist, noe mynte.

Smak: Bra tanniner, medium intens med god ren og fyldig avslutning.

Konklusjon: En av de beste syrah til under hundrelappen på Polet.

Passer til: Ost som cheddar, fjellost og kremet blåmugg kan også gå.


Dark Syrah, Vignerons d?Estezargues, Gard, Frankrike

Varenr: 50817 (B) Poeng: 82 Pris: 359,90 (B-I-B 3 L) Tannin: 4

Aroma: Svarte bær fra karrig jordsmonn gir urter og viltpreg.

Smak: Flott delikat og ren gjennomgang, god frisk avslutning.

Konklusjon: Har testet denne noen ganger, og nå er den 20 kr dyrere enn ved ankomst. Gir den ett poeng ned, og ber importør om å holde kvaliteten på vinen oppe.

Passer til: Gjerne til festmiddag, servert fra karaffel.

Syrah/Shiraz — drua som gir tettere og mørkere vin

Du går fra skogskanten og inn i den mørkeste skogen når du smaker deg fra Merlot til Syrah — eller Shiraz som den kalles utenfor Europa.

Drua har en rikere, mørkere og mer intens frukt som sitter lengre og ikke virker så saftig som Merlot.

Det er godt å se at ikke bare Nord-Rhône lager god vin av denne drua. Languedoc er også på vei i Frankrike. Sør-Afrika lager meget gode alternativer, Australia noen av verdens beste — og Chile og Argentina vil komme stort med den framover.

En kloning

Det er mange opprinnelsesteorier på Syrah/Shiraz-drua, men i dag er det mest sannsynlig en kloning av Dureza og Mondeuse Blanc fra Sør-Frankrike.

Den har høy produktivitet, motstandsdyktig mot sykdommer, sein knoppskyting og ikke for seint modnende.

Man skiller i Rhône på petite syrah — små bær — og grosse syrah som har lavere konsentrasjon av fenoler. Stort innehold av antioksidanter som gjør den egnet til lagring på eik.

Enorm ekspansjon

I dag er det som nevnt over en enorm ekspansjon av drua over hele verden. Spesielt i Sør-Afrika, Barossa Australia, Argentina og California, USA.

Det finnes mange gode dyrkningssteder for Syrah/Shiraz i verden, men det er ingen som kan måle seg med det nordlige Rhône. Her finner du flere godt egnede steder for eksepsjonelle viner som Cornas, Crozes Hermitage, Côte Rotie og ikke minst Hermitage som lager de beste syrah-viner i verden.

Sollys og beskyttelse

Hermitage — er en av Frankrikes beste viner med evig liv. Eller i hvert fall nesten. 132 har vinmarker rundt byen Tain l´hermitage, hvor det ikke er praktisk mulig å utvide ytterligere.

Elva svinger akkurat her, og har i årtusener kastet grovkornet skifer og granitt opp på denne åssiden. Vinmarkene er perfekt beliggende sør-øst, for å få maksimalt med sollys og beskyttelse mot kalde vinder som

ofte kommer nordfra. Åsen er et skue og kan med rette kalles verdens beste sted for dyrking av Syrah/Shiraz.

Var blant Frankrikes mest anerkjente viner på 17. og 18.-tallet, hvor bare de beste Bordeaux- eiendommer kunne ta høyere priser.

Fantastiske viner

Viner fra Hermitage og Cote Rotie ble ofte brukt fram til midten av 1800-tallet å styrke vinene fra Bordeaux. Viner herfra ble allerede nevnt rundt år 1680 i England.

Både viner fra Côte- Rotie og Hermitage er fantastiske, men skulle en av disse velges må den personlige favoritten bli Hermitage.

Perfekte matviner, spesielt til mye av Norges beste vilt. Og fra de beste produsenter, blant verdens beste vinopplevelser.

Snart på Polet?

Som en god nummer tre er Barossa og McLaren Vale i Australia. Kanskje vi er heldige å få se produsenter som Clarendon Hills, Rolf Binder, Clonakilla eller Standish snart i Norge? Håper det!

PS! Vinene i testen er på minimum 75 prosent Syrah/Shiraz.

SEKSER TIL 120 KRONER: Peter Lehmann Barossa Shiraz 2007 smaker bra, kan gjerne lagres og er ypperlig til mat.
SEKSER TIL 120 KRONER: Peter Lehmann Barossa Shiraz 2007 smaker bra, kan gjerne lagres og er ypperlig til mat. Vis mer