MÅ FORKLARE SEG: Air Berlins aller siste langdistanseflyvning skulle lande, men ting gikk ikke som planlagt. Nå må selskapet og pilotene forklare seg. Video: Jule T / YouTube Vis mer

Flysikkerhet:

Pilotene bak Air Berlins spektakulære avskjedsstunt suspendert

Tok en «æresrunde» over Düsseldorf.

KONKURS: Air Berlin er konkurs, men markerte seg sterkt med sin siste langdistanseflyvning denne uka. Foto: NTB Scanpix
KONKURS: Air Berlin er konkurs, men markerte seg sterkt med sin siste langdistanseflyvning denne uka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mandag var en rekke flyspottere samlet ved flyplassen i Düsseldorf. De hadde kommet for å overvære Air Berlins siste langdistansefly lande for aller siste gang. Flygingen fra Miami til Düsseldorf var nemlig den aller siste for det konkursrammede flyselskapet.

Og den aller siste for pilotene som utførte den. I alle fall foreløpig. De er nemlig suspendert, skriver The Telegraph og flere andre medier.

Flyentusiastene som hadde møtt opp, fikk full valuta for oppmøtet. De fikk nemlig se en historisk landing.

Avbrøt landingen

I stedet for å sette A330-flyet pent ned på rullebanen, avbrøt nemlig pilotene landingen i siste øyeblikk. Bare noen meter over bakken ga piloten full gass, la inn en skarp venstresving, fløy rett over kontrolltårnet og gjennomførte en slags æresrunde før flyet, med 200 passasjerer ombord, landet på normalt vis.

Etter episoden, som vakte stor oppsikt, ble det spekulert i om det var en grunn til at pilotene avbrøt landingen, eller om det hele var et stunt.

Nå viser det seg at det var nettopp det, et stunt.

- Vi ville gjøre en markering, si et følelsesladet farvel, siterer den tyske kringkasteren ZDF den ikke navngitte piloten på.

Alvorlig

De tyske luftfartsmyndighetene har uansett ikke særlig sans for påfunnet. De har satt i gang etterforskning og understreker at enhver avbrutt landing som ikke er nødvendig kan utgjøre en ekstra sikkerhetsrisiko.

I påvente av etterforskningen er pilotene suspendert.

Air Berlin gikk konkurs i august og avvikler nå driften. Lufthansa overtar det aller meste av lavprisselskapet.