Plagg som holder puppene varme

Ammeklærne holder puppene varme og friske.

LØFT OPP: Gensere og topper som er designet spesielt for amming kan være praktisk. Denne er fra Ammebutikken.no og koster kr 395. Foto: Ammebutikken.no
LØFT OPP: Gensere og topper som er designet spesielt for amming kan være praktisk. Denne er fra Ammebutikken.no og koster kr 395. Foto: Ammebutikken.noVis mer

Hva er bedre enn ammeklær som ser bra ut, i tillegg til at de er praktiske?

Det finnes en rekke plagg som er designet spesielt for deg som ammer.

De er laget med tanke på å gjøre ammingen enklere, samtidig som de er trendy. Heller ikke undertøyet trenger ikke være kjedelig selv om du ammer. Her er vår guide til sexy amme-bh-er.

Sporty ammehettegenser Et eksempel er det svenske merket Boob, som har spesialisert seg på mamma- og ammeklær, og som har en stor kolleksjon med basisplagg.

Nettbutikkansvarlig for Ammebutikken, Vibeke Støbakk Myren, forteller at deres absolutte bestselger er hettegenseren fra Boob, som har ammeåpning og fleecefôr, samt ekstra fleece på innsiden av brystet.

Boob har også designet en fleecegenser med smart glidelås i sidene, slik at den kan brukes også under graviditeten og gir magen god plass. Også denne har dobbelt stoff over bysten som holder bysten varm. Selges blant annet på Mamashop.no.

Det doble laget med stoff og ammeåpningen gjør at du lettvint kan amme og samtidig holde deg varm.

Tøyet ligger dobbelt over brystet med åpning slik at det er lett å komme til for et ivrig barn, og du slipper å eksponere deg for trekk og andres blikk.

BOOB WARMER: Den praktiske hettegenseren fra Boob kommer i flere farger. Her i fargen green jelly. Kr 595, på Ammebutikken.no. Foto: Ammebutikken.no
BOOB WARMER: Den praktiske hettegenseren fra Boob kommer i flere farger. Her i fargen green jelly. Kr 595, på Ammebutikken.no. Foto: Ammebutikken.no Vis mer

Er du blant dem som ikke våger å amme på kafé, kan du forsøke disse praktiske tipsene.

Kjoler og tunikaer Boob produserer også ammegensere, topper og singleter, samt stilige ammekjoler, nattkjoler og tunikaer, som blant annet selges i nettbutikkene Svangerskapet.no og MegogMagen.no.

Du bør ikke ha noe som strammer over brystet mens du ammer, for da kan man få brystbetennelse og tette melkeganger. Står det mellom to størrelser, så velg den største.

Har du ammetrøbbel, får du ammetipsene du trenger her.

Det finnes også stroppeløse singleter som kan festes på amme-bh-en og brukes under vanlige klær.
Ammeklær kan du blant annet bestille fra disse nettbutikkene:

Ammebutikken.no SyvSjal.no Svangerskapet.no Den Kule Mage Mammashop.no MegogMagen.no Babyshop.no
Ammesjal Ønsker du å gjøre ammingen mer diskret, finnes det også egne ammedekke, som skjuler både puppen og barnet under ammingen.

I USA og Storbritannia er det blitt stadig vanligere å bruke såkalte ammetelt, som blant annet går under det dekkende navnet «Hooter Hiders».

Teltene skjuler både baby og bryst, slik at mor kan amme i fred og ikke risikerer å vekke anstøt på grunn av en blottet brystvorte. I Norge får du blant annet kjøpt ammesjal på nettbutikken Syvsjal.no.

Kritisk til kjøpepress Men selv om det kan være praktisk med egne ammeplagg, er de ikke en nødvendighet. Lege og blogger Kari Løvendahl Mogstad er blant dem som reagerer på et stadig økende kjøpepress blant småbarnsforeldre.

Hun misliker at ammesjal blir enda en ting som skal stå på innkjøpslisten til nybakte foreldre.

AMMETUNIKA: Stripete ammetunika i bomull, med høy hals i . Kr 629, på Svangerskapet.no. Foto: Svangerskapet.no
AMMETUNIKA: Stripete ammetunika i bomull, med høy hals i . Kr 629, på Svangerskapet.no. Foto: Svangerskapet.no Vis mer

- En fordel med amming fremfor tåteflaske, er at brystet alltid er tilgjengelig, uten at man trenger å planlegge eller pakke med seg så mye greier, sier hun.

Også informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen Anne Sigstad, reagerer på at ammepleddet er enda en ting nybakte mødre må skaffe seg for å kunne amme, og huske på å ta med når de skal ut.

- Jeg ser jo at mange som kvier seg for å amme offentlig kanskje kan ha glede av en slik, men selv mener jeg at at amming er en naturlig ting som bør kunne foregå overalt, uten at mor eller barn må dekke seg til, sier Sigstad til DinBaby.com.

Forebygger brystbetennelse Selv om du ikke ønsker å investere i egne ammekær, kan ammeinnlegg være en grei investering.

Ammeinnlegg i ull anbefales av ammehjelper og helsesøstere.

Ull isolerer selv når det er vått og bidrar til å holde brystene varme. Det er viktig for å unngå betennelse som følge av tilstoppede melkeganger. Brystbetennelse kan gi smerter og rødt, varmt og hovent bryst. Noen får feber og en influensaliknende følelse.

Pass på at ullinnleggene er store nok. De skal dekke hele brystet og helt opp mot armhulen, der ligger det også noen melkekjertler som kan lage trøbbel hvis de får trekk på seg.

Ammeinnlegg av ull som ikke kan kokes, bør ikke brukes dersom du er under behandling for soppinfeksjon. Man kan også bruke ullinnleggene utenpå papirinnleggene, spesielt i begynnelsen når man lekker mye, men vil holde varmen med ull.

DISKRET AMMING: Ammeklede i merket Lovey Duds for de situasjonene hvor du ønsker å amme diskret. Ammekledet er onesize. Stroppen mor har rundt halsen er regulerbar og stivet, slik at man kan ha øyekontakt med barnet under amming.  Foto: Syvsjal.no
DISKRET AMMING: Ammeklede i merket Lovey Duds for de situasjonene hvor du ønsker å amme diskret. Ammekledet er onesize. Stroppen mor har rundt halsen er regulerbar og stivet, slik at man kan ha øyekontakt med barnet under amming. Foto: Syvsjal.no Vis mer

Ammeinnlegg får du blant annet kjøpt på apoteket og i diverse nettbutikker. Sebrabarn.no selger for eksempel Troll ammeinnlegg i myk merinoull. På Barnashus.no kan du kjøpe Avent engangs-ammeinnlegg .

Les også:
Amming gir ikke hengepupper
Slik forandrer brystene seg under graviditeten
Ikke slank deg når du ammer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SMART KJOLE: Lun og praktisk ammekjole fra Milkers. Kr 949, på Denkulemage.no. Foto: Denkulemage.no
SMART KJOLE: Lun og praktisk ammekjole fra Milkers. Kr 949, på Denkulemage.no. Foto: Denkulemage.no Vis mer