- Piroger er for polakker som pizza er for italienerne

I Gdansk serveres Polens nasjonalrett med en moderne vri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Dorota Rozycka er av den unge generasjonen kokker som har innsett at gamle tradisjoner bør holdes i hevd. Men hun ser gjerne ut til internasjonale kjøkken for inspirasjon.

- Jeg lærte å lage mat av bestemor. Da familien møttes til julefeiringer i min barndom, var vi tre generasjoner på kjøkkenet. Piroger var alltid den viktigste retten, sier hun.

Den 29-årige sjefen på det lille spisestedet Nova Pierogova i hjertet av Gdansk serverer et utvalg av sine egenkomponerte varianter av den polske spesialiteten.

Reiseinspirert De små pakkene er fylt med ulikt innhold.

- Noen er inspirert av mine reiser, som de med indisk og meksikansk fyll, forklarer hun.

Men Dorota Rozycka har ingen ambisjoner om å rokke ved tradisjonene:

- De klassiske er den vi kaller for «Pierogi ruskie». Cottage cheese, potet og løk inni, nystekt bacon som garnityr når den er ferdigkokt, sier innehaveren.

Historisk mat Dersom du har spist på en polsk restaurant, er sjansen stor for at du har smakt piroger. Den raviolilignende retten kom til Polen fra Asia via Ukraina på 1400-tallet. I flere århundrer har den enkle men allsidige godbiten vært fast inventar i festmiddager så vel som til hverdags.

- Dette er en del av historien vår. Piroger er for polakker som pizza er for italienerne. Det er for så vidt en enkel rett, men det tar tid å lage mange. Tradisjonelt var derfor hele familien involvert, og for mange av oss vekker dette nostalgiske minner fra barndommen, sier Rozycka.

SERVERT: Dorota Rozycka lærte å lage piroger av bestemor, men i dag er det hennes egen oppskrift som gjelder på spisestedet Nova Pierogova i Gdansk. Her med et fat Piergoi ruski med bacon på toppen, en variant med curry, en meksikansk og en med kjøttdeig. Foto: RUNAR LARSEN
SERVERT: Dorota Rozycka lærte å lage piroger av bestemor, men i dag er det hennes egen oppskrift som gjelder på spisestedet Nova Pierogova i Gdansk. Her med et fat Piergoi ruski med bacon på toppen, en variant med curry, en meksikansk og en med kjøttdeig. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

I utseende minner de små pakkene litt om italiensk ravioli eller asiatisk gyozas, men de er ikke mer enn en fjern slektning.

- Melblandingen er helt annerledes. Dessuten kan vi spise dem til både hovedrett og dessert, forklarer kokken.

Hemmelig oppskrift Deigen er den samme om den er søt eller salt, men innholdet varierer. Dorota Rozycka eksperimenterer med stadig nye smaksvarianter.

- Jeg har tradisjonelle og moderne alternativ. Det er mye som fungerer, men en gang ble det skikkelig feil. For å si det sånn: Røkt sild egner seg dårlig, sier hun lattermildt og serverer nye pakker med piroger til dessert.

- Høstens ferske plommer er perfekt fyll. Hell over litt kremfløte så blir det skikkelig godt, sier hun bestemt.

POLSKE PIROGER

KLASSIKER: Pierogi ruskie er selve klassikeren, fylt med Cottage cheese, potetmos og løk. Foto: RUNAR LARSEN

Oppskriften gir cirka 30 piroger.

Ingredienser:
1 kg hvetemel
1 egg
100 ml matolje
Cirka 0,5 liter lunkent vann
Litt salt

Fyll:
Den mest tradisjonelle varianten er «Pierogi ruskie»:

0,5 kilo potetmos
2 løk, hakket og stekt
1 boks cottage cheese
Salt og pepper
Bacon

Slik gjør du:
• Kjevle til tynn, flat masse og skjær ut sirkler ved hjelp av en kopp.

• Bland fyllet. Saltes og pepres etter behov.

• Fyllet plasseres i midten, og deigen foldes over til en halvsirkel som klemmes sammen i kanten.

• Kokes i lettsaltet vann til de flyter opp. De er da klare for å spises, men kan også stekes i kjapt i ei stekepanne med smør.
 
• Om du vil ha en sprøere variant, kan de pensles med smør og steikes i ovn på 200 grader i cirka 15 minutter. Vend dem halvveis.

• For friterte varianter, skal oljen varmes opp til 200 grader. Pirogene er ferdige etter cirka fem minutter.

• Server gjerne med stekt bacon på toppen.


Piroger til dessert:

DESSERT: Piroger kan fylles med de meste, og høstens plommer er perfekt innhold for dessertvarianten. Foto: RUNAR LARSEN

Her er det bare fantasien som setter grenser. Fyllet kan være alt fra ferske plommer til bær. Denne oppskriften er med plomme.

Ingredienser:
Deig som for «Pierogi ruskie»
30 plommer
Rømme

Slik gjør du:
• Fjern steinene i plommene, og bak inn en plomme i hver pirog.

• Tilberedes på samme måte som «Pierogi ruskie».

• Serveres med ei skål rømme.

Og oppskriften på herligheten?

- Vel, det er lett å finne ut hvilke ingredienser som skal benyttes, sier kokken.

Spør du polske husmødre om det samme, svarer de sannsynligvis «na oko». De bruker øyemål.

- Hvor mye som brukes av alt får altså være min hemmelighet. Du får prøve deg fram.

FRA ØSTEN: Tradisjonene med piroger stammer opprinnelig fra Asia, men i dag er dette en av de mest ikoniske polske spesialitetene. Foto: RUNAR LARSEN
FRA ØSTEN: Tradisjonene med piroger stammer opprinnelig fra Asia, men i dag er dette en av de mest ikoniske polske spesialitetene. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Men et tips: Kok dem i lettsaltet vann heller enn i frityrgryta. Det blir sunnere og mye bedre, er kokkens råd.

REISEFAKTA GDANSK

Reise hit:
• Få byer i Europa har bedre flytilbud fra Norge enn Gdansk.

• Fly direkte til Lech Walesa Airport fra Bergen, Stavanger, Trondheim, Molde Ålesund, Haugesund og Kristiansand med WizzAir, fra Oslo lufthavn med SAS og Norwegian, eller fra Moss Rygge med Ryanair.

• Priser fra cirka 250 kroner tur-retur. Nytt skytteltog fra flyplassen til sentrum.

Gå ikke glipp av:
• Gdansk er en severdig by i seg selv. Vandre gatelangs og nyt arkitektur i hansastil.

• Nylig åpnet Europeisk senter for solidaritet ved det gamle verftet: www.ecs.gda.pl.

• Nabobyen Sopot er sentrum for Polens riviera, med strandliv, festlig uteliv og en rekke spa.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer