Press prisen når du pusser opp badet

Få ekspertenes beste tips til hva du skal tenke på før badet skal tas.

MÅTTE TAS: Flisene på det gamle badet var sprukket flere steder, og et badekar tok mye av gulvplassen. Badet måtte derfor tas. Foto: Frode Larsen og privat
MÅTTE TAS: Flisene på det gamle badet var sprukket flere steder, og et badekar tok mye av gulvplassen. Badet måtte derfor tas. Foto: Frode Larsen og privatVis mer

Å pusse opp et bad kan både bli kostbart og kreve masse tid. I tillegg er det fort gjort at baderomstabbene står i kø på veien fram mot drømmebadet.

Derfor har vi samlet noen smarte baderomstips til deg her. I tillegg har vi gjort et anslag på hva et lite bad kan komme til å koste deg.

Daglig leder Bjørn Knutsen i Malermester Knut Th. Knutsen har lang erfaring med å rehabilitere bad, og vet hva som skal til for at prosessen skal gå som smurt. Her er hans profesjonelle råd til deg som skal pusse opp badet.

Start med finishen Først og fremst: Finn ut hvordan du vil at badet skal bli. Ta en titt på innredning og fliser.

Jo mer detaljert du spesifiserer badet, desto lavere kan sluttsummen nemlig bli.

Dette er en jobb som håndverkere vanligvis tar seg godt betalt for. Og målet for det fleste er jo nettopp å krympe håndverkerregningene.

Utvalget i butikkene er dessuten bedre enn det håndverkeren har i bilen, og det er enklere å gjøre seg opp en mening når du ser produktene ferdig montert i en utstilling.

Finn fagfolk Når du så har funnet fram til de produktene du vil ha, kan du ta kontakt med en håndverker som kan være ansvarshavende for jobben.

De fleste håndverkere har faste samarbeidspartnere innen de forskjellige fagområdene. Det er ansvarshavende som har det overordnede ansvaret for at alle håndverkerne gjør jobben sin på en korrekt måte.

Bruk jungeltelegrafen Jakten på den rette håndverkeren kan være alt annet enn enkel. For å finne en dyktig håndverker kan det være smart å ty til jungeltelegrafen. Du snubler nemlig fort over bøll i byggebransjen.

NYTT OG FRISKT: En dusj med innfellbare dører fra Gustavsberg erstatter badekaret og gir mer plass på badet. Servanten og speilskapet er fra Kvik. Flisene på veggen heter Chipreste Branco mate, 30 x 60 cm, og gulvflisene VIV-355 Bianco Rectificato, 15 x 15 cm, fra L-Flis & Interiør.  Foto: Frode Larsen
NYTT OG FRISKT: En dusj med innfellbare dører fra Gustavsberg erstatter badekaret og gir mer plass på badet. Servanten og speilskapet er fra Kvik. Flisene på veggen heter Chipreste Branco mate, 30 x 60 cm, og gulvflisene VIV-355 Bianco Rectificato, 15 x 15 cm, fra L-Flis & Interiør. Foto: Frode Larsen Vis mer

Snakk rett og slett med andre, og velg det firmaet du får et godt inntrykk av. Du kan også ringe en bransjeforening for å spørre etter firmaer som kan være aktuelle.

Uansett bør du alltid sørge for å bruke folk som har fagbrev og våtromssertifikat.

Kontakt flere Du bør alltid innhente minimum to, helst tre priser. Krev dessuten at håndverkeren kommer på befaring, så du kan spesifisere plassering og ønsker om utstyr. Da vil du få en mest mulig korrekt pris.

Når du får anbudet, bør du kontrollere at beskrivelsen er så presis som mulig.

Tilbudet bør være spesifisert med membran, mur, elektriker, rørlegger, maling og snekker, i tillegg til en totalpris.

Her kan det være lurt å tenke på at det ikke bare er laveste pris du bør legge vekt på.

Få rabatter Det kan faktisk være mulig å få håndverkerens rabatter på utstyret, eller i hvert fall på deler av det. Forhør deg litt om akkurat dette.

Skriv kontrakt Du bør alltid lage kontrakt. Standard Norge har utarbeidet brukerkontrakter som dekker alle nødvendige punkter.

Kontrakten, Byggblankett NS 3504 eller NS 3502, avhengig av beløpet, kan lastes ned gratis på nettet.

Deretter bør du avtale tid for oppstart og ferdigstillelse.

STYR UNNA: Ikke rør det elektriske og det rørtekniske anlegget. Foto: Bjørn Knutsen
STYR UNNA: Ikke rør det elektriske og det rørtekniske anlegget. Foto: Bjørn Knutsen Vis mer

De fleste bad kan bygges på 3-4 uker.

Hold frister I Standard Norges byggblankett står det at du kan kreve en dagmulkt per kalenderdag som tilsvarer to promille av totalsummen.

På badet vi pusset opp på Frogner, ville det utgjort 320 kroner pr. dag.

Dette beløpet kan høynes ved å lage en tilføyelse til kontrakten. Du kan faktisk kreve opptil 2000 kroner pr. dag.

Egeninnsats? Pass på! Det er enkelte ting du bør ligge unna på badet. Ikke rør det elektriske og det rørtekniske anlegget.

Du bør heller ikke legge membranen selv. Da er du selv ansvarlig ved eventuelle vannskader.

Forsikringen dekker ikke jobber som ikke er korrekt utført, eller der det er brukt uholdbare produkter. Mange entreprenører vil også kvie seg for prosjekter der huseier skal utføre deler selv - da er det de som blir ansvarlige for eventuelle feil.

Fem års garanti Husk dessuten at i henhold til Lov om håndverkertjenester har du alltid fem års garanti. Det kan det virkelig være verdt å huske på, for det er ikke alltid ting går som en hadde tenkt.

Les også:
Se sesongens baderomstrender
Så ofte bør du vaske badet
Slik unngår du krangel med håndverkeren
Sjekklista før båtsesongen

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.

LIGG UNNA: Ligg unna membranen. Hvis du tabber deg ut her, gjelder verken garanti eller forsikring. Foto: Privat
LIGG UNNA: Ligg unna membranen. Hvis du tabber deg ut her, gjelder verken garanti eller forsikring. Foto: Privat Vis mer