Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Polen er billig og vakkert, her er ti byer som egner seg ypperlig for en vårlig langhelg

Kombinasjonen av lavt prisnivå og vakre byer, gir stadig flere nordmenn sansen for polsk storbyferie. Her er 10 steder for en fin langhelg.

STORSLAGENT: Det historiske sentrum i Wroclaw er et storslagent syn. Byen var europeisk kulturhovedstad i fjor, og bærer preg av det. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
STORSLAGENT: Det historiske sentrum i Wroclaw er et storslagent syn. Byen var europeisk kulturhovedstad i fjor, og bærer preg av det. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Fra fjell til strand. Antall nordmenn som ferierer i Polen har økt voldsomt de siste årene. Kombinasjonen av fine storbyopplevelser, lavt prisnivå og svært gode flyforbindelser gjør at landet sør for Østersjøen er blitt en ny favoritt.

GEDIGNE BYGGVERK: Katowice er prteget av store stalinistiske byggverk - og en gedigen sportshall om minner om en flygende tallerken. Foto: Shutterstock
GEDIGNE BYGGVERK: Katowice er prteget av store stalinistiske byggverk - og en gedigen sportshall om minner om en flygende tallerken. Foto: Shutterstock Vis mer

Det er ikke bare bylivet som lokker, og med utgangspunkt i disse 10 inngangs- portene får du alt fra dramatiske fjell til flotte strender.

KATOWICE

De fleste som lander i Katowice kjører videre til Krakow, 90 minutter unna. Men industribyen - som het Stalinogrod fram til 1953 - har sine høydepunkt. Siden byggeboomen nådde senit på midten av forrige århundre, er det store, stalinistiske byggverk som preger byen. Det mest iøynefallende er den store sportshallen, omtalt som «en enorm flyvende tallerken som er i ferd med å krasjlande».

Det finnes også minimalisme, som «Museum of the Smallest Books in the World».

Fakta: Fly til Katowice fra Torp Sandefjord og Bergen med WizzAir. Bo på Angelo by Vienna House (www.viennahouse.com) fra kroner 500 per natt.

LIVLIG STORBY: I Poznan finner du mange turister og handelsreisende, og mye god mat og drikke. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
LIVLIG STORBY: I Poznan finner du mange turister og handelsreisende, og mye god mat og drikke. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

POZNAN

Storbyen har en livlig og hyggelig stemning. Mange studenter og forretningsreisende, få turister. Den fargerike markedsplassen er selve hjertet av byen, med koselige restauranter, barer og kafeer. Her får du mye god mat og drikke for pengene. Her holder også Croissantmuseum til, en populær og smakfull severdighet. Det er dessuten store forventninger til Frida Kahlo-utstillingen som åpner i Zamek Culture Centre på sensommeren (www.zamek.poznan.pl).

Fakta: Fly direkte til Poznan fra Torp Sandefjord med WizzAir og Ryanair. Bo på Don Prestige Residence (www.donprestige. com) fra kroner 600 per natt.

WARSZAWA

Polens hovedstad er ikke vakker som Gdansk og Krakow, men det betyr ikke at byen ved elva Wisla er kjedelig. Gamlebyen, Stare Mesto, er som et levende museum, med et stort utvalg hyggelige spisesteder. Nasjonalmuseet, Opprørsmuseet og Copernicussenteret for vitenskap er kulturelle flaggskip. Warszawa har et relativt kompakt sentrum, og det er gangavstand fra gamlebyen til moderne byliv med kaffebarer og shopping.

LEVENDE MUSEUM: Gamlebyen i Warszawa er spennende og vakker. Foto: Shutterstock
LEVENDE MUSEUM: Gamlebyen i Warszawa er spennende og vakker. Foto: Shutterstock Vis mer

Fakta: Fly direkte til Warszawa fra Oslo, Bergen, Torp Sandefjord (også til Warszawa Modlin) med SAS, WizzAir, Norwegian og Ryanair. Bo standsmessig på Hotel Bristol (www.hotelbristolwarsaw.pl) fra kroner 800.

LUBLIN

FARGERIK: Jødisk historie står sterkt i Lublin. Foto: Lublin Turistkontor
FARGERIK: Jødisk historie står sterkt i Lublin. Foto: Lublin Turistkontor Vis mer

Arbeidsutvandringen fra Polen til Norge er stor, og direkteruten til Lublin er et av eksemplene på at turisme ikke alltid er flyselskapenes største inntektskilde. Men den største byen sørøst i Polen har likevel mer enn nok innhold for en avslappende langhelg. Her finner vi en spennende miks av øst og vest, hvor jødisk historie står spesielt sterkt.

I vår arrangeres både jazzfestival, matfestival og filmfestival i byen som for øvrig har et hyggelig og bilfritt sentrum.

Fakta: Fly direkte til Lublin med WizzAir fra Torp Sande- fjord. Bo på Hotel Mercure (www.mercure.com), kroner 450 per natt.

SZCZYTNO

NYKOMMER: Szczytno er perfekt som inngangsport til naturperlen Masuria. Foto: Polens Turistbyrå
NYKOMMER: Szczytno er perfekt som inngangsport til naturperlen Masuria. Foto: Polens Turistbyrå Vis mer

Det finnes mer interessante byer i Polen, men den lille nykommeren er perfekt som inngangsport til naturperlen Masuria, kjent for sitt vakre innsjølandskap. Du skal være god i geografi for å kjenne til Szczytno – hvor flyplassen for all enkelthets skyld heter Olsztyn-Mazury.

Szczytno er en liten by nordøst i landet, som kommer på rutekartet over direktefly mellom Norge og Polen fra mai. Best som inngangsport til den landlige side av Polen.

Fakta: WizzAir åpner direkterute fra Torp til Olsztyn-Mazury Szczytno i mai. Bo på Hotel Warmiński (www.hotel-warminski.com) i Olsztyn, fra kroner 380 per natt.

WROCLAW

KOSELIGE SPISESTEDER: Wroclaw er full av gode restauranter. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
KOSELIGE SPISESTEDER: Wroclaw er full av gode restauranter. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Wroclaw ble virkelig satt på kartet da den var europeisk kulturhovedstad i fjor, noe som ble markert med store arrangement og nyåpning av kulturelle storstuer. Det historiske sentrum av Wroclaw et storslagent syn. Et naturlig midtpunkt er torget, hvor pastellfargede bygninger gir en følelse av et levende postkortmotiv. Livlig uteliv og gode restauranter.

Fakta: Fly til Wroclaw fra Torp Sandefjord med WizzAir. Bo på Art Hotel (www.arthotel.pl/en/), fra kroner 686 per natt.

KRAKOW

Med ildsprutende drager, imponerende slott, eventyrlig arkitektur og en markedsplass som skapt for daffe dager med utepils i sola er det lett å skjønne hvorfor Krakow er landets viktigste turistdestinasjon. Opplev historisk sus i gamlebyen med det mektige Wawel-slottet og moderne shopping. Kazimierz er det tidligere jødiske distriktet, og i dag Krakows variant av Grünerløkka, proppfullt med trivelige barer og restauranter.

HISTORISK SUS: Krakow er Polens største turistmagnet med sin historiske atmosfære. Foto: Shutterstock
HISTORISK SUS: Krakow er Polens største turistmagnet med sin historiske atmosfære. Foto: Shutterstock Vis mer

Fakta: Fly direkte til Krakow fra Oslo, Bergen, Trondheim, Torp Sandefjord med Ryanair og Norwegian. Mikolay (www. hotelmikolaj.pl), dobbeltrom fra kroner 800.

ZAKOPANE

Fjellbyen er inngangsporten til Tatrafjellene, Polens svar på Alpene. Det er ingen flyplass her, men kort vei fra Krakow gjør det til et luftig langhelgmål.

FOTTURER: Zakopane er selve inngangen til Tatrafjellene, Polens svar på Alpene. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
FOTTURER: Zakopane er selve inngangen til Tatrafjellene, Polens svar på Alpene. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Flotte fotturer og friske tømmerflåteferder i nydelig natur gjør Sør-Polen til fjellfolkets eldorado – sommer som vinter. Dette er ingen storby, men med et stort utvalg restauranter, en hyggelig hovedgate og turterreng er det et godt valg for en aktiv langhelg. Ta heisen opp til Kasprowy Wierch og ta beina fatt ned til Zakopane.

Fakta: Fly til Krakow. Zakopane er halvannen time med taxi fra flyplassen. Bo på Nosalowy Dwor (www.nosalowy-dwor.eu), fra kroner 900 per natt.

SZCZECIN

GAMMEL BY: Szczecin er rik på kultur og en av Polens eldste byer. Foto: Polens Turistbyrå
GAMMEL BY: Szczecin er rik på kultur og en av Polens eldste byer. Foto: Polens Turistbyrå Vis mer

«Sht-zesin» er en av Polens eldste byer, og rik på historie, severdigheter og ulik arkitektur. Dette er en sann smeltedigel av kulturer og land. Sånn må det nesten bli når flere av Europas stormakter har hatt makten: Russland tok makten etter 2. verdenskrig, men før det hadde byen vært både prøyssisk, dansk, tysk og fransk.

I motsetning til de fleste andre polske storbyer mangler Szczecin den klassiske handelsplassen i sentrum, uten at det skorter på verken serveringstilbud eller stemning.

Fakta: Med Norwegian og WizzAir fra Bergen, Torp Sandefjord og Oslo. Bo på Radisson Blu (www. radissonblu.com) fra kroner 700 per natt.

GDANSK

STRANDLIV: Sopot utenfor Gdansk er Polens riviera med flere flotte strender. Foto: NTB /Scanpix
STRANDLIV: Sopot utenfor Gdansk er Polens riviera med flere flotte strender. Foto: NTB /Scanpix Vis mer

Gdansk ligger ved bredden av elva Motlawa, og har et vakkert sentrum. I år åpner det nye museet om andre verdenskrig (www.muzeum1939.pl). Solidaritetsmuseet er inne i sitt andre år. Kombiner en tur hit med trendy Sopot ute ved kysten, som byr på alt fra festlig uteliv til flotte strender - og flere gode spahotell. På solrike dager bør du ta båten fra Gdansk og ut til halvøya Hel. Dette er som et lite stykke Maldivene i Østersjøen!

Fakta: Fly direkte til Gdansk fra Trondheim, Bergen, Oslo, Kristiansand, Sandefjord og Stavanger med WizzAir, Norwegian, Ryanair og SAS.,

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media