«Öppna landskap» på Oppdal

Oppdal kan by på landets største alpine skiområde med fire flotte fjell og mange varierte tilbud.

OPPDALSSVEV: Oppdal har noe å by på for enhver smak, og mange framhever de gode mulighetene for frikjøring. Her er Peder Haugmo Hoel (23) i et luftig hopp. Foto: Ole Morten Melgård.
OPPDALSSVEV: Oppdal har noe å by på for enhver smak, og mange framhever de gode mulighetene for frikjøring. Her er Peder Haugmo Hoel (23) i et luftig hopp. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Dagbladet tester Oppdal Skisenter

OPPDAL (Dagbladet): Er det Oppdals mange tilbud som gjør at vi synes det er så god plass i skianlegget? Selv på en fredag er det lite med kø og trengsel både i heiser og serveringssteder.

Eller er det gråværet som gjør at det ikke oppleves så folksomt denne dagen?

Oppdal har hittil i år hatt sin dårligste snøvinter siden 1991. Det har blant annet gjort at miniparken ikke åpner før nå på torsdag.

SNØBRETT: —Artig, synes Aileen Simonsen (7) som er fra Oppdal, men temmelig fersk snøbrettkjører. Foto: Ole Morten Melgård.
SNØBRETT: —Artig, synes Aileen Simonsen (7) som er fra Oppdal, men temmelig fersk snøbrettkjører. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

— Styrken til Oppdal er det enormt store området. Bakkene er fine og mulighetene mange, sier Erlend Sande, som er ansvarlig redaktør i magasinet Fri Flyt, til Dagbladet.

Nye modellerHan er på Oppdal for å teste neste års skimodeller. 30 par ski står klare til å prøves ut på forskjellig føre, til en test som skal gjengis i magasinet til høsten.

— Vi har gjort dette i 12 år og tester ofte på Oppdal. Her er det mer snø og spektakulært terreng.

Dagbladet tester skianlegg

Denne vinteren tester vi våre store skianlegg med vekt på barnefamilienes behov.

Skiheiser og nedfarter vektlegges mest og utgjør 40 prosent av poengskalaen. Mat og spisesteder kan score 25 poeng. Langrennsløyper kan gi 10 poeng.

Maks score er 100 poeng og det kreves 91 poeng for å oppnå en sekser på terningen. Femmeren begynner på 76 poeng.

Renhold, parkering, prisnivå og overnatting vurderes i tillegg og kan trekke opp eller ned på terningen.

— I går regnet det?

— Ja, men Oppdal er ålreit selv om det ikke klaffer med været. Vi testet ski i regnet også. Det fungerte bra det, sier Erlend Sande.

VæretTrøndelag er trivelig, men du risikerer å oppleve alle årstider i løpet av en dag.

— Været har vært ganske dårlig, klager Espen Moen (19) og Olav Johansen (21), som er ei uke på Oppdal sammen med resten av idrettslinja ved Høgskolen i Bodø.

TOK TOGET: Annichen Hauan (63) og Halvor Næss (69) tok toget fra Oslo for å stå på ski på Oppdal. Her prøver de gulasjsuppa på Vangslia Café. Foto: Ole Morten Melgård.
TOK TOGET: Annichen Hauan (63) og Halvor Næss (69) tok toget fra Oslo for å stå på ski på Oppdal. Her prøver de gulasjsuppa på Vangslia Café. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

Rett før de kom var det knallsol. Når vi møter dem er det overskyet med enkelte snøbyger og dagen før var det regn.

— Men skianlegget er veldig bra. Det er mange tilbud med noe for enhver smak og ulike vanskelighetsgrader, sier idrettselevene.Det eneste de savner er en butikk i nærheten av skisenteret, etter som de ikke har bil og bussene går så sjelden.

— Det blir litt dyrt å ta taxi for å handle!

Oppdal SkisenterVURDERING:

Oppdal Skisenter kan by på et svært område, der anleggene er fint bundet sammen. Her er flotte fjell og mange muligheter.

BEGRUNNELSE:

«+» Mange og varierte muligheter. Spesielt godt tilbud for frikjøring. Avslappet stemning og hyggelig betjening. Her bør det være noe for enhver smak.

«-» Heiser og anlegg begynner å bli noen år, og kan trenge en oppgradering. Bare to dager med kveldskjøring. Mangler barnepass og butikk.

FAKTA:

• Heiser totalt: 18.

• Heiskapasitet totalt: 19 025 personer i timen.

• Nedfarter totalt: 39.

• Kilometer nedfarter: Cirka 50 km.

• Priser: Dagskort voksen: 350 kr. Ungdom: 280 kr. Barn inntil 7 år: Gratis. (15 kr lavere pris i nettbutikk).

• På nett: www.oppdalbooking.no

Patriot— Det beste anlegget i Norge, skryter lokalpatriot Peder Haugmo Hoel (23), som gjør noen luftige svev i terrengparken. Han er født og oppvokst på Oppdal og framhever spesielt de gode mulighetene for frikjøring.

Innfødt er også sju år gamle Aileen Simonsen som prøver seg på snøbrett for andre gang i sitt unge liv.

—Jeg får det til, så det er artig, sier 7-åringen, som er med pappa på tur.

VeikroerDet er med norske skianlegg som med norske veikroer: Menyene er ikke særlig oppfinnsomme og kvaliteten så som så.

Vurderinger

SKIHEISER
3 stolheiser (derav to ekspress), 9 T-heiser, 5 tallerkenheiser og 1 båndheis.

NEDFARTER
14 blå, 10 grønne, 10 røde, 5 svarte.

FOR BARN
To barneland med egen barneheis og ulike aktiviteter gjennom sesongen. Ikke barnepass.

TERRENGPARK
To terrengparker med flere hopp og jibbeelementer for både viderekomne og nybegynnere. På grunn av lite snø åpner miniparken først 18. mars.

FLOMLYS
Kveldskjøring to dager i uka.

LANGRENN
Mange velpreparerte langrennsløyper i området, bl.a. høyfjellsløyper og lysløyper.

SPISE
Flere spisesteder med veikrostandard i heisområdene. Onkel Pudder i Vangslia er en positiv tilvekst med restaurantkvalitet på mat og interiør.

RAST/VARME
Spisestedene tillater at du tar med matpakke og fungerer også som varmestuer. Carving Café i Stølen har støvelvarmer og utlån av deilige, tovede sokker.

På Oppdal går det også mest i pølse, hamburger og den slags. Det vi prøvde smakte greit, men ikke mer enn det.

Standarden er betydelig hevet i den forholdsvis nystartede restauranten Onkel Pudder i Vangslia, men der er det nesten ikke folk.

I stedet er det fullt i Vangslia Café noen hundre meter lenger opp, der kjøttboller i fløtesaus og gulasjsuppe er det mest spenstige på menyen.

TESTER SKI: Erlend Sande, som er ansvarlig redaktør i magasinet Fri Flyt, har satt av ei arbeidsuke til å teste nye skimodeller på Oppdal. Foto: Ole Morten Melgård.
TESTER SKI: Erlend Sande, som er ansvarlig redaktør i magasinet Fri Flyt, har satt av ei arbeidsuke til å teste nye skimodeller på Oppdal. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

TogturDer treffer vi også Annichen Hauan (63) og Halvor Næss (69), som har tatt toget fra Oslo for å stå på ski på Oppdal. Nå sitter de med hver sin kopp varm suppe.

— Det er første gang vi er her, sier paret, som lot seg friste av et hotelltilbud på 850 kroner døgnet inkludert heiskort.

Tidligere har de prøvd både Hemsedal, Hafjell, Norefjell, Canada og ulike skisportssteder i Mellom-Europa.

— Oppdal virker lovende. Det er lite folk og for oss er det perfekt, særlig når de som er her er så hyggelige, sier Næss.

— Det er roligere her. Ikke så masete som mange andre steder, istemmer Hauan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer