SMÅBITING: Bortsett fra sextrakassering, er det kanskje ikke mye annet enn småbiting å lære av Jennifer Anistons opptreden i komedien "Horrible Bosses". FOTO: Scanpix/Warner Bros
SMÅBITING: Bortsett fra sextrakassering, er det kanskje ikke mye annet enn småbiting å lære av Jennifer Anistons opptreden i komedien "Horrible Bosses". FOTO: Scanpix/Warner BrosVis mer

Piff opp med filmsex

La dere inspirere av disse sexy filmene.

Perfekt belysning og kameravinkler gjør selvsagt sitt for å få filmsexen til å virke fullstendig perfekt.

Men det betyr ikke at vi ikke kan lære noe av den, eller bli inspirert til enda bedre sex og samliv.

- Variasjonen er et poeng Sexy filmer som ikke er X-rated, kan så absolutt være inspirerende, tror psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, Peder Kjøs.

- Inspirerende som i opphissende eller at det gir lyst til å gå litt utenfor det vanlige skjemaet, enten filmen i seg selv er instruktiv eller ei, sier psykologen som både har gitt ut bøker og har vært KKs faste samlivsekspert i flere år.

Først og fremst er selve variasjonen et poeng, mener Kjøs.

- Filmer viser så mange måter å gjøre det på. For uten innspill utenfra kan ens eget sexliv bli ganske skjematisk, og mange kunne fått mye mer ut av det hvis de bare hadde fått et innblikk i variasjonsmulighetene. Det er en merkelig myte at det er så lett å finne ut av alt selv hvis man bare er «intuitiv» nok, sier Peder Kjøs.

Tenk bare på Mickey Rourke og Kim Basinger i den kjente 80-tallsfilmen «9 ½ weeks» som leker seg med jordbær, krem og isbiter.

Velg gjerne utfordrende Men en ting det kan være greit å tenke på, ifølge psykologen, er at mange filmer er litt enkle.

For eksempel er det fremdeles en tendens at menn prater, mens kvinner kler av seg og er «eye candy», viser en studie som ble publisert denne måneden.

- Filmens verden kan være veldig konservativ, særlig filmer som skal appellere til «alle», sier Kjøs, og sikter til den nye studien.

Tenk bare på den første American Pie-filmen.

Han blir kanskje pirret av en toppløs Shannon Elizabeth som tar på seg selv, mens du blir avspist med Jason Biggs i en overdimensjonert boksershorts, og denne «skjevdelingen» fortsetter vel strengt tatt i film nummer 2, 3, 4 ... .

Fin samtaleåpner Et spennende utgangspunkt, i hvert fall av og til, kan være å velge filmer som får i gang samtalen, tipser psykologen.

- Det er vel den intellektuelle siden av at det kan være nyttig å se litt annet enn bare Hollywood-sex. For eksempel kan filmer som generelt handler om kjærlighet og parforhold være et fint utgangspunkt for å snakke om deres eget, sier han.

«Tatt av vinden», «Dykkerklokken og sommerfuglen», «Maurice», «Kjærlighet i koleraens tid», «Vicky Cristina Barcelona», «Se meg» og «Who?s afraid of Virginia Woolf» er eksempler på kjærestefilmer som alle er gode samtaleåpnere.

- Og får du ham ikke med på å se «Sex og singelliv», prøv «Six feet under», tv-serien som gir dere noe å snakke om i lange tider framover, sier Peder Kjøs.

Men også når vi snakker mer kroppslig, kan det være lurt å se filmer som viser fram litt andre typer sex enn bare den klassiske Hollywood-varianten, skal vi tro psykologen.

- Det kan gjerne være litt rarere og mer inspirerende sex, som i «Shortbus» for eksempel, tipser Kjøs.

Noen generelle ting vi kan lære av filmsexen Sett scenen: Sharon Stone lar seg aldri forføre i en seng overstrødd av smuler, mystiske flekker og snørrfiller, så hvorfor skulle du? Sett scenen ved å «sexe» opp soverommet, eller forflytt dere til et annet rom.

Forfør hverandre: I mange filmer er selve fokuset på veien dit; oppbygningen, forførelsen, avkledningen, mens man ser lite av selve sexen. Tenk bare på Kevin Costner som rev skjerfet av Whitney Houston i «Bodyguard». Sex er relasjon, og relasjonen kan gjøres erotisk med hentydninger, tegn og symboler - ved å hviske noe grisete til kjæresten din i et familieselskap, å kline i taxien, ha på noe spennende under. Hva som helst som viser at sex begynner lenge før dere er nakne.

TREKANT: Dampende scene fra "Nine", med Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard og Penélope Cruz.  FOTO: Filmweb
TREKANT: Dampende scene fra "Nine", med Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard og Penélope Cruz. FOTO: Filmweb Vis mer

Elsk sakte: Det et ikke så rart kvinner sukker unisont når de ser den dype kontakten mellom Demi Moore og Patrick Swayze i «Ghost», for når hverdagen kommer slutter mange par «å stirre hverandre inn i sjela». Men det er aldri for sent å begynne å se, ta og føle hverandre igjen, som om det er første gang.

Skap litt spenning: Filmsex spinner ofte rundt spenningen mellom to karakterer og rushet som følger med det å ha sex for første gang. Tenk bare på Michael Douglas og Glenn Close på kjøkkenet i filmen «Fatal Attraction». Noen ganger kan en kjappis oppetter veggen, ja eller på kjøkkenbordet, være på sin plass.

Slå deg løs: Hvor ofte ser du usikre kvinner på film? Tenk Kevin Costner og Sean Young i «No way out» og Tom Cruise og Rececca De Mornay i «Risky business», der også kvinnene slipper seg løs og tar litt styringen. Vis gjerne at du har lyst, ta initiativ og flørt med ham.

Utforsk fantasier: Sex på film flørter ofte med det litt forbudte. Tenk Melanie Griffith som drar frem et par håndjern i filmen «Something wild». For noen er riktig nok fantasilek bare teit, men mange har en eller annen fetisj eller fantasi som kan settes ut i livet med enkle midler.

Vær litt kreativ: Til slutt, tenk på alt det rare, alle situasjonene, som fører til sex på film. Rollefiguren Samantha fra serien og filmene «Sex og singelliv» er et ypperlig eksempel på hvordan en tur i prøverommet eller en intimbarbering i dusjen plutselig kan ta en ny vending.

(Kilder: Dr. Jane Greer, spalten Let?s talk about sex og Peder Kjøs)


Les også:
Her er de ekte filmsex-scenene

Sannheten bak sexmytene

Vil du ha sex om igjen, må du kunne dette trikset

Her er kvinnens erogene soner

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.