Pølser og pommes frites holder ikke lenger for sultne nordmenn

Nå krever vi gourmet-mat også i skibakken.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nordmenn forlanger kortreist mat i bakken er siste meldingen fra Hafjell og Kvitfjell.

Tidligere har vi besøkt Norefjell hvor Norefjellhytta lagt lista så høyt at vi fikk gourmetsjokk og alpefølelse.

I Hemsedal får du elgkarbonader langt oppe i skianlegget.

Geilo har vist en sunnere og lettere profil på de fleste av sine spisesteder i skibakkene.

I mange av de andre alpinsenterne lures kortreist tradisjonsmat forsiktig inn blant pølser, pizza og friterte poteter.

NOREFJELLTAPAS: Lunsjtallerkenen på Norefjellhytta domineres av lokale og regionale råvarer. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
ELGSUPPE: Husets egen oppskrift laget med kjøtt fra lokal elg. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
DAGENS SUPPE: Gulasjsuppe med god smak og godt brød. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
SALAT: Lekkert, lett og sunt. Foto: ESBEN HAAKENSTAD
UTSIKT: Mat med utsikt i Hafjells Skavelen Foto: ESBEN HAAKENSTAD
FRILUFT: Utendørsservering funker når sola skinner. Foto: ESBEN HAAKENSTAD
SKAVELEN: Kortreist mat gir godt besøk. Foto: ESBEN HAAKENSTAD

Gode supper, rømmegrøt og spekemat er blitt faste innslag på mange menyer.

Hafjell Alpinco, som driver Hafjell og Kvitfjell forteller at alle deres gjester krever høyere kvalitet på maten.

Spisestedene skal nå helst være kontinentale, til tross for at alpinsentrene ligger midt i bygde-Norge.

I tillegg forventes lokale ingredienser også i internasjonale retter.

Sunn, energirik mat som produseres "fra bunnen av" er mest populært.

- Gjestene er mer bevisste i matveien.

- Gjester helt ned i 15-årsalderen stiller spørsmål om ingredienser og om maten er «hjemmelaget» eller «laget fra bunnen av», forteller Roy Håkon Eggesvik ved Skavlen Restaurant i Hafjell Alpinsenter.

SKAVLEN: Den trendy restauranten på Mosetertoppen, som serverer lokal mat laget fra grunnen av, bærer navnet Skavlen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
SKAVLEN: Den trendy restauranten på Mosetertoppen, som serverer lokal mat laget fra grunnen av, bærer navnet Skavlen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

I følge Skavlen Restaurant er danskene mest påholdende i matveien. Svenske skiturister spiser gjerne varm lunsj, men er mer forsiktig med alkoholholdig drikke enn nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ola Nordmann foretrekker et glass vin til maten. I tillegg er det viktig at vinen skal passe til maten som serveres.

Kjøkkensjef Roger Nylende på Tyrihanstunet i Kvitfjell mener vi bruker både mer tid og penger på god mat i skibakken.

Her serveres ikke pommes frittes! De har kastet frityr-greiene, noe som er felles for alle kafeene på Kvitfjell.   På Tyrihanstunet skal råvarene være norske, men rettene skal ha et internasjonalt preg.  For å imøtekomme denne etterspørselen serveres blant annet Kyling satay med kylling fra Stange.   Pølse med potetmos fra den lokale slakteren Annis i Ringebu, og kjøttdeig fra  samme slakter til pastasausen.
Tradisjon Tidligere har kortreist mat vær knyttet opp mot de gamle hoteller og spisesteder.

Det å være med å konkurrere i Ganefart om å bli kåret til beste spisested langs veien har gitt økt fokus på kortreist mat.

Det er laget reisekonsepter som De historiske hotell og spisesteders matvegen, som finnes i flere alternativer.

Langs de nasjonale turistveier er det laget matruter med stor vekt på lokal og kortreist mat.

SALAT: Lekkert, lett og sunt. Foto: ESBEN HAAKENSTAD
SALAT: Lekkert, lett og sunt. Foto: ESBEN HAAKENSTAD Vis mer

Det er en merkbar økt stolthet over lokale produkter, selv om det er et stykke igjen til hva som kan oppleves i Italia og Frankrike.

For mange er måltidene blitt noe av det viktigste på reise.

Gode måltider med lokal mat og drikke er halve reisen.

GEILO: Hjemmebakt og koselig, men enkelt på Slaata Stugu. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
GEILO: Hjemmebakt og koselig, men enkelt på Slaata Stugu. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer