Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

LUFTFART

Pilot fikk akutt flyskrekk - fikk sparken. Nå kan han smile igjen

Ble nervøs av større fly og lengre ruter.

FIKK FLYSKREKK: En pilot i flyselskapet Flybe ble nervøs av jobben, og fikk etter hvert sparken. Nå har en britisk domstol dømt selskapet til å gi ham arbeidet tilbake. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
FIKK FLYSKREKK: En pilot i flyselskapet Flybe ble nervøs av jobben, og fikk etter hvert sparken. Nå har en britisk domstol dømt selskapet til å gi ham arbeidet tilbake. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En pilot som får panikkanfall i cockpit er kanskje ikke det du ønsker deg mest når du er ute og flyr.

Men det var det som skjedde for en erfaren pilot som i lengre tid - i sju år - hadde flydd for selskapet Flybe, skriver The Independent i en artikkel som også er gjengitt i Hangar.no.

Mannen fikk rett og slett flyskrekk etter at selskapet gikk over til en ny flytype og overgang til lengre ruter.

Piloten fikk sparken fra selskapet, men har nå oppnådd å få jobben tilbake på grunn av urettmessig oppsigelse, har en engelsk domstol bestemt.

I dommen heter det at Flybe skulle ha blitt tilbudt andre arbeidsoppgaver i selskapet.

Ble svimmel

Problemene for piloten startet da han ble omplassert fra Q400-flymaskiner til de større Embraer-maskinene, som gjerne også flyr lengre strekk.

Styrmannen begynte å føle seg svimmel og kvalm og fikk «urolig mage» underveis på en flytur til Firenze, har han forklart.

Etter hvert følte han seg mer og mer nervøs på vei til jobben før han skulle ut og fly. Han har beskrevet dette som magekramper, skriver dommer Tom Coghlin i sin domsavsigelse.

Pilotens medisinske sertifikat ble inndratt da kolleger merket hans nervøsitet, og rapporterte dette. Deretter fulgte sykmelding helt fram til 2016. Gjentatte forsøk på, inkludert mer trening og redusert arbeidstid, kurerte imidlertid ikke nervøsiteten.

Ble avskjediget

17. juni 2016 var styrmannen satt opp til å føre et fly til Kefelonia i Hellas, en tur på fire timer. Han meldte seg syk og uskikket til å fly.

I mars 2017 fikk han sparken fra Flybe.

- Vi er ikke forberedt på å tilbakeføre deg til mindre flytyper som EJet eller Dash 8, så vi gir deg med dette formell beskjed om at vi akter å avslutte arbeidsforholdet, skrev selskapet i oppsigelsen.

Riktignok ble flygeren tilbudt en posisjon som sikkerhetspersonell i Exeter, men fikk beskjed om at han ikke ville kunne returnere til flygerjobben om han aksepterte.

I stedet tok han altså saken til retten, og har nå - i alle fall i første omgang - vunnet fram i sine påstander om usaklig oppsigelse.

- Flybe kunne latt ham returnere til å fly de mindre Q400-flyene, eller latt ham fly med en annen pilot en periode, heter det i domsavsigelsen. Der står det også at piloten skulle fått anledning til å møte selskapets øverste ledelse for å diskutere saken sin.

Flybe har nå fått en frist for å gjeninnsette piloten. Det er ikke kjent om selskapet vil anke dommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!