STYGG FEIL: De erfarne pilotene på Air Arabia-maskinen tok av feil vei på rullebanen, og klarte så vidt å få flyet - med 110 mennesker om bord - i lufta før asfalten tok slutt. Foto: Air Arabia
STYGG FEIL: De erfarne pilotene på Air Arabia-maskinen tok av feil vei på rullebanen, og klarte så vidt å få flyet - med 110 mennesker om bord - i lufta før asfalten tok slutt. Foto: Air ArabiaVis mer

Flysikkerhet

Piloter tok feil vei på rullebanen. Flygelederen etter brøleren: - Forklar!

Begge fikk sparken.

Diskusjonen går friskt på nettsteder der luftfarts-interesserte samles. På The Aviation Herald blant annet, er det mange eksperter som stiller seg totalt uforstående til at en episode som inntraff i forrige uke, i det hele tatt kunne inntreffe. Noen innskrivere nekter å tro at episoden er sann.

Men det er den, den er bekreftet av flymyndighetene selv, og her er hva som skjedde:

110 passasjerer

En Airbus A 320-200 fra Air Arabia skulle den 18. september ta av fra Sharjah-flyplassen i Emiratene for en ordinært flyging til Salalah i Oman.

To svært erfarne piloter satt i cockpit, og Sharjah er dessuten Air Arabias hjemmebase. Pilotene var med andre ord lommekjente, rapporter det norske luftfarts-nettstedet Hangar.no.

Med 110 passasjerer om bord takset flyet som vanlig mot rullebanen, og fikk klarsignal til å ta av på den 3962 meter lange rullebanen. Flyet entret rullebanen på et punkt hvor de hadde over 3000 meter bane å ta av på.

Men i stedet for å svinge riktig vei, tok pilotene den andre retningen, og hadde bare 1000 meter på seg på å få flyet opp i lufta. Dette er svært snaut, og i strid med Airbus sine anbefalinger. Pilotene ga likevel full gass og klarte med nød og neppe å løfte maskinen klar av belysningen i enden av rullebanen, skriver One Mile At a Time, og kaller manøveren «sinnssyk».

- Forklar!

Rett etter den uforklarlige avgangen, ble pilotene oppkalt av flygelederen, som bare hadde ett harmdirrende spørsmål:

- Forklar!

Hva de erfarne pilotene forklarte går ikke fram av omtalen av episoden, men brøleren ble uansett vurdert som så grov av flyselskapets ledelse at begge flygerne fikk sparken på dagen.

Air Arabia har dessuten innført noe rutiner som skal hindre at noe liknende skal kunne skje igjen.

HELL I UHELL: Da to piloter skulle lande et fly i Miami, Florida, 29. mars, gikk ikke ting helt etter planen. Heldigvis ble det ingen skader på mennesker, noe den ene piloten viste sin takknemlighet for. Video: WPLG, Richard Uecker (via CNN) Vis mer

Etterforskes

Havarikommisjonen i De forente arabiske emirater skal dessuten undersøke hvorfor pilotene gjorde denne grove feilen, og også hvorfor folkene i tårnet ikke reagerte på at flyet sto feil vei på rullebanen.

Det hører med til historien at flyet landet trygt - riktig vei - i Salalah på det som trolig var disse pilotenes siste tur bak spakene.