Portugisiske Ronaldo skal selge Spania

Millionavtale for Real Madrid.

SKAL LOKKE TURISTER: Real Madrids Cristiano Ronaldo, skal sammen med resten av laget promotere Spania som turistreisemål de neste tre årene. Foto: SUSANA VERA/REUTERS/SCANPIX
SKAL LOKKE TURISTER: Real Madrids Cristiano Ronaldo, skal sammen med resten av laget promotere Spania som turistreisemål de neste tre årene. Foto: SUSANA VERA/REUTERS/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Spanske turistmyndigheter frir nå til fotballstjernene for å lokke turistene til landet.

Etter å ha falt flere plasser på lista over det mest populære turistreisemålet i verden de siste årene, skal blant andre portugisiske Cristiano Ronaldo og tyske Mesut Özil, få fart på turiststrømmen igjen.

Med slagordet «Visit Spania, Visit Madrid», skal Real Madrid fremme Spania som reisemål både lokalt og internasjonalt, melder klubben på sin hjemmeside.

Falt flere plasser Real Madrid-president, Florentino Pérez, sier klubben alltid har båret Madrid-navnet stolt rundt i verden.

- Vi tar ydmykt på oss ansvaret, sier han, og lover å gjennomføre oppgaven med hardt arbeid, talent og engasjement.

I fjor dyttet Kina Spania ned til fjerdeplass på lista over verdens mest populære turistreisemål. I 2008 mistet landet andreplassen til USA.

MILLIONAVTALE: Real Madrid-president Florentino Pérez er godt fornøyd med millionavtalen med spanske myndigheter. Det gir mer å rutte med også for trener Jose Mourinho til høyre i bildet. Foto: ELISA ESTRADA/REUTERS/SCANPIX
MILLIONAVTALE: Real Madrid-president Florentino Pérez er godt fornøyd med millionavtalen med spanske myndigheter. Det gir mer å rutte med også for trener Jose Mourinho til høyre i bildet. Foto: ELISA ESTRADA/REUTERS/SCANPIX Vis mer

I 2010 besøkte 53 millioner utenlandske turister Spania.

Til sammenligning fikk Kina 56 millioner besøkende, USA 60,9 millioner og Frankrike ligger på topp med 79 millioner besøkende, i følge Verdens turismeorganisasjon (UNWTO).

Vil nå 300 millioner Treårskontrakten innebærer at både Madrid og Spania skal promoteres internasjonalt gjennom en av verdens med kjente klubber, melder spanske myndigheter på sin nettportal.

Det betyr også at klubbens spillere kan brukes som ambassadører for landet og hovedstaden i ulike internasjonale reklamekampanjer.

- Real Madrid er et ikon i Spania. Det er et vinnerlag, og en av de mest synlige klubber på et internasjonalt nivå, sier den spanske ministeren for industri, turisme og handel, Miguel Sebastián .

Myndighetene anslår at avtalen vil treffe over 300 millioner mennesker gjennom sine kampanjer, noe som gir en unik mulighet til å promotere spansk turisme.

Skattepenger Alle er likevel ikke bare positive til avtalen, som gir den spanske klubben 3,3 millioner euro, det vil si drøye 25 millioner norske kroner, av skattebetalernes penger årlig gjennom avtaleperioden.

Den Barcelona-baserte avisa Sport.es, mener det både er kontroversielt og urettferdig i en tid der den spanske økonomien er i dyp krise.

Populære klubber som Atletico Madrid, Sevilla, Valencia og Barcelona er heller ikke spurt om å delta, og de kunne like fint promotert Spania som turistnasjon i alle verdenshjørner, skriver avisa.

REKLAMEFILM: Både portugisiske Cristiano Ronaldo og tyske Mesut Özil, blir å se i reklamefilmer som promoterer Spania de neste tre årene. Foto: JUAN MEDINA/REUTERS/SCANPIX
REKLAMEFILM: Både portugisiske Cristiano Ronaldo og tyske Mesut Özil, blir å se i reklamefilmer som promoterer Spania de neste tre årene. Foto: JUAN MEDINA/REUTERS/SCANPIX Vis mer