Populære sommersko kan føre til brudd på veitrafikkloven

Politiet advarer.

DROPP DEM: Utrykningspolitiet advarer mot å bruke flipp-flopper når du kjører bil. Foto: Adac
DROPP DEM: Utrykningspolitiet advarer mot å bruke flipp-flopper når du kjører bil. Foto: AdacVis mer

- Det er ikke forbudt å kjøre med løse sandaler eller flipp-flopper, men det er ikke noe gunstig fottøy med tanke på sikkerheten. Dersom det skulle oppstå en ulykke, der bruk av slikt fottøy blir betraktet som en medvirkende årsak, så vil det bli behandlet som et brudd på paragraf 3 i veitrafikkloven, sier UP-sjef Runar Karlsen.

I paragrafen heter det at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

I blant annet Tyskland kan bruk av flipp-flopper ved bilkjøring blir betraktet som et brudd på aktsomheten ved en ulykke.

Det kan i tillegg få konsekvenser for forsikringsoppgjøret.

Mister kontrollen - Noen vil sikkert oppfatte det som tullete å advare mot bruk av flipp-flopper når man kjører, men det er en kjensgjerning at slikt fottøy i gitte situasjoner kan svekke kontrollen, sier Karlsen.

- Man bør derfor verken være barføtt eller bruke flipp-flopper når man kjører bil. Skikkelig fottøy er tryggest, sier Karlsen.

- Dårlig fottøy gir liten kontakt med pedalene og kan henge fast i gulvmattene, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF til ANB.

Nesten-ulykker I en undersøkelse som det britiske forsikringsselskapet Sheila's Wheels gjennomførte, svarte én av ti kvinner at de har opplevd ulykker eller nesten-ulykker fordi skoene har falt av eller kilt seg mellom - eller under - pedalene.

Barbeint er heller ikke noe brukbart alternativ til flipp-flopper, for eksempel på vei hjem fra stranda, ifølge NAF.

- Bare en liten stein kan utløse refleksen hvor sjåføren trekker til seg foten i stedet for å trykke den normalt ned, uttaler Sødal.

Les også:
Her står UP i sommer
Du kan få fartsbot selv om du holder fartsgrensen
Rundkjøring: Dette gjør de fleste feil
Nå er det dette fotoboksskiltet du skal passe deg for

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.