Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Planlegger Tromsøs råeste uteservering

Kystens Hus i Tromsø har fått eget mathus og restaurant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere matsaker på db.no/mat
TROMSØ: Kystens Mathus i Tromsø åpnet i slutten av september, og for første gang kan turister og tromsøværinger handle - og spise - mat fra byens to tradisjonsrike matleverandører under samme tak.

Både fisk- og skalldyreksperten Dragøy og Mydland kjøtt og vilt har flyttet inn i første etasje i det nye Kystens Hus på kaia i Tromsø, sammen med den nyåpnede restauranten Skirri.

- Dette er bare begynnelsen. Nå følte vi at vi måtte åpne, selv om huset enda ikke er helt ferdig, forteller daglig leder i Kystens Hus, tidligere TIL-spiller og tidligere lærer på toppidrettsgymnaset i Tromsø, Thomas Hafstad.

Nord-Norges største akvarium Planen er at det nye mathuset skal blir enda større enn det er i dag. Vegger skal rives, et enormt saltvannsakvarium på 18,5 ganger 2,5 meter skal åpne, og det skal bli en stor uteservering på sjøsiden.

- Her skal bli en heftig uteservering, og tanken er å åpne byen enda mer mot sjøen enn i dag. Vi setter kystens i fokus, og tanken er at vi skal framstå som et mathus fra morgen til kveld.

Her blir et maritimt miljø, men tanken er å speile nordnorske mattradisjoner fra hele kysten, også med reinsdyr og lam. Selv om det er fisk som er det store, så har vi veldig mye god mat her nord, sier Hafstad.

Størstedelen av produktene er norske, også oster og pølser, med et lite islett av importerte godsaker. I disse dager åpner også en is- og smoothiebar i de nye lokalene.

Samarbeidsprosjekt Tanken om et samarbeid mellom de to tradisjonsrike Tromsø-bedriftene Mydland og Dragøy, førstnevnte feirer hundre år i 2020, dukket opp for noen år siden da de begynte å snakke om å gjøre noe sammen.

I dag har de hver sin avdeling i Kystens Mathus, med en felles kafe i midten der man kan bestille både fisk og skalldyr fra Dragøy og pølser og kjøttretter fra Mydland.

Ut mot torget ligger restaurant Skirri, som betyr dvergbjørk på samisk. Og kanskje dukker nordnorske bjørkeskudd også opp også på menyen, som fokuserer på nordnorske råvarer. Restauranten satser på en sesongbetont meny, med råvarer fra både fjell og fjord, sjø og land.

Hver dag står dagens fangst på menyen, og da Dagbladet var på besøk var det skinnstekt ishavsrøye med rødbeter.

Et sted for alle - Tanken er at her skal det være mulig å komme inn for en øl og en hovedrett, men vi vil også ha større selskapsmenyer, sier Hafstad.

Den tidligere eliteseriespilleren i fotball innrømmer at det har vært en overgang fra fotball til mat.

- Selv om dette er noe helt nytt, har jeg brukt masse her som jeg har lært i fotballen. Jeg har nylig ansatt 35 personer, og det er viktig at de fungerer sammen - som et lag.

Julemarked med uteservering  - Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen, sier Hafstad, som håper hele huset og akvariet er klart til et eventuelt julemarked i desember. Gjerne med uteservering.

- Nordlendingene er jo vant til å være ute hele året, så hvorfor ikke?

Kystens hus skal være et kompetansesenter for kystnæringa i nord, og huser også blant andre Norges Sjømatråd, Fiskeridirektoratet, Innovasjon Norge og Norges Råfisklag.

95 ÅR: Mydland kjøtt og vilt er en tradisjonsrik Tromsø-bedrift. Her er Bjørnar Mikkelsen i den nye disken. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
NY STORSTUE: Daglig leder Thomas Hafstadved Kystens Mathus i Tromsø gleder seg til å åpne uteservering på kaia. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
OMSTRIDT: Det nye Kystens Hus skapte arkitektonisk debatt i Tromsø da det dukket opp på kaia. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
SJØMAT: Mat fra havet er viktig på Kystens Hus, her har fisk- og skalldyrleverandøren Dragøy sin egen disk.Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
RESTAURANT: Restaurant Skirri satser på nordnorske råvarer og dagens fangst fra havet. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM

Det kommer også inn en reiselivsbedrift i første etasje, der turistene kan få hjelp og informasjon.

- Vi vil rette oss mot alle, både turister og tromsøværinger, og våre verdier er kvalitet og raushet, sier Hafstad.

Elsket av måker Planlegginga av et Kystens Hus i Tromsø begynte allerede på 1990-tallet, og sto altså ferdig i år - ikke uten en arkitektonisk debatt.

Det moderne bygget er tegnet av arkitekt Tore Schetlein i Narud Stokke Wiig, og har allerede fått tilnavn som «diamanten» og «den svarte kolossen».

Et av problemene er at måkene allerede har lagt sin elsk på huset, og gjerne gjør sitt fornødne nedover de svarte veggene. Men nå er huset kommet for å bli, og Hafstad forteller at tilbakemeldingene har vært gode etter åpningen av mathuset.

-Nå gleder vi oss bare til akvariet åpner, forteller han.

Da skal det kunne sitte gjester på begge sider av det store akvariet, som også skal ses fra Hurtigruta når den seiler forbi byens nye kysthus.

NYÅPNET: Bjørnar Mikkelsen og Dragøy har nylig flyttet inn i nye lokaler i Kystens Hus i Tromsø. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
NYÅPNET: Bjørnar Mikkelsen og Dragøy har nylig flyttet inn i nye lokaler i Kystens Hus i Tromsø. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM Vis mer
UTSIKT: Fra Restaurant Skirri har du fritt utsyn over Tromsøsundet og Ishavskatedralen. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM
UTSIKT: Fra Restaurant Skirri har du fritt utsyn over Tromsøsundet og Ishavskatedralen. Foto: INGUN ALETTE MÆHLUM Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!