Planlegger «svevende» økolandsby under utrangert bru

Her er utsikten fantastisk uansett hvor du snur deg.

SOLAR PARK SOUTH: De private ferieleilighetene er planlagt bygd vertikalt nedover brupilarene. Planen er at uansett hvor du snur deg, skal du bli møtt av en fantastisk utsikt. Det hele blir som en svevende by under den gamle brua. Illustrasjon: GJENGITT MED TILLATELSE AV PHILIPPE RIZZOTTI
SOLAR PARK SOUTH: De private ferieleilighetene er planlagt bygd vertikalt nedover brupilarene. Planen er at uansett hvor du snur deg, skal du bli møtt av en fantastisk utsikt. Det hele blir som en svevende by under den gamle brua. Illustrasjon: GJENGITT MED TILLATELSE AV PHILIPPE RIZZOTTI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Da motorveien ble lagt om, og ryktene begynte å svirre om at ei historisk bru i Salerno-Reggio Calabria i Sør-Italia kanskje skulle rives, så et arkitektteam muligheten til ikke bare å bevare den, men også lage noe helt nytt.

Resultatet er prosjektet Solar Park South, med en rekke vertikale småbyer nedover brupilarene, skriver Architizer.

Det er Philippe Rizotti Architects, Samuel Nageotte og Off Architectures, som står bak det prisvinnende prosjektet, som foreløpig befinner seg på tegnebrettet.

Svevende by De private ferieleilighetene er tegnet liggende vertikalt, mens fellesområdene strekker seg horisontalt. Planen er at uansett hvor du snur deg, skal du bli møtt av en fantastisk utsikt.

UTRANGERT BRU: Det har tatt ti år å overbevise regionen om at bruene på den gamle motorveien ikke må rives, og at det finnes nye bruksområder for utrangert infrastruktur, ifølge arkitekt Philippe Rizzotti. Illustrasjon: GJENGITT MED TILLATELSE AV PHILIPPE RIZZOTTI
UTRANGERT BRU: Det har tatt ti år å overbevise regionen om at bruene på den gamle motorveien ikke må rives, og at det finnes nye bruksområder for utrangert infrastruktur, ifølge arkitekt Philippe Rizzotti. Illustrasjon: GJENGITT MED TILLATELSE AV PHILIPPE RIZZOTTI Vis mer

Det hele blir som en svevende by under den gamle brua.

Solar Park South vil bestå av en rekke bruer og tunneler. Bruer binder de offentlige områdene sammen, og det er planlagt felles oppholdsrom, kulturarenaer og butikker både innendørs og utendørs.

Mindre pene detaljer som parkeringsplasser og vanntanker vil være skjult i tunnelene.

Måtte overbevises Det har tatt ti år å overbevise regionen om at bruene tilhørende den gamle motorveien ikke må rives, og at det finnes nye bruksområder for utrangert infrastruktur, forklarer arkitekt Philippe Rizzotti.

- Deretter ble det lansert en internasjonal idékonkurranse. Vårt forslag med de vertikale landsbyene vant konkurransen i 2010, og vi fikk bronse i europeiske Holcim Awards 2012, skriver han i en e-post til Dagbladet.

FERIEBOLIGER: Ved Solar Park South skal du få godt klima, storslått natur og utsikt over Det tyrrenske hav. Illustrasjon: GJENGITT MED TILLATELSE AV PHILIPPE RIZZOTTI
FERIEBOLIGER: Ved Solar Park South skal du få godt klima, storslått natur og utsikt over Det tyrrenske hav. Illustrasjon: GJENGITT MED TILLATELSE AV PHILIPPE RIZZOTTI Vis mer

Rambøll i Storbritannia har sett på og godkjent skissene, så teknisk er det realistisk å få til et slikt prosjekt, forteller arkitekten.

Feriebru Arcilook.com omtaler Solar Park South som «feriebrua», og skriver at prosjektet har transformert brua til en ferie-resort med mål om å lokke til seg pensjonister fra Nord-Europa.

Her skal du få godt klima, storslått natur og utsikt over Det tyrrenske hav, står det i prosjektbeskrivelsen over finalistene til Global Holcim Awards.

Det er likevel foreløpig uvisst om og når brua kan bli en realitet. For selv om Solar Park South har fått mye omtale, har ingen utbygger så langt kommet på banen med konkrete tilbud, ifølge Rizzotti.

- Calabria-regionen er en fattig region i Europa. Den økonomiske situasjonen i Italia er heller ikke på det beste akkurat nå, skriver han.

Økolandsby Arkitektene vil ifølge Architizer forsøke å få til Solar Park South med så lave byggekostnader som mulig, og målet er prosjektet skal bli en bærekraftig økolandsby.

ØKOLANDSBY: Målet er at prosjektet skal bli en bærekraftig økolandsby. Illustrasjon: GJENGITT MED TILLATELSE AV PHILIPPE RIZZOTTI
ØKOLANDSBY: Målet er at prosjektet skal bli en bærekraftig økolandsby. Illustrasjon: GJENGITT MED TILLATELSE AV PHILIPPE RIZZOTTI Vis mer

Regnvann skal for eksempel samles i egne tanker, og bli filtrert før det kan brukes til renhold og matlaging.

Oppvarminga er tenkt å være geotermisk.

Planlegger finansiering Det finnes ikke noe eksakt kostnadsoverslag på å gjøre den forlatte brua til et ferieparadis.

Ifølge Rizzotti har likevel Calabria-regionen spart 42 millioner euro, drøye 300 millioner kroner, på ikke å rive brua. Disse pengene er ment brukt til finansiering av første fase av prosjektet, forteller han.

Det innebærer å få på plass de vertikale tomtene, og sørge for tilførsel av elektrisitet og vann til pilarene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer