Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Pizzastål eller pizzastein?

Guide til utstyret som passer for deg.

HVORDAN LAGER DU DEN BESTE PIZZAEN? Det er mange veier til sprø og luftg pizza, fra 100-200 kroner til over tusenlappen. Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NO
HVORDAN LAGER DU DEN BESTE PIZZAEN? Det er mange veier til sprø og luftg pizza, fra 100-200 kroner til over tusenlappen. Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NO Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat

Dinside Du trenger tre ting for å få perfekt italiensk pizza: Pizzamel, tid og temperatur.

Bruker du skikkelig pizzamel og er gjerrig med gjæren, er mye gjort.

Kanskje nettopp du sitter på Norges beste pizzaoppskrift. Har du en supergod oppskrift, delta i konkurransen «Norges beste pizza».

Send inn din oppskrift innen 14. februar og du er med i konkurransen hvor vinneren får en pizzaaovn.

Mer om konkurransen annet sted på siden.

MINIPIZZA: Billig pizzarette som lager mini minipizzaer. Dette tar tid! Men ungene liker det. Foto: KRISTIN SØRDAL
MINIPIZZA: Billig pizzarette som lager mini minipizzaer. Dette tar tid! Men ungene liker det. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

For å få den sprø og luftige bunnen trenger du imidlertid noe mer: skikkelig varme.

Les også: Vi testet pizzagjær vs vanlig gjær - hva er best?

Skru helt opp! Høy temperatur er essensielt for perfekt italiensk pizza. Her har du flere muligheter, som vi også tidligere har testet og omtalt.

Du kan oppnå høye temperaturer i en pizzaovn, eller du kan benytte deg av pizzastein eller pizzastål i stekeovnen din på høy varme.

Du kan også med fordel steke pizza på grillen - da kan du virkelig få den gode «steinovnsbakte» smaken.

Det er store forskjeller på pris og lagringsbehov. Her kan du se noe pizzautstyr som kan hjelpe deg til en perfekt pizza:

Se også hvordan du lager pasta selv. Det eneste utstyret du trenger er kniv og kjevle

Pizzaovn Med en pizzaovn, har du muligheten til å oppnå den gode, italienske steinovnsbaket smaken. Vi har tidligere testet pizzaovnen Pizza Dragon fra OBH Nordica, med godt hell.

image: Pizzastål eller pizzastein?

Den overbeviste såpass på smak at vi ga den terningkast seks.

Ulempen er at du kun får stekt porsjonspizzaer - og er dere en større familie, kan det bli litt kjedelig å måtte stå og steke og passe pizzaene for hele familien før alle får satt seg til bords.

Men for en eller to er den perfekt - om du har lagringsplass, vel og merke - den tar mye plass.

Og ja, så var det prisen: Den koster cirka 1.500 kroner, men vi har sett den på tilbud mange steder - til rundt 1.000-lappen.

Men du kan da også bruke pizzaovnen til andre ting enn kun pizzasteking!

Det finnes også andre pizzaovner på markedet som vi ikke har testet. Jo kraftigere varmeelement, jo bedre.

Minipizzaovn Minipizzaer går rett hjem hos den yngre garde. Her kan du dekke bordet med ingredienser og spise porsjonspizza etter porsjonspizza.

PIZZASTÅL: Dinside har testet to typer pizzastål: Baking Steel (til venstre) og PizzaPro. Begge ga like god pizza, men det var enklere å skli pizzaen på stålet med trespaden fra BakingSteel.  Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NO
PIZZASTÅL: Dinside har testet to typer pizzastål: Baking Steel (til venstre) og PizzaPro. Begge ga like god pizza, men det var enklere å skli pizzaen på stålet med trespaden fra BakingSteel. Foto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE.NO Vis mer

For her holder det ikke med én pizza per hode - regn heller med tre-fire på et sultent barn og enda mer for en kjempesulten voksen! Så her tar det tid å bli ferdig og mett.

Vi har testet en rimelig variant fra billigkjeden Rusta. I tillegg til kapasitetsutfordringen hadde den også noe utfordringer i forhold til varmen, som viste seg å være ganske ujevn. Her måtte vi snu pizzaene for at de skulle bli stekt på alle kanter.

Prisen er 399 kroner, og Dinside vil heller anbefale å investere i en pizzastein.

Pizzastål Pizzastål er et alternativ til pizzasteinen som du bruker i stekeovnen. Her setter du stålet i bunnen av ovnen, lar den varme seg opp med ovnen i 45-60 minutter, før du kan legge pizzaen på den glovarme platen.

Her stekes pizzaen på høy temperatur men med kort tid.

Etter å ha testet to typer, konkluderte Dinside med at du får nydelige italienske pizzaer med sprø bunn på noen få minutter. Og hele prosessen er enkel få til.

Ulempen her er kanskje prisen: Vi testet to typer, og begge koster rundt 1.000 kroner for stål og pizzaspade.

PIZZAOVN: Dinside har testet pizzaovnen Pizza Dragon. Den står til terningkast seks! Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
PIZZAOVN: Dinside har testet pizzaovnen Pizza Dragon. Den står til terningkast seks! Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer

Hva er din pizzafavoritt? Har du en god oppskrift? Del det med andre i leserforumet nedenfor.

Pizzastein Det er mange som selger pizzasteiner - og etter vår erfaring fungerer de stort sett likt.

Det er samme prosedyre her som ved bruk av pizzastål: Pizzasteinen må settes nederst i ovnen og varmes opp sammen med ovnen, på full guffe. Gjerne i 45-60 minutter.

Kunsten, eller utfordringen, er å få pizzaen over på den varme steinen. Her anbefaler mange pizzaspade og maismel - som skal gjøre at pizzaen glir lettere over på steinen.

Vi synes også det fungerer greit å ta steinen ut av ovnen og lirke pizzaen som ligger på bakepapir, over på ovnen. Etter noen minutter i ovnen er det lett å få dratt ut bakepapiret - og pizzaen kan steke ferdig rett på steinen.

Du kan få runde pizzasteiner som den på bildet fra Clas Ohlson, for 159 kroner. Vi har også en fra Weber som egentlig er beregnet for grillen, men som fungerer like supert i ovnen - og lar oss bake større pizzaer.

Den koster rundt 350 kroner. De fleste kjøkkenutstyrsforretninger selger pizzasteiner fra rundt 200 kroner.

BILLIG: Dette er kanskje den rimeligste måten å få sprø pizza på: Med pizzastein. Du kan få dem fra 100-200 kroner. Med en større og firkantet stein, kan du heller lage noen færre og større. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
BILLIG: Dette er kanskje den rimeligste måten å få sprø pizza på: Med pizzastein. Du kan få dem fra 100-200 kroner. Med en større og firkantet stein, kan du heller lage noen færre og større. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.