Presser hjelm på hodet for å få perfekt form

Behandlingen tar 2 - 4 måneder.

PLAGIOCEPHALY- SKJEVT HODE: Noen babyer har kommet skjevere ut enn andre. iStockphoto
PLAGIOCEPHALY- SKJEVT HODE: Noen babyer har kommet skjevere ut enn andre. iStockphotoVis mer

Stadig flere spedbarn utvikler flatt eller asymmetrisk bakhode, på engelsk kjent som plagiocephaly.

En hovedårsak til deformasjonen er den økte bevisstheten om at magesoving kan føre til krybbedød - med den konsekvens at babyene stort sett ligger på ryggen. Utstrakt bruk av bilstol som oppholdssted for de minste, kan også trigge skjevhet.

I land som USA, Storbritannia, Spania, Nederland og Hellas - for å nevne noen - rettes hodefasongen opp ved å sette en korrigerende hjelm på barnet mens det er i alderen 3-18 måneder.

Som tannregulering Denne hjelmen kan sammenlignes med tannregulering, og er spesielt tilpasset barnets hode. Hjelmen blir stadig justert, og former hodet mens det vokser seg symmetrisk. Behandlingen tar 2-4 måneder.

- Vi har behandlet mer enn 75.000 babyer med DOC Band i løpet av de 25 siste årene, sier Tim Littlefield, vice president ved Cranial Technologies i Tempe, Arizona.

En av ti - Da vi startet, hadde om lag ett av 300 barn plagiocephaly. Men etter at foreldre ble rådet til å legge barna på ryggen for å sove, ser vi at 1 av 10 barn får skjev eller flat hodeform, sier han til Foreldre & Barn.

Ifølge Littlefield tar ikke barnet skade av å bruke en slik hjelm. Det skal heller ikke gjøre vondt å ha den på.

LETT PÅ: DOC Band må brukes minst 23 timer i døgnet. Hjelmen veier så lite som 170 gram, for ikke å hindre barnets balanse og motoriske utvikling. Cranial Technologies
LETT PÅ: DOC Band må brukes minst 23 timer i døgnet. Hjelmen veier så lite som 170 gram, for ikke å hindre barnets balanse og motoriske utvikling. Cranial Technologies Vis mer

- Prosessen er gjerne verst for foreldrene. De bekymrer seg for barnet sitt, for hvordan dette kunne skje og om behandlingen virker.

Omstridt metode En viss skepsis er også å spore blant de norske fagfolkene vi har snakket med.

- Jeg har større tro på en mer naturlig korrigering, sier Linn Cathrine Øglænd, osteopat ved Balderklinikken i Oslo.

- Hjelmen korrigerer hodefasongen, men ikke bevegelighet. Derfor er metoden meget omstridt, sier Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi.

- Tenk selv hvor vanskelig det ville vært å gå med en hjelm på hodet hele dagen og gjøre balanseøvelser! Som fysioterapeut mener jeg at man først og fremst skal behandle og bedre bevegeligheten i nakken. Alle tiltak må avgjøres individuelt og kritisk.

Må behandles tidlig I Norge brukes andre behandlingsformer enn hjelm, og ofte settes det ikke i gang tiltak selv om et hode er flatt. Man satser på at det vokser seg til - eller blir mindre synlig når babyen får hår. Mange foreldre får beskjed på helsestasjonen om å vente og se an situasjonen.

Ute Imhof understreker viktigheten av å gjøre noe:

FØR OG ETTER: Ti uker tok behandlingen, som startet da denne babyen var 5 måneder. CranialYech
FØR OG ETTER: Ti uker tok behandlingen, som startet da denne babyen var 5 måneder. CranialYech Vis mer

- Hvis du ser at barnet ditt mangler bevegelighet i nakken, er det viktig å ta affære med én gang. Forbeiningsprosessene starter etter fødselen og på et tidspunkt blir det umulig å gjøre noe med hodefasongen, sier fysioterapeuten.

- Til nå har det vært lite kunnskap om behandlingstiltak for plagiocephaly blant helsepersonell, sier osteopat Linn Cathrine Øglænd.

- Osteopati kan optimalisere den naturlige utviklingen av kraniebena. Men behandlingen bør starte før babyen er 5 måneder, før forbeiningsprosessen har rukket å komme for godt i gang.

"Det ordner seg" Dersom babyen din har flatt bakhode, kan det hende du selv må ta initiativ til behandling. Du står fritt til å oppsøke andre fagpersoner enn de som helsestasjonen anbefaler, og ofte kan det vise seg å være lurt med en second opinion.

- I Norge er den generelle holdningen at dette ordner seg. Vel, jeg har sett barn og voksne med skjev hodefasong - hvor det ikke ordnet seg, sier Ute Imhof.

Utsatt for lærevansker - I Tyskland får man Babydorm-pute (en spesialpute som hidrer avflatning, journ.anm.) på blå resept. Da unngås etterpåklokskap, når foreldrene en dag finner ut av at barnet sliter med smerter i hode og nakke. Nye studier antyder at disse barna er mer utsatt for lærevansker, forteller Imhof, som i 12 år har jobbet med KISS/KIDD-problematikk.

- Hjernehinnen fester seg på innsiden av hodet og strekker seg langs ryggraden helt ned til korsryggen. Hvis denne hinnen blir dratt i asymmetrisk retning, kan dette forårsake smerte før eller siden.

Behandlingene utfyller hverandre Mens en fysioterapeut viser deg teknikker for hvordan du kan øke bevegeligheten hos barnet, kan en manuellterapeut manipulere barnets muskler og ledd. Dette er ikke ubehagelig, og trykket er omtrent like hardt som når du presser på en ringeklokke.

En osteopat kan også - ved å jobbe med spenninger i barnets hode - løsne på ledd, fjerne låsninger og hjelpe de myke delene til å vokse sammen riktig.

Før du bestiller time, bør du undersøke om vedkommende fagperson har erfaring med å behandle spedbarn. Osteopaten bør beherske kraniosakral osteopati, mens manuell-/fysioterapeuten bør være kjent med KISS/KIDD-problematikk.

Les også:
Ariel (1) måtte ligge 5 måneder med begge beina i gips
Født med hjertefeil: Så glad for å være til!
Fumle-tumle-syndromet: Thomas måtte gå med hjelm
Godt tegn at barnet hyler
Slik får du barna til å spise likevel

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.