OPPDALSSVEV: Oppdal har noe å by på for enhver smak, og mange framhever de gode mulighetene for frikjøring. Her er Peder Haugmo Hoel (23) i et luftig hopp. Foto: Ole Morten Melgård.
OPPDALSSVEV: Oppdal har noe å by på for enhver smak, og mange framhever de gode mulighetene for frikjøring. Her er Peder Haugmo Hoel (23) i et luftig hopp. Foto: Ole Morten Melgård.Vis mer

«Öppna landskap» på Oppdal

Oppdal kan by på landets største alpine skiområde med fire flotte fjell og mange varierte tilbud.

||| Dagbladet tester Oppdal Skisenter

OPPDAL (Dagbladet): Er det Oppdals mange tilbud som gjør at vi synes det er så god plass i skianlegget? Selv på en fredag er det lite med kø og trengsel både i heiser og serveringssteder.

Eller er det gråværet som gjør at det ikke oppleves så folksomt denne dagen?

Oppdal har hittil i år hatt sin dårligste snøvinter siden 1991. Det har blant annet gjort at miniparken ikke åpner før nå på torsdag.

SNØBRETT: —Artig, synes Aileen Simonsen (7) som er fra Oppdal, men temmelig fersk snøbrettkjører. Foto: Ole Morten Melgård.
SNØBRETT: —Artig, synes Aileen Simonsen (7) som er fra Oppdal, men temmelig fersk snøbrettkjører. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

— Styrken til Oppdal er det enormt store området. Bakkene er fine og mulighetene mange, sier Erlend Sande, som er ansvarlig redaktør i magasinet Fri Flyt, til Dagbladet.

Nye modellerHan er på Oppdal for å teste neste års skimodeller. 30 par ski står klare til å prøves ut på forskjellig føre, til en test som skal gjengis i magasinet til høsten.

— Vi har gjort dette i 12 år og tester ofte på Oppdal. Her er det mer snø og spektakulært terreng.

— I går regnet det?

— Ja, men Oppdal er ålreit selv om det ikke klaffer med været. Vi testet ski i regnet også. Det fungerte bra det, sier Erlend Sande.

VæretTrøndelag er trivelig, men du risikerer å oppleve alle årstider i løpet av en dag.

— Været har vært ganske dårlig, klager Espen Moen (19) og Olav Johansen (21), som er ei uke på Oppdal sammen med resten av idrettslinja ved Høgskolen i Bodø.

TOK TOGET: Annichen Hauan (63) og Halvor Næss (69) tok toget fra Oslo for å stå på ski på Oppdal. Her prøver de gulasjsuppa på Vangslia Café. Foto: Ole Morten Melgård.
TOK TOGET: Annichen Hauan (63) og Halvor Næss (69) tok toget fra Oslo for å stå på ski på Oppdal. Her prøver de gulasjsuppa på Vangslia Café. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

Rett før de kom var det knallsol. Når vi møter dem er det overskyet med enkelte snøbyger og dagen før var det regn.

— Men skianlegget er veldig bra. Det er mange tilbud med noe for enhver smak og ulike vanskelighetsgrader, sier idrettselevene.Det eneste de savner er en butikk i nærheten av skisenteret, etter som de ikke har bil og bussene går så sjelden.

— Det blir litt dyrt å ta taxi for å handle!

Patriot— Det beste anlegget i Norge, skryter lokalpatriot Peder Haugmo Hoel (23), som gjør noen luftige svev i terrengparken. Han er født og oppvokst på Oppdal og framhever spesielt de gode mulighetene for frikjøring.

Innfødt er også sju år gamle Aileen Simonsen som prøver seg på snøbrett for andre gang i sitt unge liv.

—Jeg får det til, så det er artig, sier 7-åringen, som er med pappa på tur.

VeikroerDet er med norske skianlegg som med norske veikroer: Menyene er ikke særlig oppfinnsomme og kvaliteten så som så.

På Oppdal går det også mest i pølse, hamburger og den slags. Det vi prøvde smakte greit, men ikke mer enn det.

Standarden er betydelig hevet i den forholdsvis nystartede restauranten Onkel Pudder i Vangslia, men der er det nesten ikke folk.

I stedet er det fullt i Vangslia Café noen hundre meter lenger opp, der kjøttboller i fløtesaus og gulasjsuppe er det mest spenstige på menyen.

TESTER SKI: Erlend Sande, som er ansvarlig redaktør i magasinet Fri Flyt, har satt av ei arbeidsuke til å teste nye skimodeller på Oppdal. Foto: Ole Morten Melgård.
TESTER SKI: Erlend Sande, som er ansvarlig redaktør i magasinet Fri Flyt, har satt av ei arbeidsuke til å teste nye skimodeller på Oppdal. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

TogturDer treffer vi også Annichen Hauan (63) og Halvor Næss (69), som har tatt toget fra Oslo for å stå på ski på Oppdal. Nå sitter de med hver sin kopp varm suppe.

— Det er første gang vi er her, sier paret, som lot seg friste av et hotelltilbud på 850 kroner døgnet inkludert heiskort.

Tidligere har de prøvd både Hemsedal, Hafjell, Norefjell, Canada og ulike skisportssteder i Mellom-Europa.

— Oppdal virker lovende. Det er lite folk og for oss er det perfekt, særlig når de som er her er så hyggelige, sier Næss.

— Det er roligere her. Ikke så masete som mange andre steder, istemmer Hauan.