DYR - FOR OSS: 2010-modell Chevrolet Camaro. Foto: GM
DYR - FOR OSS: 2010-modell Chevrolet Camaro. Foto: GMVis mer

Pris i Sverige: 299 000 kr Pris i Norge: 1 500 000 kr

Vi har forklaringen, men henger den på greip?

Vi fikk et nytt bilavgiftssystem for 2012. Nå baseres det på vekt, effekt, CO2-utslipp og en NOx-komponent. Toppeffekt gir mindre utslag enn før, noe som gjør at supersportsbiler har blitt noe billigere.

Men vi er fortsatt, sammen med Danmark, i en særstilling i Europa hva høye bilavgifter angår.

Og dette fører til at vi fortsatt har svært høye priser på biler i Norge. Vår relativt gamle bilpark er uheldig fra et miljø- og sikkerhetsperspektiv. I 2011 var snittalderen på norske personbiler 10,5 år. Ifølge NAF burde den ligge på 6-7 år. Snittalderen for biler i EU er over to år lavere enn i Norge.

Som kjent er bilavgiftene, slik Skattebetalerforeningen hevder, fortsatt en av de mest forhatte avgiftene i Norge.

Les historien om Camaroen som kom til rette etter 36 år!

Enorm prisforskjell På Facebook har det i seinere tid gått en politisk initiert kampanje som viser prisforskjellen på en Chevrolet Camaro i Norge og Sverige.

Og et kjapt søk på finn.no og svenskenes motsvar blocket.se viser da også enorme prisforskjeller på modellen. Selv om her finnes innbyrdes forskjeller i spesifikasjoner, snakker vi om stort sett sammenlignbare Camaro-modeller fra 2010 og 2011.

På finn.no ligger prisene på den amerikanske muskelbilen stort sett mellom en million og halvannen million kroner. På blocket.se ligger de "samme" bilene til salgs for rundt 300 000- 400 000 svenske kroner. Altså kan vi si at prisforskjellen mellom Norge og Sverige på nyere Chevrolet Camaro er på rundt 700 000 til en million kroner, avhengig av spesifikasjonene.

Og forskjellene er det våre bilavgifter som utgjør. Eller mer presist - engangsavgiften. Fjerner du den fra prisen i salgsannonsene på finn.no, havner vi på svenske priser.

For en bilmodell som en nyere Camaro ligger avgiften gjerne på drøye 700 000 kroner. For ekstrem-motoriserte modeller blir selvsagt forskjellen i pris også ekstrem.

Men hvordan kan slike biler være så billige i Sverige?

Avgiftsfrie Sverige Forklaringen er at Sverige er et lavkostland hva mobilitet gjelder. I en pressemelding i fjor gikk NAF ut og hevdet at nordmenn bruker 18 prosent av inntekten på bil og transport, mens gjennomsnittet i Europa er 12 prosent.

En av forklaringene på dette er våre høye bilavgifter.

LUKSUS. ELLER? I Norge koster denne premium-SUVen nesten en kvart million kroner mer enn i Sverige. Foto: Petter Handeland
LUKSUS. ELLER? I Norge koster denne premium-SUVen nesten en kvart million kroner mer enn i Sverige. Foto: Petter Handeland Vis mer

- I Norge er vi jo glade i avgifter, og vi løser gjerne nye utfordringer ved hjelp av nye avgifter. Kostnadene med bil er uten tvil langt høyere i Norge enn i Sverige, og vi ønsker en gjennomgang av hele bilavgiftssystemet. Vi ser på bompenge-ordningen som en del av dette, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Hun mener at den siste omleggingen av bilavgiftene er et lite skritt i riktig retning.

Slik er forskjellene i avgifter I Norge er engangsavgiften sammensatt av følgende: Vektavgift, effektavgift, CO2-avgift og NOx-avgift.

Det er vektavgiften som normalt gir størst utslag, men også motoreffektavgiften bidrar mye til den samlede engangsavgiften. I tillegg er det 25 prosent moms på "kaiprisen".

Den eneste måten å slippe unna avgiftene på, er å kjøpe elbil!

I Sverige finnes det ingen avgifter som virker inn på bilprisene; bare en moms på 25 prosent, uavhengig av faktorer som motoreffekt etc.

I Norge kan det koste over 20 000 kroner å omregistrere en nyere bruktbil, hvis du ikke er så heldig at du er i en kategori som kan slippe omregistreringsavgift.

I Sverige finnes ikke omregistreringsavgift, men en dokumentavgift på noen få tikroninger for å omregistrere en bruktbil.

Årsavgiften er for biler flest i Sverige sammenlignbar med den norske, men i Sverige kan du enkelt avregistrere en bil, for eksempel om vinteren, og så "melde den på" igjen til sommeren. Da får du tilbakebetalt deler av årsavgiften.

Og Sverige er nesten bompengefritt. Det er bare Stockholm som har en bompengering, men det er gratis å passere den før 07.00 og etter 18.00. En bompengering er også på gang i Göteborg.

Og ikke nok med det - en prissammenligning Aftenposten gjorde i fjor, viste at bildeler er 40 % billigere i Sverige enn i Norge. Og mange nordmenn reiser over grensen for å fikse bilen, siden også verkstedregningene pleier å bli halvert i forhold til norske ditto.

Det hjelper heller ikke at mange nordmenn er apatiske i forhold til bilkostnader. Det finnes faktisk mange måter å spare tusenvis av kroner på.

AVGIFTSGLADE: Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF mener at bilavgifter må være der for å oppnå en ønsket effekt - ikke bare for å hente kroner til statskassen. Foto: NAF Erik Norrud
AVGIFTSGLADE: Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF mener at bilavgifter må være der for å oppnå en ønsket effekt - ikke bare for å hente kroner til statskassen. Foto: NAF Erik Norrud Vis mer

Nå er de færreste av oss på jakt etter en bil med 400-500 hk. Det er volummodellene som er interessante for folk flest.

Men avgiftsforskjellene, og dermed prisforskjellene, er svært store også i de mer folkelige bilklassene, slik eksemplene i tabellen nedenfor viser.

Modell

Pris i Norge

Pris i Sverige (norske kroner)

Forskjell i kroner

Forskjell i prosent

Ford Focus 1,6 TDCI

230 000

138 000

92 000

67%

BMW X3 xDrive 20d

556 200

323 900

232 300

72%

VW Passat 2,0 TDI 140 hk

350 500

227 300

123 200

54%

Fiat 500 1,2

181 900

113 600

68 300

60%

Audi A8 3,0 TDI

1 052 000

656 600

395 400

60%

Alle prisene er i norske kroner etter dagens valuta.

Halver avgiften AMCAR er kanskje den bileierinteresseorganisasjonen som har stått mest på barrikadene hva norske bilavgifter gjelder.

- Vi er for en halvering av motorvognavgiften, for å få opp utskiftningstakten slik at vi får en yngre, mer trafikksikker og miljøvennlig bilpark. AMCAR foreslår et enkelt avgiftssystem basert på CO2-utslipp og stykkavgift - enkelt, forutsigbart og teknologisk dynamisk, sier Hilberg Ove Johansen i AMCAR.

Han forsvarer AMCARs utspill med at det er nødvendig å ta tak som monner for å få dette til.

- Noen tusenlapper i avgiftsreduksjon hjelper ikke når differansen er så stor. Og det finnes grunnlag for å hevde at en nyere, mer miljøvennlig og sikrere bilpark vil spare en del liv og lidelser som staten i dag belastes for over andre budsjetter.

AMCAR angriper også utsagnet om provenynøytralitet i relasjon til bilavgifter.

- Hvorfor er det opplest og vedtatt som en regel at bilistene skal bidra med 60 milliarder i skatt? Hvis staten må ha inn 60 milliarder i skatt, mener vi at andre enn bare de som kjøper og kjører bil i Norge må bidra. Egentlig burde Norge klare seg med samme skatteinngang pr. bil som det Sverige gjør, mener Johansen.

Les også: Derfor angripes dieselbilen
Luksusbiler på billigsalg
Misbruk av prøveskilter kan koste deg hundretusener
Norges gamle bilpark koster liv

Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.


 

Les testen av den populære Toyotaen
Denne familiejuvelen er det mange nordmenn som venter på!


 

Seinfeld og Jay Leno i heftig Honda-reklame
Er dette tidenes kuleste bilreklame?

DYR: En Camaro 2010-modell til drøye millionen. Foto: Skjermdropp Finn.no
DYR: En Camaro 2010-modell til drøye millionen. Foto: Skjermdropp Finn.no Vis mer
BILLIG: Noenlunde samme modell - til cirka 700 000 kroner mindre. Foto: Skjermdropp Blocket.se
BILLIG: Noenlunde samme modell - til cirka 700 000 kroner mindre. Foto: Skjermdropp Blocket.se Vis mer
HALVER AVGIFTENE: AMCAR mener norske bilavgifter er helt ville, og bør halveres. Foto: Egil Nordlien HM Foto
HALVER AVGIFTENE: AMCAR mener norske bilavgifter er helt ville, og bør halveres. Foto: Egil Nordlien HM Foto Vis mer