Plenen på taket beskytter mot gatestøy, hete og forurensning

Grotte-huset får berømmelse verden over.

Det hersker liten tvil om at det skjer mange spennende ting på arkitekturfronten i Asia om dagen. Mange lar seg både inspirere og fascinere av bygninger og arkitektur i storbyene i Japan, men også i andre land springer det stadig frem bygg som både er unike når det gjelder funksjon og design.

Som dette bolighuset i Vietnam, hvor familien kom til arkitektene med ett stort ønske: Et hjem som skulle skille seg ut fra andre hus i samme område.

Bygget huset som en grotte Ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily gikk familien og arkitektene noen runder sammen når det gjaldt ideer for utforming av huset. Designet de til slutt landet på skulle vise seg å føre til at huset, som stod ferdig i 2011, nå har høstet både oppmerksomhet og berømmelse langt utenfor lokalsamfunnet.

- En av de første valgene vi tok når det gjaldt utforming, var at huset og gårdplassen skulle føles lune og som om de var knyttet tett sammen, forklarer arkitekt Vo Trong Nghia hos Vo Trong Nghia Architects til det miljøfokuserte arkitekturnettstedet Inhabitat.

- At huset, og også gårdsplassen i midten, fikk en oval form, bidrar mye til følelsen av kontinuitet og lunhet.

En annen ting som bidrar til huset følelse av lunhet og privathet, er den tette vegetasjonen som er plantet foran og rundt huset.

- Trær og planter sørger for at det er lite innsyn til og mot huset, forklarer Trong Nghia, som ifølge Inhabitat er en arkitekt kjent for sitt arbeid med boliger som har fokus på miljøvennlighet og bærekraftighet.

- I tillegg skaper disse den grotte-følelsen familien ønsket av hjemmet sitt, å kunne til en viss grad trekke seg tilbake og stenge verden ute.

Gårdsplassen binder huset samme Arkitekten forklarer at alle rom i boligen er plassert rundt den sentrale gårdsplassen.

- Dette gjør at rommene får et nesten koloniaktig forhold til hverandre. Luft og lys sirkuleres rundt på gårdsplassen før det sendes videre opp mot det grønne taket og resten av huset.

Arkitekt Trong Nghia, som i sin karriere har stort fokus på vegetasjon i forhold til boliger, og hvordan man kan bruke dette for å direkte påvirke og forbedre selve huset, forklarer at gårdsplassen og det grønne taket snakker til hverandre og knytter huset sammen.

- Beplantningen gjør også at forholdet mellom ute og inne i denne boligen til en viss grad viskes ut. Man kan hele tiden følge med på sesongenes forandringer i naturen, og følge dette på nært hold takket være utformingen og designet på huset.

Stenger støyen ute Takket være gårdsplassen siles rikelig med dagslys inn i boligen, og gressmatten på taket fungerer som en varmestopper, og gjør at boligen føles kjølig og behagelig på selv de varmeste og fuktigste sommerdager.

Ifølge arkitekten var ideen at vegetasjonen foran huset og hagen på toppen skal beskytte beboerne mot direkte sollys, gatestøy og forurensning.

Klassisk murstein skjuler moderne innside Hele boligen, som ligger i byen Dong Trieu i Quang Ninh provinsen i Vietnam, er dekket av murstein som er mørkeblå på fargen, noe som også bidrar til at huset skiller seg stort fra annen bebyggelse i området.

- For å skape den buede veggen ble de 10 cm tykke steinene omhyggelig stablet oppå hverandre, forklarer arkitekten.

- Måten steinene er stablet på, tilfører også noe unikt til boligens fasade, ved at man til døgnets ulike tider vil oppleve et spill av lys og skygger på veggoverflaten.

UNDER TAKET: Flyr man over dette huset, er det ikke så lett å se at det faktisk er et hus under alt gresset. FOTO: Hiroyuki Oki
OVAL: Taket former huset, og også gårdsplassen i midten. FOTO: Hiroyuki Oki
GRØNT TAK: Dette mursteinshuset skiller seg fra annen bebyggelse i samme område. FOTO: Hiroyuki Oki
GROTTE: Familien ville ha et hjem som skulle være lunt og personlig. FOTO: Hiroyuki Oki
TIL HIMMELS: Fra den ovale åpningen i taket strømmer lyset ned på gårdsplassen. FOTO: Hiroyuki Oki
PRIVAT: Gårdplassen ligger lunt til "inne" i bygget. FOTO: Hiroyuki Oki
TETTE VEGETASJON: Dette huset ligger godt skjult blant busker og trær. FOTO: Hiroyuki Oki
SKYGGER FOR STØY: Den tette vegetasjonen rundt huset sørger for at mengden støy som når inn til boligen fra gaten er minimalt. FOTO: Hiroyuki Oki
UTSIKT: Fra de store vinduene har familien god utsikt over hagen og nærområdet. FOTO: Hiroyuki Oki
TILDEKKET: Arkitekten er kjent for å bruke beplantning og vegetasjon som en del av arkitekturen. FOTO: Hiroyuki Oki

Teksturen på veggen bidrar også til det grotteaktige og noe primitive utseendet på bygget.

- Dette gjør også innsiden, som på alle måter er moderne, mer spennende, forklarer Trong Nghia.

Arkitekt belønnet for verdens beste hus Det er ikke bare dette huset Vo Trong Nghia Architects har høstet berømmelse for. Tidligere i år vant nemlig arkitektkontoret prisen for verdens beste bolighus under World Architecture Festival (WAF) i Singapore. Huset de vant den prestisjetunge prisen for befinner seg i byen Saigon, og ble av anerkjente arkitekter og designere løftet frem som et helhetlig stykke arkitektur med en klar visjon.

Huset, med navnet «Stacking Green», er bygget på en 4 meter bred og 20 meter dyp tomt. Fasaden, både foran og bak er heldekket av grønne planter. Et automatisk vanningsanlegg sørger for enkelt vedlikehold.

President Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL) lot seg også imponere av huset, og synes konseptet kunne være interessant også i en norsk storby.

- Bærekraftig arkitektur og bruken av en femte fasade, altså taket, er jeg sikker på at vi kommer til å se mer av, uttalte Skaara tidligere i år til Bonytt.no

Les også: Dette er det samme kjøkkenet
Trenger du interiørinspirasjon? Klikk her, og bla blant tusenvis av lekre bilder
Gammel togstasjon ble designbolig
Denne familien bor i trappen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PRIVAT: Gårdplassen ligger lunt til "inne" i bygget. FOTO: Hiroyuki Oki
PRIVAT: Gårdplassen ligger lunt til "inne" i bygget. FOTO: Hiroyuki Oki Vis mer
UTSIKT: Fra de store vinduene har familien god utsikt over hagen og nærområdet. FOTO: Hiroyuki Oki
UTSIKT: Fra de store vinduene har familien god utsikt over hagen og nærområdet. FOTO: Hiroyuki Oki Vis mer