Posesupper får terningkast seks

Test av 17 tomatsupper. Se hvilke som er sunnest.

TEST: DinKost.no har testet tomatsupper du får kjøpt i butikk. Foto: Bjørn Erik Karlsen/HM Foto
TEST: DinKost.no har testet tomatsupper du får kjøpt i butikk. Foto: Bjørn Erik Karlsen/HM FotoVis mer

Hva smaker vel bedre enn en rykende varm skål tomatsuppe, nå som høstmørket senker seg og kulden kommer krypende.

Om du ikke lager suppen fra bunnen av selv, er det mange å velge mellom. Men hvilken er den sunneste?

Suppe Generelt sett er supper smart å velge, spesielt dersom du er opptatt av vekten.

Tre supper i testen får karakter 6 for innhold: Toro tomatsuppe med mozzarella og urter, Toro Original tomatsuppe med makaroni, og Knorr Organic Creamy Tomato Soup.

Supper metter godt, samtidig som de er kalorifattige fordi de jo består av nokså mye vann. Varme supper metter mer enn kalde, og jo tykkere suppen er, desto bedre metter den.

Kanskje bortsett fra testens taper, Landlord Tomatsuppe med makaroni, som får karakter 1. Mest overraskende er det kanskje at testens billigste alternativ, Coop Tomatsuppe (rød topp) kommer på en andreplass i vår sunnhetstest.

Tomatsuppe Hva består en klassisk tomatsuppe av?

Om du leter i kokeboken, ser du at en hjemmelaget tomatsuppe for eksempel kan være basert på en hvit saus man sper med tomatpuré og hermetiske tomater, eller den kan være mer avansert og omfatte gulrot, løk, sellerirot, kraft og urter, i tillegg til ferske, flådde tomater.

De to variantene smaker nokså ulikt, og dette reflekteres også i ferdigsuppene - skal de minne om den enkle, kremete hvit-saus-baserte typen, eller den mer smaksrike, rødere varianten?

Pulver, pose eller boks? Tomatsuppene du får kjøpt i butikken, varierer med hensyn på sammensetning og grad av "ferdighet".

Er suppen klar til oppvarming, har du sannsynligvis en pose ferdig suppe foran deg. Disse er nokså nye på det norske markedet.

Er suppen omtrent spiseklar, men skal kun blandes med en del vann - så har du kanskje en hermetikkboks foran deg. Disse har lange tradisjoner i Norge, men er likevel utkonkurrert av et utall posesupper med tomatsuppe i pulverform. Enkle å ha med på tur eller på hytta - de veier jo nesten ingen ting.

Men hva er det oppi de ulike typene tomatsuppe? Er de som hjemmelaget? Og hvilke kan vi si er sunnere enn andre?

Næringsinnhold og ingredienser En kjekk huskeregel når du skal handle, er å se på ingredienslisten og vurdere hva slags ingredienser matvaren inneholder.

Er ingrediensene rene råvarer du får kjøpt i den samme butikken, er suppen sannsynligvis av bedre kvalitet enn om den er laget av konsentrater, pulvere og ekstrakter du ikke får kjøpt uten å være kjemiker.

Kast også gjerne et blikk på næringsinnholdet. Hvor mye kalorier inneholder suppen? Hvor mye fett? Hvor mye protein og karbohydrater? Har produsenten merket med innhold av salt?

Ferdiglagede supper i pose, boks eller som pulver inneholder ofte ganske mye salt, slik at en middagsporsjon kan gi deg langt over halvparten av dagens saltbehov.

Velg derfor den med lite salt, det er smart for hjertet og blodtrykket.

Tomater, og spesielt tomatpuré, er svært rike på antioksidanten lykopen.

Hjemmelaget tomatsuppe er en fin kilde til denne kreftbekjempende slektningen av betakaroten. De færreste ferdige tomatsupper merkes med lykopeninnhold, men ut fra den amerikanske matvaretabellen NutritionData.com er innholdet i spiseklare hermetiske supper mer enn 8 ganger så høyt som i spiseklare tomatsupper laget av pulver. Kanskje verdt å merke seg, når du skal velge mellom suppene?

Kriterier For å kunne kalles en sunn tomatsuppe, er innholdet av salt faktisk noe av det viktigste.

Det blir lett for mye salt for å kamuflere smaken i billigere sorter. Innhold av makaroni, krutonger eller annet som er med på å øke metthetsfølelsen, er også bra.

En så og si fettfri suppe er kanskje ønskelig ut fra kaloriinntaket, men for at du skal nyttiggjøre deg lykopenet, må det være noe fett tilstede.

Kvaliteten på fettet blir dermed viktig - ikke mettet fett, men umettet fett av typen gode oljer. Fargestoff bør være unødvendig i tomatsupper, så de som har det, trekkes litt. Det gis også trekk for ikke å deklarere innholdet av næringsstoffer på korrekt måte.

Les også:

Stor test av lettbrus

Disse leverposteiene er sunnest

Denne frokostblandingen er sunnest

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Toro tomatsuppe med mozzarella og urter Ferdig spedd er dette en suppe som virkelig ligger i toppen! Delt førsteplass til Toros to supper. Karakter: 6/6 Toro Original tomatsuppe med makaroni Ferdig spedd er dette en suppe som virkelig ligger i toppen! Delt førsteplass til Toros to supper. Karakter: 6/6 Knorr Organic Creamy Tomato Soup Den eneste økologiske tomatsuppen i butikken koster flesk, men så er den jammen sunn også. Karakter: 6/6 Coop Tomatsuppe (rød topp) Her er suppen til Coop som er testens billigste, og md flott score på helsesiden også. Et supert kjøp! Karakter: 5/6 Toro Original tomatsuppe Nok en bra suppe, som scorer bra på det meste bortsett fra et noe lavt proteininnhold. Karakter: 5/6 Coop Tomatsuppe med makaroni Supper med makaroni metter mer enn andre supper - denne har i tillegg lite salt. Karakter: 4/6 Toro ABC kremet tomatsuppe Familiesuppe med bokstavspagetti er ikke verst i seg selv - men ha heller skinke enn pølser i! Karakter: 4/6 Knorr Gourmet Soups Tomatsuppe Middels tomatsuppe med middels næringsinnhold til middels pris. Karakter: 3/6 Knorr Gourmet Soups Tomatsuppe med makaroniskruer Testens høyeste innhold av proteiner - men ikke så mye annet fra denne suppen. Karakter: 3/6 Knorr Italian Chunky Tomato Soup Fiks ferdig suppe med masse tomater og lite salt. Men likevel ingen vinner. Karakter: 3/6 Toro Meksikansk tomatsuppe fra Guerrero Til tomatsuppe å være er dette en kaloribombe, men mye av fettet er sunt. Karakter: 3/6 Heinz Tomato Soup Boksesuppe som er helt midt på treet, men den er virkelig rik på tomater. Karakter: 3/6 Campbell's Classics Tomatsoppa En gjennomsnittlig suppe uten de store overraskelsene, verken i god eller dårlig retning. Karakter: 3/6 FirstPrice Tomatsuppe med makaroni Billig suppe som er tilsatt palmeolje, det ødelegger for en mulig firer. Karakter: 3/6 Coop Tomatsoppa (gul topp) Coop har to nesten identiske supper ute - til lik, billig pris. Dette er den dårligste. Karakter: 2/6 Knorr Italian Tomato Soup Jo takk, den er uten smaksforsterkere, men vi kunne gjerne sett en sunnere profil på denne ferdige suppen. Karakter: 2/6 Landlord Tomatsuppe med makaroni Billig suppe som er svært mangelfullt deklarert - det gjør det vanskelig å gi annet enn en sisteplass. Karakter: 1/6