- Piroger er for polakker som pizza er for italienerne

I Gdansk serveres Polens nasjonalrett med en moderne vri.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Dorota Rozycka er av den unge generasjonen kokker som har innsett at gamle tradisjoner bør holdes i hevd. Men hun ser gjerne ut til internasjonale kjøkken for inspirasjon.

- Jeg lærte å lage mat av bestemor. Da familien møttes til julefeiringer i min barndom, var vi tre generasjoner på kjøkkenet. Piroger var alltid den viktigste retten, sier hun.

Den 29-årige sjefen på det lille spisestedet Nova Pierogova i hjertet av Gdansk serverer et utvalg av sine egenkomponerte varianter av den polske spesialiteten.

Reiseinspirert De små pakkene er fylt med ulikt innhold.

PARADEGATEN: Dlugi Targ er det historiske sentrum av Gdansk, møysommelig bygget opp etter ødeleggelsene under 2. verdenskrig. Foto: RUNAR LARSEN
MARITIMT: Gdansk ligger ikke ute ved kysten, men kanalene som leder vei ut til Østersjøen gjør at byen har et maritimt preg. Foto: RUNAR LARSEN
KANALER: Som viktig medlem av hansaforbundet, var vannveiene inn til Gdansk vært svært viktige. Foto: RUNAR LARSEN
HISTORISK: Gdansk har et av Polens aller vakreste sentrum, og nordmenn har for lengst lagt sin elsk på den lille byen i Nord-Polen. Foto: RUNAR LARSEN
GODBITER: Piroger er små pakker med smakfullt innhold. Foto: RUNAR LARSEN
FRA ØSTEN: Tradisjonene med piroger stammer opprinnelig fra Asia, men i dag er dette en av de mest ikoniske polske spesialitetene. Foto: RUNAR LARSEN
SERVERT: Dorota Rozycka lærte å lage piroger av bestemor, men i dag er det hennes egen oppskrift som gjelder på spisestedet Nova Pierogova i Gdansk. Her med et fat Piergoi ruski med bacon på toppen, en variant med curry, en meksikansk og en med kjøttdeig. Foto: RUNAR LARSEN

- Noen er inspirert av mine reiser, som de med indisk og meksikansk fyll, forklarer hun.

Men Dorota Rozycka har ingen ambisjoner om å rokke ved tradisjonene:

- De klassiske er den vi kaller for «Pierogi ruskie». Cottage cheese, potet og løk inni, nystekt bacon som garnityr når den er ferdigkokt, sier innehaveren.

Historisk mat Dersom du har spist på en polsk restaurant, er sjansen stor for at du har smakt piroger. Den raviolilignende retten kom til Polen fra Asia via Ukraina på 1400-tallet. I flere århundrer har den enkle men allsidige godbiten vært fast inventar i festmiddager så vel som til hverdags.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en del av historien vår. Piroger er for polakker som pizza er for italienerne. Det er for så vidt en enkel rett, men det tar tid å lage mange. Tradisjonelt var derfor hele familien involvert, og for mange av oss vekker dette nostalgiske minner fra barndommen, sier Rozycka.

SERVERT: Dorota Rozycka lærte å lage piroger av bestemor, men i dag er det hennes egen oppskrift som gjelder på spisestedet Nova Pierogova i Gdansk. Her med et fat Piergoi ruski med bacon på toppen, en variant med curry, en meksikansk og en med kjøttdeig. Foto: RUNAR LARSEN
SERVERT: Dorota Rozycka lærte å lage piroger av bestemor, men i dag er det hennes egen oppskrift som gjelder på spisestedet Nova Pierogova i Gdansk. Her med et fat Piergoi ruski med bacon på toppen, en variant med curry, en meksikansk og en med kjøttdeig. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

I utseende minner de små pakkene litt om italiensk ravioli eller asiatisk gyozas, men de er ikke mer enn en fjern slektning.

- Melblandingen er helt annerledes. Dessuten kan vi spise dem til både hovedrett og dessert, forklarer kokken.

Hemmelig oppskrift Deigen er den samme om den er søt eller salt, men innholdet varierer. Dorota Rozycka eksperimenterer med stadig nye smaksvarianter.

- Jeg har tradisjonelle og moderne alternativ. Det er mye som fungerer, men en gang ble det skikkelig feil. For å si det sånn: Røkt sild egner seg dårlig, sier hun lattermildt og serverer nye pakker med piroger til dessert.

- Høstens ferske plommer er perfekt fyll. Hell over litt kremfløte så blir det skikkelig godt, sier hun bestemt.

Og oppskriften på herligheten?

- Vel, det er lett å finne ut hvilke ingredienser som skal benyttes, sier kokken.

Spør du polske husmødre om det samme, svarer de sannsynligvis «na oko». De bruker øyemål.

- Hvor mye som brukes av alt får altså være min hemmelighet. Du får prøve deg fram.

FRA ØSTEN: Tradisjonene med piroger stammer opprinnelig fra Asia, men i dag er dette en av de mest ikoniske polske spesialitetene. Foto: RUNAR LARSEN
FRA ØSTEN: Tradisjonene med piroger stammer opprinnelig fra Asia, men i dag er dette en av de mest ikoniske polske spesialitetene. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Men et tips: Kok dem i lettsaltet vann heller enn i frityrgryta. Det blir sunnere og mye bedre, er kokkens råd.