EKTE ELLER FALSK? Sjekk gjerne en ekstra gang før du handler varer som kan være piratkopierte. Prisen avslører ofte sannheten. &nbsp;<br>Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
EKTE ELLER FALSK? Sjekk gjerne en ekstra gang før du handler varer som kan være piratkopierte. Prisen avslører ofte sannheten.  
Foto: Odd Roar Lange/ThetravelinspectorVis mer

Vil kopivarene til livs:

Piratkopiert kosmetikk kan inneholde arsenikk, kvikksølv, bly, cyanid, rotteavføring og urin

Norske myndigheter slår alarm om feriekjøp av kopivarer.

(Dagbladet): Tidligere var det luksusvesker fra de eksklusive motehusene, klokker fra de fasjonable produsentene og ikke minst kostbare solbriller som ble kopiert. Det ble fristende for mange nordmenn å kjøpe med seg billige kopivarer hjem fra utenlandsferien. Nå kopieres alle slags produkter fra kosmetikk, legemidler, leker, matvarer, leker til reservedeler til bilen.

Og norske myndigheter slår alarm.

- Å kjøpe piratprodukter er ikke så uskyldig som det kanskje kan virke som ved første øyekast, sier kommunikasjonsrådgiver i Patentstyret, Jacob Calmeyer til Dagbladet.

Høy risiko

Derfor har Tollvesenet og Patentstyret etablert nettsiden velgekte.no for å hjelpe nordmenn på shopping i utlandet - og dem som handler på internett fra utenlandske firma. Siden skal hjelpe deg med å avsløre kopiproduktene og gir tips for hvordan du kan få igjen pengene dersom du har fått kopivarer når du trodde det var ekte.

- Målet er også å vise vanlige forbrukere hvilke typer risiko de løper ved å kjøpe piratkopierte produkter, og gi dem viktige handletips med på reisen, sier Jakob Calmeyer.

- Mange tror at piratproduktene er laget av uskyldige bakgårdsfirma i det landet de besøker. I virkeligheten kan det være tungt kriminelle som tidligere drev med våpensmugling og narkotika som står bak, fordi kopiprodukter gir lavere straffer hvis de blir tatt.

TIPS OG RÅD: Natalie Schlaf fra Patenstyret og Oai Tsan fra Tollvesenet var på Reiselivsmessen for å tipse folk om hvordan de ser forskjellen på ekte og piratkopierte produkter. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
TIPS OG RÅD: Natalie Schlaf fra Patenstyret og Oai Tsan fra Tollvesenet var på Reiselivsmessen for å tipse folk om hvordan de ser forskjellen på ekte og piratkopierte produkter.
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

Helse og sikkerhet i fare

- Folk flest skjønner at det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, eller hva lekene til et barn er laget av, sier Hedvig Bengston, prosjektleder for Velgekte.no.

I følge britisk politi, er det funnet både arsenikk, kvikksølv, bly, cyanid, rotteavføring og menneskelig urin i piratkopiert kosmetikk.

Hun tror spesielt helse- og sikkerhetsaspektet vil få mange til å tenke nytt om problemet. Og legger til at mange blir sjokkert når de får høre at til og med bilfelger og bremseklosser tilbys i farlige piratversjoner.

Nå kan enslige kvinner få reserverte seterader på flyet.

Millardindustrien

En fersk undersøkelse av EUs varemerke- og designmyndighet (EUIPO) viser noe av omfanget av handelen med falske produkter. Nesten 432 milliarder kroner går tapt på grunn av piratkopiering og varemerkeforfalskning i EU-landene. Dette representerer et tap på 790 000 arbeidsplasser, opplyser Patentstyret.
Undersøkelsen viser at rundt fem prosent av omsetningen innenfor ni undersøkte bransjer havner i lomma til piratkopi-leverandører.

Lettkjøpt: Det er lett å velge uoriginale produkter for å spare penger. Men det kan være lurt å tenkte seg om før du handler.&nbsp;Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
Lettkjøpt: Det er lett å velge uoriginale produkter for å spare penger. Men det kan være lurt å tenkte seg om før du handler. 
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

Er det lov å kjøpe kopiprodukter av møbler?

- De som kopierer bruker vanligvis langt billigere og dårligere materialer enn originalprodusenten. Dette gjør at du i mange tilfeller vil måtte erstatte ditt billigkjøp fordi varen ikke stod til forventningene: «Buy fake - Buy twice!»
Som regel blir man også fortere lei av ting man vet ikke er ekte, så gleden over kjøpet kan være kortvarig. Blir du tatt på gaten i Italia med falske solbriller, risikerer du i tillegg å måtte betale skyhøye bøter. Derfor bør du heller beholde de gode ferieminnene og ikke kjøp falske varer, oppfordrer de to samarbeidspartnerne bak velgekte.no.