Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Plasserer du den feil, kan du få bot

GPS-en kan plasseres hvor du vil i frontruta. Nesten.

RIKTIG: Har du plassert GPS-en slik (til venstre), vil du ikke få oppmerksomhet fra Utrykningspolitiet. Foto: Terje Haugen
RIKTIG: Har du plassert GPS-en slik (til venstre), vil du ikke få oppmerksomhet fra Utrykningspolitiet. Foto: Terje Haugen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ned-isede frontruter kan gi deg en bot på 2000 kroner av de uniformerte langs landeveien, fordi is på frontruta etter loven hindrer fri sikt for bilføreren.

Men hva med andre ting i frontruta? For om vi starter med en enkel observasjon, så er det ikke vanskelig å se at mange bilister har en eller annen form for multifunksjonsenhet i frontruta.

Den vanligste er den lille GPS-en med sugekopp, plassert innen rekkevidde for sjåføren.

Temaet blir stadig mer aktuelt fordi mange plasserer smartmobilen i frontruta, og bruker den som telefon og GPS.

Men kan jeg plassere den hvor jeg vil? I enkelte delstater i USA (California og Minnesota) er det forbudt å montere noe som helst i ruta. Uansett hvor lite det hindrer sikten, så bøtelegger de den som kjører rundt med GPS-en festet i ruta. Her sier loven at du må plassere den på dashbordet.

Ikke i forskriften I Norge kan det egentlig ikke henvises til verken hjemmel eller paragraf om du er i det kreative hjørnet med GPS-plasseringen i frontruta.

- Dersom den hindrer fri sikt, kan det åpne for bruk av skjønn. Alt som en plasserer i frontruta vil jo til en viss grad redusere sikten, forteller politijurist Ola Markussen hos UP.

- Men det er nye forskrifter på trappene som muligens kan definere dette litt nærmere, sier Markussen.

I paragraf 1-3 i «Forskrift om bruk av kjøretøy» heter det at: «Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.»

Den smarte plasseringen Dermed blir spørsmålet hva som er smart plassering i tillegg til å være lovlig. Det er for eksempel garantert at montering midt på og høyt oppe på frontruta vil være ulovlig.

FEIL: Har du plasserte GPS-en slik, vil du garantert få oppmerksomhet fra UP. Foto: NAF
FEIL: Har du plasserte GPS-en slik, vil du garantert få oppmerksomhet fra UP. Foto: NAF Vis mer

Det smarte og sikre valget er å feste smarttelefonen i en egen holder på dashbordet, som nevnte amerikanske stater har gått inn for.

Dette tilleggsutstyret ligger vedlagt i nesten alle nye, løse GPS-er. Det er en liten plate som limes eller skrus fast på dashbordet - som du igjen kan feste sugekoppen i.

I tillegg har vi hatt gode erfaringer med svenske Brodits løsninger. De lager holdere til alle bilmerker og de fleste utstyrsprodusenter. Dette er noen du kan montere selv.

Konklusjonen er at om du absolutt må feste GPS-en på ruta, så bør den monteres lengst mulig unna siktlinjen, slik at det ikke kan oppstå tvil om «tilstrekkelig utsyn».

Les også:
Slik unngår du dugg og is på frontruta
Derfor skal du bruke AC i bilen om vinteren
De beste og verste bilene siden 1997

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!