- Piroger er for polakker som pizza er for italienerne

I Gdansk serveres Polens nasjonalrett med en moderne vri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Dorota Rozycka er av den unge generasjonen kokker som har innsett at gamle tradisjoner bør holdes i hevd. Men hun ser gjerne ut til internasjonale kjøkken for inspirasjon.

- Jeg lærte å lage mat av bestemor. Da familien møttes til julefeiringer i min barndom, var vi tre generasjoner på kjøkkenet. Piroger var alltid den viktigste retten, sier hun.

Den 29-årige sjefen på det lille spisestedet Nova Pierogova i hjertet av Gdansk serverer et utvalg av sine egenkomponerte varianter av den polske spesialiteten.

Reiseinspirert De små pakkene er fylt med ulikt innhold.

- Noen er inspirert av mine reiser, som de med indisk og meksikansk fyll, forklarer hun.

Men Dorota Rozycka har ingen ambisjoner om å rokke ved tradisjonene:

- De klassiske er den vi kaller for «Pierogi ruskie». Cottage cheese, potet og løk inni, nystekt bacon som garnityr når den er ferdigkokt, sier innehaveren.

Historisk mat Dersom du har spist på en polsk restaurant, er sjansen stor for at du har smakt piroger. Den raviolilignende retten kom til Polen fra Asia via Ukraina på 1400-tallet. I flere århundrer har den enkle men allsidige godbiten vært fast inventar i festmiddager så vel som til hverdags.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer