LITE FIBER:Velger du et av de største brødene i denne testen, vil du få i deg 200 kalorier fra brødet og 150 kalorier fra pølsen, altså 350 kalorier til sammen. Spiser du ofte pølser, er det kanskje noe å tenke på? Foto: ERIK HELGENESET
LITE FIBER:Velger du et av de største brødene i denne testen, vil du få i deg 200 kalorier fra brødet og 150 kalorier fra pølsen, altså 350 kalorier til sammen. Spiser du ofte pølser, er det kanskje noe å tenke på? Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Pølsebrød-test: Stappfulle av raske karbohydrater og fattige på fiber

Velg heller salat eller lompe om du skal tenke sunnhet.

(Bramat.no): Som hamburgerbrød er pølsebrød en type brød som minner på en mellomting av loff og bolle.

Siden de aller fleste pølsebrød er laget av finmalt mel, er disse brødene stappfulle av raske karbohydrater og fattige på fiber.

Et unntak er et par typer som inneholder litt mer fiber enn de andre.

Bramat tester wienerpølser

Metter dårlig Pølsebrød og annen brødmat laget på finmalt mel, gir svingende blodsukker og metter dårlig.

Ønsker du en pølsemiddag som metter og som ikke gir deg for mye raske karbohydrater, bør du altså styre unna pølsebrød. Spis heller litt ekstra salat ved siden av, og velg pølser med en høy kjøttprosent.

Er du derimot en av dem som ellers spiser sunt og som ikke sliter med vekten, er det selvfølgelig ikke noe i veien med å velge pølsebrød en gang i blant.

Ønsker du å velge det sunneste pølsebrødet, bør du gå for typene som inneholder mest fiber. Ellers er det minimale forskjeller rent ernæringsmessig mellom de ulike pølsebrødene i denne testen.

Et tips kan likevel være å velge de minste typene, ettersom du da får i deg mindre brød per pølse du spiser.

De viktigste rådene for deg som vil ned i vekt

Mye kalorier i pølse med brød? La oss si at du spiser en grillpølse med brød og velger et av de største brødene i denne testen. Da vil du få i deg 200 kcal fra brødet, og 150 kcal fra pølsen, altså 350 kcal til sammen.

Velger du en «gourmetpølse», og kanskje topper denne med rekesalat, kan en pølse gi deg langt over 500 kcal, altså like mye som en hel middag.

Dette er greit å tenke igjennom, særlig hvis du serverer barna dine pølser med brød. Har du et barn som er glad i mat og som kanskje spiser både 2 og 3 pølser av gangen, bør pølser i brød ikke være en middag du serverer alt for ofte.

Bramat tester grillpølser

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pølsebrød som er å finne i de største matkjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, sukker, fiber og salt.

Mengden kalorier, sukker og salt har trukket ned, mens mengden fiber har trukket opp. Vi har latt sukker og fiber telle dobbelt ettersom de fleste får i seg mer enn nok sukker og for lite fiber.

Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 4 og det minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Hatting Fiberrikt pølsebrød
Testens vinner pga mest fiber og greit med sukker og salt.
Karakter:
Produsent: Lantmännen


Hatting Store høvding
Lite fiber, greit med sukker og salt.
Karakter:
Produsent: Lantmännen


Jaobs Pølsebrød
Lite fiber, greit med sukker men mer salt enn vinnerne.
Karakter:
Produsent: Unil AS


Hatting Chcago pølsebrød med sesamfrø
Lite fiber.
Karakter:
Produsent: Lantmännen


Bakehuset Reale pølsebrød
Lite fiber, greit med salt.
Karakter:
Produsent: Bakehuset AS


Goman Pølsebrød
Lite fiber, mer salt enn vinnerne.
Karakter:
Produsent: Coop


Bakehuset Reale pølsebrød med sesam
Lite fiber, mer salt enn vinnerne.
Karakter:
Produsent: Bakehuset AS

Les mer på Bramat.no:

Helseskadelig emballasje

Vet du hva din hjertealder er?

Sunnere med økologisk melk?