ÅPEN LØSNING: Arkitektene planla huset rundt en mor og hennes døtre som skulle bo der. En åpen planløsning hvor man kunne være nær hverandre ble valgt. FOTO: Hiroshi Ueda
ÅPEN LØSNING: Arkitektene planla huset rundt en mor og hennes døtre som skulle bo der. En åpen planløsning hvor man kunne være nær hverandre ble valgt. FOTO: Hiroshi UedaVis mer

Plantet et tre midt i huset

Ville ha naturopplevelsen i stua.

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Homedsgn var det hensynet til hvem som skulle bo i bygget, og hvordan de ville bo, som drev arkitektene fra UID Architects da de tegnet og utformet dette huset utenfor byen Onomichi, i Hiroshima-regionen i Japan i 2010.

- Denne familien bestod av en mor, hennes to døtre og en katt, forklarer arkitekt Keisuke Maeda til arkitekturnettstedet Arch Daily om prosjektet de ga navnet Nest.

- Familien hadde et ønske om et hjem som både var moderne, som passet for dem, og ikke minst som utnyttet den flotte utsikten mot den mektige naturen i skogen utenfor.

Naturen skulle stå i fokus Da familien på tre kom til arkitektene hos UID Architects var det i hovedsak ett ønske som stod i fokus: De hadde kjøpt en tomt som lå vakkert til i et område som i hovedsak bestod av urørt natur ved foten av et fjell i utkanten av byen.

- De hadde tidligere bodd urbant til i byen Onomichi, og ønsket nå et hjem hvor de kunne leve mindre hektisk og mer i nærhet til naturen, forklarer Maeda.

- Naturen rundt tomten er rik på sanseopplevelser, og i stor grad rå og utemmet, og det var dette vi ønsket å ta med oss inn i designet av boligen.

Arkitekten forklarer at mye av inspirasjonen for boligen bestod i det faktum at de som skulle bo her alle var kvinner.

- Kvinner har en egen nærhet til naturen, og nærmer seg denne på en annen måte enn menn. Vi ønsket å gi denne familien et hjem som ga dem både den boligen og den tilhørigheten til naturen de så gjerne ville ha.

Slapp skogen inn Store vinduer fyller ikke bare huset med dagslys, men lar også øynene vandre mot naturen utenfor når man befinner deg på innsiden.

- Vi måtte tenke på nytt når det gjaldt arkitektoniske elementer som både gulv og vegger, forklarer Maeda.

- Vi ville at koplingen mellom ute og inne, natur og arkitektur skulle være noe nytt og annerledes.

ENKLE MATERIALER: Huset er nøktern innredet med fokus på materialer som tre og betong. Ingenting skal få stjele oppmerksomheten fra naturen utenfor. FOTO: Hiroshi Ueda
FYLT MED LYS: Arkitektene ville at huset skulle ha mest mulig naturlig dagslys. FOTO: Hiroshi Ueda
NATUREN INN: Familien ønsket å kunne nyte naturen rundt huset fra innsiden av boligen. FOTO: Hiroshi Ueda
ÅPEN LØSNING: Arkitektene planla huset rundt en mor og hennes døtre som skulle bo der. En åpen planløsning hvor man kunne være nær hverandre ble valgt. FOTO: Hiroshi Ueda
SAMLESONE: Arkitektene tegnet hovedrommet med åpen planløsning, og ingen hinder for kommunikasjon og samvær. FOTO: Hiroshi Ueda
SLIPPER NATUREN INN: Dette huset tar naturen og utsiden med seg inn gjennom store vinduer i fasaden. FOTO: Hiroshi Ueda
HAGEN PÅ INNSIDEN: Et stort tre vokser opp gjennom gulvet i husets andre etasje. FOTO: Hiroshi Ueda
Illustrasjon: UID Architects
INSPIRERT AV KVINNER: Åpne soner skal gjøre samtaler og samvær til fokuset i dette huset. Illustrasjon: UID Architects
TRE: Et stort tre vokser gjennom gulvet fra første og inn i andre etasje. Illustrasjon: UID Architects
NATUREN BLE MED INN: Arkitektene la vekt på at naturen skulle være i fokus både inne og ute. Illustrasjon: UID Architects

Og resultatet er absolutt både nytt og unikt:

I husets førsteetasje er soner knyttet til hverandre gjennom det som mest av alt ser ut som en tunnel i betong. Denne løper ut i det som arkitektene selv beskriver som en slags maurtue - eller et samlingspunkt.

- Inngangsdøren til boligen bringer deg direkte inn til dette knutepunktet, forklarer Maeda.

- Selv om det ved første øyekast kan se ut som huset består av ulike soner og deler som ikke hører sammen eller er knyttet til hverandre, så vil man etter hvert oppdage at alle de ulike elementene faktisk er tett knyttet sammen, og at man først etter å ha oppdaget dette vil kunne se på arkitekturen som en helhet.

Plantet et tre midt i huset I samsvar med at familien ønsket et hjem hvor de kunne være nær naturen, tok arkitektene steget enda litt lenger og hentet naturen inn.
Et hull i gulvet i husets andre etasje gir plass for et tre som er plantet i en gigantisk boks som "flyter" mellom etasjene
.

- Boksen samler opp løv og grener som naturlig faller fra treet, forklarer Maeda.

- Dette bidrar til at man fra ulike steder i boligen vil få en sterk fornemmelse av å befinne seg ikke bare nær naturen, men på mange måter midt i den.

Arkitekten forklarer at tanken med treet var at innsiden av boligen skulle gjenspeile utsiden.

- Det mest slående med dette huset er jo uten tvil omgivelsene, forklarer Maeda.

- Så å kunne utnytte dette, både gjennom vinduer og åpninger i selve bygget, og også ved å ta med naturen inn, ble selvsagt en prioritet. Huset vil føles som et gigantisk tre, som beskytter og gir skygge fra elementene, hvor man på ulike steder i huset vil oppleve enten en følelse av åpenhet mot elementene, eller det motsatte; en følelse av å være beskyttet fra dem.


Inspirert av kvinner Arkitekten sammenligner dette med måten kvinner er familiens beskytter og trygge havn.

FYLT MED LYS: Arkitektene ville at huset skulle ha mest mulig naturlig dagslys. FOTO: Hiroshi Ueda
FYLT MED LYS: Arkitektene ville at huset skulle ha mest mulig naturlig dagslys. FOTO: Hiroshi Ueda Vis mer

- Dette med å være en beskytter, en morsfigur, var uten tvil noe som inspirerte arkitekturen. Og gjorde at nettopp dette huset passet så godt til sine innbyggere.

Interiøret i boligen, som måler 121 m2, er basert på en åpen planløsning.

- Nok et grep som var inspirert av kvinnene som bor i huset, forklarer Maeda.

- De åpne sonene og rommene innebyr til kommunikasjon og samtaler, og gjør at familiemedlemmer kan oppholde seg i nærhet til hverandre, selv om de driver med ulike aktiviteter.

Les også: Sjekk det lekre interiøret i "luksus"-fengselet
Drøm deg bort i lekker interiørinspirasjon
Sjekk hva arkitektene gjorde med dette mørke trange huset
Dette minihuset deles av to familier

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SLIPPER NATUREN INN: Dette huset tar naturen og utsiden med seg inn gjennom store vinduer i fasaden. FOTO: Hiroshi Ueda
SLIPPER NATUREN INN: Dette huset tar naturen og utsiden med seg inn gjennom store vinduer i fasaden. FOTO: Hiroshi Ueda Vis mer