BEST : New Yorkeren Chris Bianco flyttet til Arizona og startet et pizzaeventyr. Pizzaen hans er kanskje den beste i verden. Deigen lages av korn dyrket av samarbeidspartnere. Tomatene er kortreiste, mozzarellaen hjemmelagd. Foto: KABYGENY/COMMONS
BEST : New Yorkeren Chris Bianco flyttet til Arizona og startet et pizzaeventyr. Pizzaen hans er kanskje den beste i verden. Deigen lages av korn dyrket av samarbeidspartnere. Tomatene er kortreiste, mozzarellaen hjemmelagd. Foto: KABYGENY/COMMONSVis mer

Pizzaen her er så god at den kalles en bit av himmelen

- Verdens beste pizza får du i USA.

 • Flere matsaker på db.no/mat

- Italienerne lager fantastisk pizza, men den aller beste får du i USA, sier Craig Whitson, kokk, restaurantgrunder, foredragsholder og kokebokforfatter.

Han er sikker i sin sak. Ikke noe slår den pizzaen Chris Bianco serverer i Arizona.

- Mange er ikke klar over kvaliteten på pizza i USA, sier han.

BEST I VERDEN: Ifølge forfatterne av boka "Verdens beste pizza" får du ikke bedre pizza enn denne..Pizzaen serveres på Pizzeria Bianco i Arizona. Blir det litt langt, kan du jo prøve å bake den selv. Oppskriften finner du nederst i artikkelen. Foto: MATS WIDÉN
BEST I VERDEN: Ifølge forfatterne av boka "Verdens beste pizza" får du ikke bedre pizza enn denne..Pizzaen serveres på Pizzeria Bianco i Arizona. Blir det litt langt, kan du jo prøve å bake den selv. Oppskriften finner du nederst i artikkelen. Foto: MATS WIDÉN Vis mer

Whitson er ikke alene om å mene at pizzaen som kommer ut av den glohete vedfyrte ovnen til Bianco er best. 

Siden New Yorkeren Bianco flyttet til Arizona og startet sitt pizzaeventyr for et par tiår siden har han fylt avissider og magasiner verden over.

Bon Appetit, New York Times og Vogue hyller Pizzeria Bianco. Oprah Winfrey, Martha Stewart og tidligere president Bill Clinton er fans.

Chris Bianco startet med å selge hjemmelagd mozzarella til restauranter, akkompagnert av saftig basilikum og olivenolje av ypperste klasse. 

Dyrker selv Bianco lager pizzaer gjestene enkelte ganger må vente to timer på. Likevel står folk i kø.

Hva det er som er så fantastisk?

- Full kontroll hele veien, sier Craig Whitson.

- Pizzeria Bianco samarbeider med folk som dyrker gamle kornsorter. Tomatene kommer rett fra åkeren, mozzarellaen er hjemmelaget.

PIZZAKAMERATENE:  I løpet av tre år reiste restauratørene Craig Whitson og Tore Gjesteland mange tusen kilometer på jakt etter verdens beste pizza. Fotograf Mats Widén (foran) og art director Kenneth Hansen var også med på pizzajakten. Foto: VERDENS BESTE PIZZA, KAGGE
PIZZAKAMERATENE: I løpet av tre år reiste restauratørene Craig Whitson og Tore Gjesteland mange tusen kilometer på jakt etter verdens beste pizza. Fotograf Mats Widén (foran) og art director Kenneth Hansen var også med på pizzajakten. Foto: VERDENS BESTE PIZZA, KAGGE Vis mer

- Man merker det i hver bit, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

La deg inspirere Lager du god hjemmebakt pizza?

Bli med i Dagbladets pizzakonkurranse. Snart kårer vi «Norges beste pizza».

Send inn din oppskrift til mat@dagbladet.no innen lørdag 14.februar. Vinneren får en pizzaovn. Hvem som vinner får du vite i Dagbladet 20.februar.

Pizza med stor P Pizzaen i Arizona er så bra at det er verdt hele turen, mener Whitson. Han vet hva han snakker om.

Pizzaen her er så god at den kalles en bit av himmelen

Sammen med restauratør Tore Gjesteland, fotograf Mats Widén og art director Kenneth Hansen har han reist tusenvis av kilometer på jakt etter den ultimate pizzaopplevelsen.

Etter å ha besøkt et 70-talls steder i USA og Italia skrev de boka «Verdens beste pizza». Boka handler om maten og menneskene bak den.

- Mange av disse menneskene har like stor matlidenskap som michelinkokker. Ofte kommer de fra familier der pizzabaking har vært en tradisjon, sier han.

Whitson møtte blant annet en italiensk pizzakokk som alltid sjekker værmeldingen før han setter en deig.

Norge i siget Norske pizzeriaer er ikke med i boka, men Whitson mener du får meget god pizza også her i landet.

-De siste årene har det skjedd mye. Både i Oslo og andre storbyer får du spennende pizza av høy kvalitet.

ITALIA: Pizzafrelste valfarter til Pizzeria da Michele i Napoli. Her får du bare to typer pIzza, margherita og marinara,men det holder. Foto: MATS WIDÉN
ITALIA: Pizzafrelste valfarter til Pizzeria da Michele i Napoli. Her får du bare to typer pIzza, margherita og marinara,men det holder. Foto: MATS WIDÉN Vis mer

Hvilke norske pizzarestauranter han mener du bør velge?

Sjekk listen under «Her får du verdens beste pizza» ved siden av denne artikkelen.

Bak herlig pizza selv Etter tre bøker om grilling er Whitson mest kjent som «grillkongen». Pizza er en favoritt fra barndommen som han har tatt opp igjen.

- Pizza er så vanvittig enkelt. Basisen er fire ingredienser, men pizza har utrolig mange muligheter, sier han.

Rådet til nordmenn som vil bake god pizza er en god deig, tålmodighet til å vente på at deigen hever og en ovn med nok varme. Pizza bør stekes på full guffe.

- Følger du disse rådene kan du lage minst like god pizza som på restaurant, sier han.

Craig Whitson og kameratene spiste pizza morgen, middag, kveld i tre uker av gangen og ble sjelden skuffet.

Alle stedene hadde noe ved seg. Om det går an å bli lei av pizza?
- Ja, sier Whitson.
- Den siste dagen spiste vi 11 pizzaer. Da hadde jeg fått nok. På flyet hjem til Norge tenkte jeg «aldri mer», men, tro det eller ei, et par dager senere fikk jeg lyst på pizza.

LIDENSKAP :Å sette en pizzadeig er for mange en prosess med mye kjærlighet og stort alvor. Foto: MATS  WIDÉN
LIDENSKAP :Å sette en pizzadeig er for mange en prosess med mye kjærlighet og stort alvor. Foto: MATS WIDÉN Vis mer