Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Planlegger du ferie? Da bør du få med deg dette

Mye nytt på reisefronten i 2017.

DRØMMEFERIEN: Mange nordmenn vil gjerne feriere mer i eget land. Økt terrorfare flere steder i utlandet bringer både nordmenn og utlendinger til Fjord-Norge. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
DRØMMEFERIEN: Mange nordmenn vil gjerne feriere mer i eget land. Økt terrorfare flere steder i utlandet bringer både nordmenn og utlendinger til Fjord-Norge. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi vil gjerne reise, oppleve, lære - og ikke minst slappe av. Men hvordan blir reiseåret 2017? Vi har sett nærmere på noen av aktørene som er viktige for mange nordmenns reiser.

Hurtigruten

Hurtigruten er mye mer enn en selskap som seiler i trafikk mellom Bergen og Kirkenes. Nå satser de enda mer på opplevelsesreiser og oppdagelsesreiser. Hurtigruten er verdens største aktør innen opplevelsesturisme i Antarktis og tar deg også med på øyhopping i Nord-Atlanteren neste år. Da besøker de Grønland, Færøyene, Island og Shetlandsøyene. To nye ekspedisjonskip er under bygging på Sunnmøre. MS Fridtjof Nansen og MS Roald Amundsen skal gjøres klare for nye tokt. I tillegg er MS Spitsbergen og MS Midnatsol ferdig ombygd som ekspedisjonsskip.

Hurtigrutepassasjerene gråter etter å ha sett skipene etter ombygging.

BILLIGE FLYREISER: Å reise med fly har ikke vært billigere siden 2013. Og priskrigen fortsetter. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
BILLIGE FLYREISER: Å reise med fly har ikke vært billigere siden 2013. Og priskrigen fortsetter. 
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

Charternyheter

Etter over 50 år med chartertrafikk fra Norge er nordmenn mer enn klare for nye reisemål. Og de store charterselskapene kommer med mange nyheter over nyttår. Flere av dem satser på reiser til Sri Lanka og Marokko, med nye hoteller og resorter.
Ving åpner reiser til Lesvos i 2017, TUI tar deg med til Montenegro, Istria og Algarve. Mens Apollo setter opp nye rutere til Lesvos og Kalamata i Hellas samt til Montenegro.
TUI satser også på storbyferier til blant annet London, Manchester, Paris, Barcelona, Roma, Berlin, Praha og New York.

Charterselskapene dropper Tyrkia.

Turistforeningen

FJELLET LOKKER: Nordmenn satser mer og mer på toppturer, men svikter allikevel ikke familieturene.Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
FJELLET LOKKER: Nordmenn satser mer og mer på toppturer, men svikter allikevel ikke familieturene.
Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

Med 538 hytter til utleie i Norge er Turistforeningen den soleklart største friluftslivsorganisasjonen her i landet. DNT kommer trolig til å passere 300 000 medlemmer i løpet av året. Toppturer har fått god plass på DNTs program, men familieturer med aktivitetsledere frister også mange. Turistforeningen bygger nå nye, moderne og arkitekttegnede hytter. Rabothytta i Hemnes kommune er en av disse. Det samme er Gullhorgabu mellom Voss og Bergen og Kvitlen i Rogaland.

- I 2017 kommer DNT i økt grad å satse på veiledning og kunnskap om fjellet. DNT er landets største tilbyder av friluftslivskunnskap, og foreningen ser at interessen øker for hvert år. De nye ferskingkursene som tilbys en rekke steder har vært veldig populære, og målet er å tilby disse enda flere steder i 2017, sier Ingvild Lundberg Bakke i DNT til Dagbladet Reise.

Bærekraftig turisme

Reiselivsbransjen øker fokuset på bærekraftig turisme. Målet er først og fremst at ikke våre besøk skal slite unødig på naturen, samtidig som bransjen skal tjene penger nok til å utvikle produktene videre. Røros, Vegaøyene, Trysil, Lærdal, Svalbard, Geilo, Setesdal og Inderøy er allerede godkjent som bærekraftige reisemål i Norge. Femund Engerdal og Lindesnesregionen vil trolig få den attraktive statusen i løpet av 2017.

Nå vil vi ha kjøttfrie opplevelser i ferien

Danmark

Nordmenn elsker Danmark og kommer i 2017 trolig til å sette ny besøksrekord med over en halv million besøk. Tivoli i København er nordmenns absolutte favoritt. Dyrehavsbakken litt utenfor byen er nummer to, mens Legoland på Jylland er på tredjeplass. I 2017 er Aarhus Europas Kulturhovedstad, med mange hundre ulike arrangement. Fra før av har byen tatt opp konkurransen med København om å være gourmethovedstad.

DEILIGE DANMARK: Over 500 000 nordmenn velger Danmark som reisemål i 2017. Her fra Hotel Aarøsund på Jylland. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector
DEILIGE DANMARK: Over 500 000 nordmenn velger Danmark som reisemål i 2017. Her fra Hotel Aarøsund på Jylland. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector Vis mer

Sverige

- Helgeturer til Sverige øker mer og mer. Og storbyferie i byer som Stockholm, Gøteborg og Malmø er en av de tingene vi ser i våre analyser lokker nordmenn til Sverige. God mat, shopping og kulturopplevelser står høyt på nordmenns ønskeliste, sier Louise Winberg, i Visit Sweden i Oslo.
- Vest-Sverige og storbyen Gøteborg står for mange overnattinger fra Østlandet. Men nordmenn oppdager også nye reisemål i Sverige, og blant annet Skåne som gått veldig bra. Og vi tror dette er en region som kommer til å øke enda mer i takt med at nordmenn blir mer kjent med regionen som ofte kalles «Sveriges Provence».

Norge

Norge er fortsatt det landet nordmenn tilbringer flest feriedager i. Norgesferie er blitt populært. Nordmenn vil gjerne se det som lokker utlendingene til Norge. Det kan være alt fra Dyreparken i Kristiansand, som hadde 1 million besøkende i 2016 til vestlandsfjordene og nordlyset i Tromsø. Å reise i eget land er blitt statusferie. Uroligheter og terror i utlandet har ført til at vi gjerne ferierer i Norge. I løpet av ni første månedene i 2016 gjennomførte vi 17,8 millioner reiser. Dette er ni prosent lavere enn året før, når det gjelder utenlandsreiser. Mens antallet norgesreiser holder seg stabilt, viser reiseundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!