Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

LUFTFART

Piloten satte på autopiloten og sovnet - fløy 50 km for langt

Etterforskes av den australske havarikommisjonen.

LANGTUR: Et fly av denne typen fikk en litt lengre tur enn planlagt i Australia tidligere denne måneden. Piloten sovnet etter å ha slått på autopiloten, og passerte landingsstedet med god margin før han våknet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
LANGTUR: Et fly av denne typen fikk en litt lengre tur enn planlagt i Australia tidligere denne måneden. Piloten sovnet etter å ha slått på autopiloten, og passerte landingsstedet med god margin før han våknet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da flyet etter planen skulle begynne innflygingen og gå inn for landing på den australske øya Tasmania, skjedde det ingenting. Flyet bare fortsatte på sin opprinnelige kurs - med autopiloten påslått.

Grunnen: Piloten sov, melder australske Associated Press og flere andre nyhets-nettsteder. Saken er også omtalt av norske Hangar.no.

Først 46 kilometer etter å ha passert landingsstedet, våknet den ikke identifiserte piloten og satte i gang landingen, som gikk uten problemer - bortsett da fra at turen fra Davenport tok litt lengre tid enn planlagt.

Etterforskes

Ifølge australske medier skal hendelsen ha funnet sted tidlig på morgenen 8. november i år, og piloten er nå under etterforskning.

Piloten var eneste person om bord i propellflyet av typen Piper PA-31 Navajo Chieftain, opplyser selskapet som eier flyet, Vortex Air.

Det Melbourne-baserte selskapet innrømmer i en uttalelse at «piloten ufrivillig falt i søvn mens han hadde kommandoen over flyet.»

Situasjonen ble tydelig da trafikk-kontrollen ikke var i stad til å kontakte piloten. Rapporten fra flygelederne viser at det ble gjort flere forsøk på å kalle opp flyet da det ikke gikk inn for landing som planlagt.

Sikkerhet viktigst

Det australske byrået for transportsikkerhet (The Australian Transport Safety Bureau), som tilsvarer den norske havarikommisjonen, etterforsker episoden, og vil også sjekke om den aktuelle flygeren var utmattet.

Vortex Air opplyser at den aktuelle morgen-flygingen var pilotens første etter å ha hatt en pause. Han fortsatte å fly flere ruter den samme dagen.

Selskapet sier i sin uttalelse at sikkerheten alltid har høyeste prioritet, viser til at hendelsen er uhyre sjelden, og at de har en uplettet statistikk knyttet til sikkerhet.

- Vi vil hjelpe denne piloten til å komme tilbake til vanlig tjeneste, sier Vortex Air også i sin pressemelding.

Vortex Air flyr både frakt og passasjerer i sine småfly.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!