Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Priskrigen på julemat: - Et hån mot produsentene

Nå setter flere prisene opp i protest.

STRIDENS RIBBE: Hvor mye burde ribba koste? Arkivfoto: ØISTEIN NORUM MONSEN
STRIDENS RIBBE: Hvor mye burde ribba koste? Arkivfoto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Surkål til en krone, pepperkaker til 1,50 og gløgg til 3.

De billigste dagligvarekjedene har kastet seg inn i en ellevill priskrig på julevarer i kampen om kundene. For et kilo ribbe kan du nå betale så lite som en snau femtilapp.

Er dette for billig?

Prisstunt fra Valdres

Stølsvidda nettbutikk selger blant annet Fjellgris fra Valdres til 250 kroner kiloet. I helga satt de opp prisen til 300 kroner kiloen i protest mot prisdumpingen.

- I anledning priskrigen på ribbe så ønsker vi på Stølsvidda å være markedsleder. Vi setter derfor opp prisen på ribbe med 50 kr/kg. Dette fordi vi synes at Fjellgrisribbe egentlig burde koste 300 kr/kg. Det ligger liv og hardt arbeid bak hver eneste kilo, skriver produsenten i et innlegg på sine Facebooksider.

Innlegget som ble lagt ut i går, er likt av 1.322 personer og har blitt delt 178 ganger. Og ribba koster igjen 250 kroner per kilo.

- Vi ønsket å komme med et tilsvar til prisdumping i dagligvarebutikkene. Nå er det så billig at folk sier de skal bruke maten som hundemat. Dette er en misbruk av ressurser, da kan man heller spise litt mindre kjøtt, sier Knut Ødegaard, daglig leder i Stølsvidda, til Dagbladet.

Andreas Viestad slår et slag for å spise hele dyret: - Du kan være sunn og etisk bevisst og fortsatt spise kjøtt.

Er ribba for billig?

Hos slakter Strøm-Larsen i Oslo koster ribba 145 kroner kiloen. Jul som sommer. Bor du i Stor-Oslo kan du også få denne ribba levert på døra gjennom kolonial.no. Til samme pris.

- Vi har samme pris hele året, og satt prisen der vi mener den burde være, sier Jan Strøm-Larsen til Dagbladet.

Hvor mye ribba bør koste, er avhengig av flere faktorer. Det er forskjell i kostnader hos små- og storskalaprodusenter, men samtidig selger butikkene ribbe med tap i desember.

Hos Kiwi koster det 39,50 kroner kiloet for fryst ribbe fra Gilde, 59,90 for fersk, krydret First-Price-ribbe og Folkets ferske tynnribbe naturell koster 69,90 kroner per kilo.

- Er dette for billig?

- Vi synes det er hyggelig at alle kundene har råd til god julemat, uansett økonomi, sier Kristine Arvin, kommunikasjonsrådgiver i Kiwi til Dagbladet.

- Vi har som mål å ha lave priser, og da er ribbe en viktig del av dette i jula.

- Er det bærekraftig å selge ribbe til så lav kilopris?

- Ja, i en kort periode. Dette er en viktig vare for nordmenn i jula, så det er en regning vi tar, en investering i fornøyde kunder.

Brimis metode: Få saftig ribbe med sprø svor

Maks tre av hver

Rimelig juleribbe er ikke nytt av året, men i år har priskrigen også spredt seg til tilbehør og de søtere varene.

- At vi selger ribbe billig i desember er ikke nytt. Det er mange andre varer som er presset priser på i år, sier Arvin.

Hun forteller at Kiwi har fått mange positive tilbakemeldinger.

Rimelige priser har imidlertid ført til tomme hyller, og Kiwi-butikkene har nå fått tillatelse til å innføre begrensning på salgsvarer.

- Vi oppfordrer ikke til det, men vi tillater at butikkene setter begrensning på tre eller fem tilbudsvarer av samme slag, om de ser at de er i ferd med å gå tom.

Viestads ribbetriks: Slik blir ribba dobbelt så god

Skrudde prisene tilbake

Etter et par runder med priskutt, snudde premium-dagligvarekjeden Meny, og satt opp prisen på julevarer.

- Vi tenker som så at det er grenser for alt, og nok er nok. Sånn som det har blitt nå, så er det et hån mot produsentene å gi bort surkål til tre kroner pakken, sier Eli Strand, kommunikasjonsrådgiver i Meny, til Dagbladet.

ALLE SKAL FÅ: Hos Kiwi rodeløkka får man kun kjøpe tre av hver tilbudsvare. Foto: ELISABETH DALSEG
ALLE SKAL FÅ: Hos Kiwi rodeløkka får man kun kjøpe tre av hver tilbudsvare. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

De har regnet på prisen mot fjorårets pris, og funnet ut at prisdifferansen er omtrent en million kroner. Dette beløpet gir de til Frelsesarmeen.

- Det er ikke sånn at vi redder jula til de fattige med å la dem kjøpe surkål til én krone og ikke ti.

Jacobs på Holtet, nå en del av Meny-kjeden, selger fersk smaksribbe fra Jæren til 169 kroner kiloet og økologisk ribbe fra Grøstad Gris til 180-190 kroner kiloet.

- Den står det folk i kø for å kjøpe.

I tillegg har de annen fersk ribbe ned i 70 kroner kiloet og enda rimeligere frossen.

- Vi har hele spekteret. Vi selger alt.

- Det er ikke noe problem å selge ribbe til 170 kroner kiloet. Vi kunne solgt mye mer om vi hadde fått tak i det.

BILLIG RIBBE: - Dette er en viktig vare for nordmenn i jula, så det er en regning vi tar, en investering i fornøyde kunder, sier Kristin Arvin. Foto: KIWI
BILLIG RIBBE: - Dette er en viktig vare for nordmenn i jula, så det er en regning vi tar, en investering i fornøyde kunder, sier Kristin Arvin. Foto: KIWI Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!