NAPOLEON: Samtlige av de store cruiserederiene posisjonerer seg før neste sommers store sjøslag i Middelhavet. Her beundrer en cruisepassasjer den nydelige havnen i Ajaccio på franske Korsika, byen der selveste Napoleon Bonaparte ble født. Alle foto: Eivind Pedersen
NAPOLEON: Samtlige av de store cruiserederiene posisjonerer seg før neste sommers store sjøslag i Middelhavet. Her beundrer en cruisepassasjer den nydelige havnen i Ajaccio på franske Korsika, byen der selveste Napoleon Bonaparte ble født. Alle foto: Eivind PedersenVis mer

Prisene stiger - men du kan fortsatt gjøre cruise-kupp

I år må du slite mer for å gjøre de aller beste cruise-kuppene. Til gjengjeld kan du finne priser som er rimeligere enn noensinne.

||| Dagbladets tips kan hjelpe deg til å finne den beste prisen for ditt neste cruise.
Stikkordene er: Vær tidlig ute - og vis tålmodighet når du leter etter de beste tilbudene i cruise-jungelen.

Det store sjøslaget
Neste sommer blir det sjøslag i Middelhavet. Alle de store rederiene setter inn ekstra tonnasje og det gir deg store muligheter til å gjøre cruise-kupp. Dyre flybilletter til USA og billigbilletter i Europa har fått mange til å velge Europa-cruise i stedet for tradisjonelt Karibia-cruise.

SPENNVIDDE: Som cruisepassasjer kan du velge i mange skipskategorier - fra de aller største cruisemaskinene, til små, luksuriøse skip og endog seilskip!
SPENNVIDDE: Som cruisepassasjer kan du velge i mange skipskategorier - fra de aller største cruisemaskinene, til små, luksuriøse skip og endog seilskip! Vis mer

I sommer var 116 cruiseskip i sving Europa. Neste år kommer enda flere.

TRANGT: Det er trangt i bassenget når stappfulle cruiseskip har en dag i sjøen...
TRANGT: Det er trangt i bassenget når stappfulle cruiseskip har en dag i sjøen... Vis mer

I mellomtiden kan du også dra på tonetters bilferje-cruise med Color Line til Kiel - og betale 1.300-1.400 kroner for billigste lugar.

Fulle skip
Årsaken til den generelle prisøkningen er enkelt og greit at cruiseferie er blitt så populært. Skipene fylles raskere og rederiene får utnyttet kapasiteten bedre enn man gjorde for bare ett år siden.

MINNERIKT: En fransk turist tar bilde av sin kjære i det cruiseskipet legger ut fra pittoreske Calgliari på Sardinia.
MINNERIKT: En fransk turist tar bilde av sin kjære i det cruiseskipet legger ut fra pittoreske Calgliari på Sardinia. Vis mer

Cruise har i flere år vært den raskest voksende ferieformen i Europa. Nå vet rederiene å ta seg betalt. En bekreftelse på dette var det rekordartede gode driftsresultatet som Royal Caribbean Cruiseline (RCCL) nylig presenterte.

-Underpriset
-Ja, prisene har steget, men spennvidden er blitt større. Prisene varierer fremdeles svært mye, avhengig av når og hvor du reiser, bekrefter markedssjef Ellen Stebekk i RCCL overfor Dagbladet.

NAM-NAM: Det spares ikke på maten ombord i cruiseskipene. Mange ganger er det nesten synd å spise opp kunstverkene.
NAM-NAM: Det spares ikke på maten ombord i cruiseskipene. Mange ganger er det nesten synd å spise opp kunstverkene. Vis mer

Hun får følge av president Roberto Matinoli i Norwegian Cruise Line (NCL):

CRUISEFØLELSE: Hva gir større cruisestemning enn å nyte et glass champagne i badekulpen, med skipets kjølvannsstripe tegner seg snorrett på blått hav?
CRUISEFØLELSE: Hva gir større cruisestemning enn å nyte et glass champagne i badekulpen, med skipets kjølvannsstripe tegner seg snorrett på blått hav? Vis mer

-Vi har generelt vært underpriset de siste årene. Dette vil vi kompensere de kommende årene, sier NCL-bossen til Dagbladet.

Bestill tidlig
Mange cruisegjester har skjønt dette og bestiller tidligere enn før. I 2009 bestilte 39 prosent reisen under fire måneder før avreise. I år er det bare 30 prosent som er så sent ute.

GØY PÅ VANNET: Årets store cruisenyhet, "Norwegian Epic", har bransjens råeste vannsklier.
GØY PÅ VANNET: Årets store cruisenyhet, "Norwegian Epic", har bransjens råeste vannsklier. Vis mer

Gjennomsnittlig bestilles cruise fem måneder før avreise. Det betyr raskere oppfylling av skipene og høyere priser.

GODT LIV: På de varmeste dagene blir det hett på dekk.
GODT LIV: På de varmeste dagene blir det hett på dekk. Vis mer

Redaktør Paul Motter i det amerikanske nettstedet CruiseMates.com fastslår at de beste prisene finner du seks til 12 måneder før avreise - og helt på tampen, dersom det fortsatt er ledig kapasitet.

-Fortsatt gullalder
Tor Johan Pedersen, tidligere RCCL-sjef i Norden, er nå leder av selskapet wondercruises.com. Han fremhever at cruise forsatt er på et så lavt prisnivå, men innser at det vil komme en viss prisstigning.

BADELAND: Små og store forfrisker seg i et av svømmebassengene på "Adventure of the Seas".
BADELAND: Små og store forfrisker seg i et av svømmebassengene på "Adventure of the Seas". Vis mer

-Jeg spår at den enorme kapasitetsøkningen i Middelhavet i perioder vil føre til gode priser - i hvert fall utenfor neste års høysesong. Jeg tror ikke at gullalderen er forbi for kundene, beroliger han.

Danskeferja taper
En ennen ringrev i bransjen, Johnny Bråthen i cruise.no, sier at cruisebransjen går inn i samme fase der charterbransjen var for 25 år siden.

EKSPERT: Tor Johan Pedersen i wondercruises.com kjenner bransjen bedre enn de fleste. Han mener at cruise fortsatt er forholdsvis lavt priset.
EKSPERT: Tor Johan Pedersen i wondercruises.com kjenner bransjen bedre enn de fleste. Han mener at cruise fortsatt er forholdsvis lavt priset. Vis mer

-Etter at alle hadde vært i "Syden", så ville man prøve noe nytt. Ved å friste nye kunder med et litt utdaterte skip og lave priser på cruise fra Oslo, så blir overgangen fra danskebåtene litt mykere.

Man skaper interesse, nysgjerrighet og kunnskap om cruise - og i neste omgang ønsker mange å gå et trinn opp og betale litt mer for neste cruise, sier han.

Bunnen passert
Bråthen tror at prisbunnen ble passert i 2009.

GODT SELSKAP: Johnny Bråthen i cruise.no har her tatt oppstilling ved havnen på Bahamas, der cruiseskipene ligger tett i tett. Legg spesielt merke til den enorme størrelsen på "Oasis of the Seas" til venstre i bildet.
GODT SELSKAP: Johnny Bråthen i cruise.no har her tatt oppstilling ved havnen på Bahamas, der cruiseskipene ligger tett i tett. Legg spesielt merke til den enorme størrelsen på "Oasis of the Seas" til venstre i bildet. Vis mer

-Sett fra vårt ståsted, så går dette bare èn vei; oppover, sier han.

ENSLIG REDE: Norwegian Cruise Line har lansert egne lugarer for enslige. Det er ventet at andre rederier følger etter.
ENSLIG REDE: Norwegian Cruise Line har lansert egne lugarer for enslige. Det er ventet at andre rederier følger etter. Vis mer

-Mitt råd er å planlegge i god tid. Benytt "early bird"-tilbudene. I noen tilfeller kan det lønne seg å vente til nærmere avgang, men du løper større risiko. Dessuten er valgmulighetene færre, sier Bråthen.
 

BRØD & CIRKUS: En cruisereise kan by på overraskelser, som denne sirkusoppvisningen midt blant middagsgjestene på "Norwegian Epic".
BRØD & CIRKUS: En cruisereise kan by på overraskelser, som denne sirkusoppvisningen midt blant middagsgjestene på "Norwegian Epic". Vis mer