Priser sommeren på isbreen

En svært varm uke, og rekordmye snø i fjellet skaper flomtrøbbel for mange, og drømmeføre for noen.

- Det er varmerekord nede i bygda, og her oppe på Folgefonna har det ikke vært mer snø på hundre år. Det har vært noen utrolige dager her oppe, sier sier Pål Bentsrud ved Folgefonna Snowboard og Skicamp.

- I går var vi oppe på fonna fra ni om morgenen, og det var en varm fønvind fra nede i bygda. Langrennsfolka gikk i bar overkropp. De har 14 meter snødybde å gå på, sier Bentsrud.

Han beskriver føret i 25 plussgrader som «en helt perfekt påskeslush».

Men kombinasjonen av sterk sommersol og masse snø krever sine forholdsregler:

- Det er veldig lett å bli solbrent. Man blir kanonbrun, alle er helt svarte i ansiktet her oppe. Og folk må bruke solbriller, ellers blir de snøblinde med en gang, sier Bentsrud.

Folgefonna er norges tredje største isbre, med en utbredelse på i overkant av 200 kvadratkilometer. Den ligger på Folgefonnhalvøya i Hardanger.

Det varme været den siste uka, og de store snømengdene som fortsatt ligger i fjellet, fører til ekstra stor tilstrømming til vassdragene.

Nå har Norges vassdrags- og energiverk (NVE) utstedt flomvarsel med oransje kode, det nest høyeste varslingsnivået.

Områder i Aust-Agder, Buskerud, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Telemark vil kunne bli rammet.

Det er stort sett fjellområder i Sør-Norge som nå kan rammes av flom. Her ser du hvilke områder som er omfattet av varselet.