TA EN POTET: Og forvandle den til en sommerlig potetsalat. Rødløk, gressløk, purre og vårløk er god smaker sammen med poteter. Foto: METTE MØLLER
TA EN POTET: Og forvandle den til en sommerlig potetsalat. Rødløk, gressløk, purre og vårløk er god smaker sammen med poteter. Foto: METTE MØLLERVis mer

Potetsalater med en ny vri

Si farvel til boksvariantene som bader i rømme og majones.

Vi er inne i høysesongen for grillmat, og med det også potetssalatens storhetstid. Er du av typen som gjerne bare plukker med deg en av ferdigvariantene i kjøledisken på butikken, kan du med fordel lese videre.

Hva med en syrisk potetsalat med sitron, allehånde, nellik og kanel? Eller en fransk med ruccola, honning og dijonsennep? En potetsalat kan også inneholde søtpotetsalat.

Prøv for eksempel den fint avstemte søtpotetsalaten til Dagbladets kokk, Karla Siverts. Her balanserer den litt bitre endivien mot radicchio rosso salat, druer og granateplekjerner. Oppskriftene finner du nedenfor.

MED BACON OG AVOCADO: Fru Timians potetsalat. Her har hun lagt alle ingrediensene utover fatet slik at alle får nyte synet av de gode råvarene hver for seg. Foto: FRU TIMIAN
MED BACON OG AVOCADO: Fru Timians potetsalat. Her har hun lagt alle ingrediensene utover fatet slik at alle får nyte synet av de gode råvarene hver for seg. Foto: FRU TIMIAN Vis mer

- Å lage sin egen potetsalat er veldig enkelt. Og ofte både bedre og sunnere, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Gulbrandsen mener fordelen med å lage salaten selv, er at du kan blande sammen akkurat de ingrediensene du liker best.

- Man MÅ ikke tilsette en masse rømme og majones for at det skal kunne kalles en potetsalat. Oljebaserte salater med for eksempel sennep, kapers, sylteagurk og soltørka tomat er vel så godt, mener hun.

Les også: Slik lager du sommerens saftigste burger.

Ta vare på restene Om du har kokt poteter til middag, råder Guldbrandsen deg til å ta vare på de som eventuelt skulle bli til overs.

- Har du allerede ferdigkokte poteter i kjøleskapet, er terskelen for å lage din egen potetsalat mye lavere.

Og hvis tiden er knapp - og du lot deg friste av en av ferdigvariantene da du var i butikken, har hun et godt tips også her:

- Det er ofte mye dressing i disse salatene, så det blir både sunnere og mer velsmakende om du kutter opp noen poteter og blander oppi. Du kan selvsagt også tilsette andre ting du liker.

Les også: Grønnsaken du ikke klarer å mislykkes med

Favoritt med bacon og avocado Marit Røttingsnes Westlie, som driver en av Norges mest populære matblogger «Fru Timian», er heller ingen stor fan av potetsalatene du får kjøpt ferdig.

- Med hånden på hjertet kan jeg si at potetsalat kjøpt ferdig i en boks på den lokale dagligvarebutikken ikke er blant mine favoritter. Uten å ha prøvesmakt meg gjennom alle de sortene som finnes, konkluderer jeg med at det fort blir veldig mye majonessmak eller en litt emmen, tung smak, skriver hun på bloggen sin.

En av Fru Timians favorittpotetsalater inneholder bacon og avokado. Her kan du lese oppskriften.

• Les også: Er du klar for å sprite opp middagen?

 

SELVGJORT OG VELGJORT: Marit Røttingsnes Westlie, som driver en av Norges mest populære matblogger «Fru Timian», anbefaler å lage potetsalaten selv.
SELVGJORT OG VELGJORT: Marit Røttingsnes Westlie, som driver en av Norges mest populære matblogger «Fru Timian», anbefaler å lage potetsalaten selv. Vis mer