SJEKK PIPA SELV: Er det fyrt med dårlig trekk eller fuktig ved kan det være lurt å sjekke pipa.   FOTO: scanstockphoto.com
SJEKK PIPA SELV: Er det fyrt med dårlig trekk eller fuktig ved kan det være lurt å sjekke pipa. FOTO: scanstockphoto.comVis mer

Pipa kan du feie selv

En sotet pipe trekker dårlig, gir dårlig forbrenning og øker faren for pipebrann.

Med unntak av noen kommuner, er feiing og ettersyn av hyttepiper ikke lovpålagt. Andelen branner som er relatert til ildsteder er langt høyere på hytter enn i vanlige boliger, ifølge Geir Sørlie-Reininger, som er feiermester hos Feie- og tilsynstjenester AS.

Fyr riktig Det er måten det er blitt fyrt på som bestemmer hva slags tilstand pipa er i, forklarer feiermesteren. Fuktig ved og fyring med lav trekk gir bekdannelser. Bek er i seg selv brannfarlig, og når det blir liggende på innsiden av pipa, kan dette antenne og bli sotbrann (pipebrann) om det tar fyr.

Bekdannelsene oppstår vanligvis i overgangene mellom røykrøret og pipeløpet, og det er ofte her sotbrannen starter. Beksot er den mest brennbare sottypen. Det er et hardt og blankt sotbelegg som dannes ved ufullstendig forbrenning i ildstedet. Rått brensel, lite trekk eller for liten tilgang til friskluft er de vanligste grunnene til beksotdannelse.

Fei pipa selv Selve feiingen bør gjøres av den lokale feieren, ofte som en bestillingstjeneste. Men er du komfortabel med å gå på taket, kan du gjøre det selv. Start med å feie røykrøret som går fra ovnen og inn i pipa, her kan du bruke en røykrørskost. Har du et langt røykrør med rette vinkler, skal det være små luker i røret slik at du kommer til med børsten. Soten dyttes innover i røykgangen slik at den faller ned i skorsteinsløpet.

Pass på at det ikke blir liggende sot på røykhvelv og innerst i røykkanalen. Sjekk også at det ikke er sprekker i støpejernet eller lekkasjer ved røykrøret.

Når du skal feie pipa, må du bruke riktig kost. Kosten finnes i ulike størrelser, sjekk nøye at den du bruker er tilpasset diameteren på pipeløpet og typen pipe. Før du feier må alle luker og åpninger lukkes. Har du åpen grue, må du tette åpningen godt. Når du feier, skal du gjøre det med oppdrift. Det vil si at kosten skal slippes forsiktig ned, så skal selve feiingen gjøres når du drar den opp. Da unngår du at sot presses ned og ut i rommet.

UTSTYRET: Øverst til venstre: FEIE: Et feiersett får du for rundt 200 kroner på Jula, Biltema og de store byggevarehusene. Til høyre: RØYKRØRET: Til røykrøret kan du bruke en røykrørsbørste. Jula, Biltema og de store byggevarehusene har den for rundt  200 kroner. Under: INSPISERE: Bruk lommelykt og et lite speil når du skal inspisere pipa. FOTO: Øivind Lie
UTSTYRET: Øverst til venstre: FEIE: Et feiersett får du for rundt 200 kroner på Jula, Biltema og de store byggevarehusene. Til høyre: RØYKRØRET: Til røykrøret kan du bruke en røykrørsbørste. Jula, Biltema og de store byggevarehusene har den for rundt 200 kroner. Under: INSPISERE: Bruk lommelykt og et lite speil når du skal inspisere pipa. FOTO: Øivind Lie Vis mer

Har du feieluke, tømmer du ut sot der etter feiingen. Har du et toppmontert ildsted, det vil si at pipa går rett opp fra toppen av det, må du være forsiktig så loddet ikke ødelegger ildstedet. Det er viktig at soten fjernes hvis ildstedet er toppmontert.

(Klikk her for å se bildet over i større versjon.)

Gjør en inspeksjon Når du bytter ildsted, er det en god grunn til å gjøre en inspeksjon. Da kan du bruke et lite speil, kombinert med en lommelykt, og kikke inn i hullet der røykrøret skal inn.

- Sjekk at det er tett i overgangen mellom røykrøret og pipeløpet, understreker Torstein Hjelmeland, teknisk ansvarlig i Dovre. Oppover i pipeløpet skal du se etter sprekker. Er det riss og krakeleringer, er det ikke alvorlig. Er det sprekker på en millimeter eller mer, må det utbedres. Spesielt er de horisontale sprekkene dårlig nytt.

Sjekk også pipeavdekning og pipehatt på toppen av pipa. På en moderne pipe skal det kun være brukt originale deler.

Rehabilitering En rehabilitering av en pipe kan bety at du må sette inn en ny fôring i pipeløpet. Det gjøres ved å tre et syrefast rør ned i pipeløpet. Det må byggemeldes og utføres av profesjonelle.

FEIE PIPA: Slik feier du pipa selv Illustrasjon: Øivind Lie
FEIE PIPA: Slik feier du pipa selv Illustrasjon: Øivind Lie Vis mer

Et ubrukt hull i pipa må tettes forskriftsmessig. Styr unna fiske­bollebokser eller tøyfiller som tetningsmateriale. Det kan føre til brann. Her må du bruke det som kalles angrelokk.

Tykkelsen på pipeveggen skal være lik over det hele. Blir det hull, skal det tettes med samme materiale som pipa i utgangspunktet er laget av. Det betyr at et hull i en teglsteinspipe med

10 centimeter tykke vegger, skal mures igjen med teglstein i samme tykkelse.

Les også:
Her finner du de kuleste interiørbildene
Rengjøring av filter i tørketrommelen
En etterbrenner gjør den gamle ovnen din mer effektiv
Stor test: Velg riktig solkrem

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

MÅ SJEKKE SELV: Feiing og ettersyn av hyttepipa må du ordne selv. I de fleste kommunene er det ikke lovpålagt. FOTO: Dag Thorstensen
MÅ SJEKKE SELV: Feiing og ettersyn av hyttepipa må du ordne selv. I de fleste kommunene er det ikke lovpålagt. FOTO: Dag Thorstensen Vis mer