Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Badeperle ved Østersjøen

Polsk «sydenferie» blir stadig mer populært

Gdansk har 15,5 kilometer med sandstand.

HISTORISK: Selv om Gdansk ble kraftig bombet under andre verdenskrig, står fortsatt mye av den autentiske gamlebyen igjen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HISTORISK: Selv om Gdansk ble kraftig bombet under andre verdenskrig, står fortsatt mye av den autentiske gamlebyen igjen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Nordmenn booker ferier for den kommende sommeren som aldri før. Og det er gjengangerne som topper salgsstatistikkene.

Spania, Hellas og Kroatia er stedene vi helst vil reise til.

Men - stadig flere er også interesserte i å prøve noe nytt. Og en av kometene på bestillingslistene i reisebyråene, er den polske byen Gdansk ved Østersjøen.

- Det kan vi bekrefte. Gdansk er på kraftig vei opp, sammen med reisemål i Portugal og Bulgaria, sier Travellinks Nordensjef Erik Wikander, som også kan rapportere om en dobling av bestillingene til Mallorca.

- Det er sug etter reiser til Spania, og igjen ser det ut til å bli en rekordsommer i antall reiser dit, sier Wikander.

Men, ettersom både Travellink og alle andre reisebyråer opplever at det store flertallet velger bort Tyrkia, er det også en del som ser etter nye steder å feriere i sommer.

Og der scorer altså Gdansk stort.

Lange strender

- Det er veldig hyggelig å høre. Vi har mye å by på, og nordmenn er hjertelig velkomne her, sier Alicja Skrzypiec ved byens turistbyrå til Dagbladet.

HVITE STRENDER: Gdansk er omgitt av flere flotte strender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HVITE STRENDER: Gdansk er omgitt av flere flotte strender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har allerede mange norske og skandinaviske turister her om sommeren, men vi har pass til mange flere, sier hun.

Gdansk blir gjerne kalt «Polens riviera», og ikke helt uten grunn. Rundt byen ligger det 15,5 kilometer med sandstrender ut mot Østersjøen.

- Det er bare å sette seg på trikken, så er du på en av de flotte strendene i løpet av noen få minutter, sier Skrzypiec, som også trekker fram byens kulturelle side.

- Noen tror kanskje at Gdansk bare er industri og havn. Det er langt fra riktig. Gdansk har en ganske intakt gamleby med bygninger fra slutten av middelalderen. Og selv om mye ble ødelagt av bombing i andre verdenskrig, står fortsatt mange av de autentiske bygningene igjen, sier hun.

Åpner krigsmuseum

For mange nordmenn er Gdansk ført og fremst kjent for skipsverftet og Lech Walesas Solidaritets-bevegelse som bidro sterkt til en stille revolusjon i Polen. I 1990 ble Walesa landets første ikke-kommunistiske president.

- Vi har et stort museum som omhandler dette, European Solidarity Centre. Og neste måned åpner et nytt stort museum som omhandler andre verdenskrig.

- Det er langt mer enn industri i Gdansk. Foruten alle de flotte strendene er byen rik på kulturelle opplevelser, sier Alicja Skrzypiec.

Et annet faktum som gjør Gdansk attraktiv for norske turister, er avstanden. Byen nord i Polen er kun en kort flytur unna, og du kan også komme dit med ferge fra Sverige.

Dessuten er det billig. Prisnivået er under det halve av hva vi er vant til hjemme i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling