Problemet med smartklokker

KOMMENTAR: Den store smartklokke-revolusjonen lar vente på seg, og det er gode grunner til det. Snudde det i går med lanseringen av Apples Watch?

DE NYESTE SMARTKLOKKENE: På IFA-messen i Berlin i forrige uke fikk vi se flere nye smartklokker fra de store mobilprodusentene. Men kommer de til å slå an?  Foto: KIRSTI ØSTVANG
DE NYESTE SMARTKLOKKENE: På IFA-messen i Berlin i forrige uke fikk vi se flere nye smartklokker fra de store mobilprodusentene. Men kommer de til å slå an? Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

Dinside Smartklokke-hypen er over oss, men til tross for at noen virker å være overbevist om at det er det neste skrittet fremover på teknologifronten, har ikke smartklokkene slått an.

En rekke teknologiselskaper, inkludert de store mobilprodusentene og mindre kjente aktører, har lansert smartklokker over en lav sko de siste par årene.

OPPDATERT: Apple Watch lansert i går: Her er alt vi vet så langt.

Men hvorfor er det så få som kjøper dem?

Det er ikke en eneste smartklokke som har oppnådd kommersiell suksess, og markedsundersøkelser viser at cirka en tredjedel av brukerne slutter å bruke sine ha-på-dingser etter rundt et halvt års bruk, skriver TechHive.

SAMSUNG-BLING: Samsungs nye Gear S kommer også i en utgave med swarovsky-krystaller. En slags damevariant?
SAMSUNG-BLING: Samsungs nye Gear S kommer også i en utgave med swarovsky-krystaller. En slags damevariant? Vis mer

Les også: Nå skal vi ha på oss dingsene våre

Mye dårlige erfaringer Vi har testet flere smartklokker i Dinside det siste året, men felles for dem alle er at konklusjonen blir «ideen er god, men gjennomføringen er det så som så med».

Det har virket som produsentene bare har lansert et produkt for å være tidlig ute, fremfor å vente til de har laget noe som fungerer ordentlig.

Smartklokker var også en av de store snakkisene på årets IFA-messe i Berlin, og Sony, Samsung, LG og Asus avduket alle nye produkter.

Jeg ble likevel ikke blåst av banen av noen av dem, jeg ble nesten bare enda mer tvilende til konseptet.

Alle nyhetene fra IFA 2014

Hva skal vi med den? Det er spørsmålet alle stiller seg, og så langt har ingen klart å overbevise andre enn de spesielt interesserte gadgetfrikene. Ja, for hva skal vi egentlig med den?

NYKOMMER FRA ASUS: ZenWatch ble også presentert på årets IFA-messe. Den er ikke like røff i kantene som LGs klokke, men ser likevel ut som den analoge varianten. Foto: ASUS
NYKOMMER FRA ASUS: ZenWatch ble også presentert på årets IFA-messe. Den er ikke like røff i kantene som LGs klokke, men ser likevel ut som den analoge varianten. Foto: ASUS Vis mer

Smartklokka er ment å fungere som en forlengelse av smartmobilen som skal gi oss varsler, meldinger og annen nyttig informasjon på håndleddet, så vi slipper å bruke telefonen hele tiden. Mer praktisk og effektiv, og kanskje til og med mer sosialt?

Ingen har levert Til nå har imidlertid ingen smartklokker gjort denne oppgaven spesielt bra. De har gjerne kommet med vanskelige menyer og tungvint navigering. I mange tilfeller er det enklere å bare ta opp mobilen i stedet.

Den nye Android-versjonen for små enheter, Android Wear, virker å kunne ta utviklingen i riktig retning. Siden den i stor grad er basert på stemmestyring, som foreløpig ikke støttes på norsk, får imidlertid ikke vi nordmenn utnyttet mulighetene til fulle.

Les også: Slik er Android Wear

For mye fungerer for dårlig Så har du alle de andre funksjonene til en smartklokke. Noen klokker kan du ringe fra, men vil du egentlig sitte på t-banen og snakke til håndleddet foran andre?

Andre teller skritt og måler puls, men dataene som registreres er ofte unøyaktige. Da er det bedre med en ordentlig sportsklokke, eller kanskje et enkelt treningsarmbånd, som Jawbone Up.

De fleste smartklokkene til nå har også kommet med dårlige skjermer, både uskarpe og lyssvake, og noen er umulige å bruke i sollyset. Noen skjermer er dessuten for små, og vanskelige å styre med store fingre.

Dårlige batterier Batteritiden er også et stort problem, og særlig modellen med fargeskjermer krever daglig lading. Når man allerede må lade mobilen så ofte, frister det ikke særlig med enda en dings man på passe på. Pebble er en av de beste smartklokkene i så måte.

BLANDET DROPS: Blant smartklokkene vi har testet er Samsung Gear 2. Vi opplevde imidlertid flere ting som ikke fungerte med den.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
BLANDET DROPS: Blant smartklokkene vi har testet er Samsung Gear 2. Vi opplevde imidlertid flere ting som ikke fungerte med den. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

I tillegg har vi prisen, som gjerne er altfor høy i forhold til nytteverdien. Vil man betale flere tusen kroner for å få bare SMS- og Facebook-varsler på håndleddet?

Les også: Dingsene som kan revolusjonere helsen

Designet for menn Min største irritasjon er imidlertid at de fleste smartklokker virker å være designet hovedsaklig for menn. De har gjerne et maskulint utseende med store skjermer og tykke remmer, noe som passer dårlig på mitt relativt tynne håndledd.

Størrelsen er ikke nødvendigvis et ønsket valg, ettersom en skal pakke mye teknologi inn i en liten formfaktor. Men noen ser også ut som herreklokker, som for eksempel LGs nye G Watch R.

Hva med damene? Nå er design naturligvis subjektivt, og det jeg synes er pent, synes andre kanskje er stygt. Ønsker man å oppnå kommersiell suksess, er man likevel nødt til å henvende seg mot både menn og kvinner.

En smartklokke er tross alt noe man har på seg, et motetilbehør, og da er man nødt til å få med seg damene og jentene. Det er vanskelig å tilfredsstille alle, men det må bli bedre enn i dag.

Så må man også klare å overbevise dem som av ulike grunner ikke bruker klokke i dag. Det har ingen gjort hittil. Og må de i det hele tatt se ut som klokker?

EN SKIKKELIG HERREKLOKKE: LG G Watch ser ut som et vanlig armbåndsur. Personlig kan jeg ikke forestille meg at noen kvinner kjøper den. Foto: LG
EN SKIKKELIG HERREKLOKKE: LG G Watch ser ut som et vanlig armbåndsur. Personlig kan jeg ikke forestille meg at noen kvinner kjøper den. Foto: LG Vis mer

Les også: «Cuff» - wearables for damene

Alle ventet på Apple I går lanserte Apple sin smartklokke, Apple Watch. Forventningene var skyhøye, så store at selv konkurrentene håper de kommer til å lykkes, og lede an slik de tidligere har gjort med iPhone og iPad.

- Det vil åpne markedet, sa, Sung-jin Lee, sjef for LGs klokke-avdeling til Reuters.

- Dette er hva vi har ønsket oss, sa Sunny Lee, Samsungs Europa-sjef i forkant av lanseringen.

Samsung dominerer for øvrig smartklokkemarkedet, med 74 prosent markedsandel, men det ble bare sendt ut en million smartklokker i andre kvartal i 2014, ifølge analyseselskapet Strategy Analytics.

Det er småtteri sammenlignet med mobilmarkedet, hvor det ventes 1,3 milliarder solgte enheter i løpet 2015.

BEDRE: LG G Watch med Android Wear er en av de bedre smartklokkene vi har prøvd. Men norsk snakker den ikke. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BEDRE: LG G Watch med Android Wear er en av de bedre smartklokkene vi har prøvd. Men norsk snakker den ikke. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Så gjenstår det å se om Apple klarer å knekke smartklokke-koden, om Google med tiden gjør det med Android Wear, eller om bransjen i stedet konkluderer med at smartklokker ikke var så smarte likevel.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

SMARTKLOKKE FOR TRENING: Samsung Gear Fit er en god idé, men den hadde også sine skavanker. Blant annet er det vanskelig å se på skjermen når man er ute. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SMARTKLOKKE FOR TRENING: Samsung Gear Fit er en god idé, men den hadde også sine skavanker. Blant annet er det vanskelig å se på skjermen når man er ute. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
SAMSUNGS FEMTE: På IFA-messen i Berlin lanserte Samsungs sin femte smartklokke i løpet av et år. Gear S har en relativt stor 2-tommers skjerm og innebygd 3G, så den fungerer uten mobiltelefon også. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SAMSUNGS FEMTE: På IFA-messen i Berlin lanserte Samsungs sin femte smartklokke i løpet av et år. Gear S har en relativt stor 2-tommers skjerm og innebygd 3G, så den fungerer uten mobiltelefon også. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer