Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vil kopivarene til livs:

Piratkopiert kosmetikk kan inneholde arsenikk, kvikksølv, bly, cyanid, rotteavføring og urin

Norske myndigheter slår alarm om feriekjøp av kopivarer.

EKTE ELLER FALSK? Sjekk gjerne en ekstra gang før du handler varer som kan være piratkopierte. Prisen avslører ofte sannheten. &nbsp;<br>Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
EKTE ELLER FALSK? Sjekk gjerne en ekstra gang før du handler varer som kan være piratkopierte. Prisen avslører ofte sannheten.  
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

(Dagbladet): Tidligere var det luksusvesker fra de eksklusive motehusene, klokker fra de fasjonable produsentene og ikke minst kostbare solbriller som ble kopiert. Det ble fristende for mange nordmenn å kjøpe med seg billige kopivarer hjem fra utenlandsferien. Nå kopieres alle slags produkter fra kosmetikk, legemidler, leker, matvarer, leker til reservedeler til bilen.

Og norske myndigheter slår alarm.

- Å kjøpe piratprodukter er ikke så uskyldig som det kanskje kan virke som ved første øyekast, sier kommunikasjonsrådgiver i Patentstyret, Jacob Calmeyer til Dagbladet.

Høy risiko

Derfor har Tollvesenet og Patentstyret etablert nettsiden velgekte.no for å hjelpe nordmenn på shopping i utlandet - og dem som handler på internett fra utenlandske firma. Siden skal hjelpe deg med å avsløre kopiproduktene og gir tips for hvordan du kan få igjen pengene dersom du har fått kopivarer når du trodde det var ekte.

- Målet er også å vise vanlige forbrukere hvilke typer risiko de løper ved å kjøpe piratkopierte produkter, og gi dem viktige handletips med på reisen, sier Jakob Calmeyer.

- Mange tror at piratproduktene er laget av uskyldige bakgårdsfirma i det landet de besøker. I virkeligheten kan det være tungt kriminelle som tidligere drev med våpensmugling og narkotika som står bak, fordi kopiprodukter gir lavere straffer hvis de blir tatt.

TIPS OG RÅD: Natalie Schlaf fra Patenstyret og Oai Tsan fra Tollvesenet var på Reiselivsmessen for å tipse folk om hvordan de ser forskjellen på ekte og piratkopierte produkter. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
TIPS OG RÅD: Natalie Schlaf fra Patenstyret og Oai Tsan fra Tollvesenet var på Reiselivsmessen for å tipse folk om hvordan de ser forskjellen på ekte og piratkopierte produkter.
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

Helse og sikkerhet i fare

- Folk flest skjønner at det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, eller hva lekene til et barn er laget av, sier Hedvig Bengston, prosjektleder for Velgekte.no.

I følge britisk politi, er det funnet både arsenikk, kvikksølv, bly, cyanid, rotteavføring og menneskelig urin i piratkopiert kosmetikk.

Hun tror spesielt helse- og sikkerhetsaspektet vil få mange til å tenke nytt om problemet. Og legger til at mange blir sjokkert når de får høre at til og med bilfelger og bremseklosser tilbys i farlige piratversjoner.

Nå kan enslige kvinner få reserverte seterader på flyet.

Millardindustrien

En fersk undersøkelse av EUs varemerke- og designmyndighet (EUIPO) viser noe av omfanget av handelen med falske produkter. Nesten 432 milliarder kroner går tapt på grunn av piratkopiering og varemerkeforfalskning i EU-landene. Dette representerer et tap på 790 000 arbeidsplasser, opplyser Patentstyret.
Undersøkelsen viser at rundt fem prosent av omsetningen innenfor ni undersøkte bransjer havner i lomma til piratkopi-leverandører.

Lettkjøpt: Det er lett å velge uoriginale produkter for å spare penger. Men det kan være lurt å tenkte seg om før du handler.&nbsp;Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
Lettkjøpt: Det er lett å velge uoriginale produkter for å spare penger. Men det kan være lurt å tenkte seg om før du handler. 
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

Er det lov å kjøpe kopiprodukter av møbler?

- De som kopierer bruker vanligvis langt billigere og dårligere materialer enn originalprodusenten. Dette gjør at du i mange tilfeller vil måtte erstatte ditt billigkjøp fordi varen ikke stod til forventningene: «Buy fake - Buy twice!»
Som regel blir man også fortere lei av ting man vet ikke er ekte, så gleden over kjøpet kan være kortvarig. Blir du tatt på gaten i Italia med falske solbriller, risikerer du i tillegg å måtte betale skyhøye bøter. Derfor bør du heller beholde de gode ferieminnene og ikke kjøp falske varer, oppfordrer de to samarbeidspartnerne bak velgekte.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling